Vágólapra másolva!
Ezüstérmet szerzett szerdán a magyar férfi párbajtőrcsapat a törökországi vívó-világbajnokságon. Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter összeállítású - idén Európa-bajnok - együttes a döntőben 45-41-re kapott ki a címvédő, egyben olimpiai bajnok francia alakulattól. A női tőrcsapat első meccsét egyből elbukta, végül a tizedik helyen végzett.

Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter összeállítású együttes a 32 között a sorsolás alapján az üzbégekkel csapott volna össze, az ellenfél azonban nem állt ki, így nem volt lehetőség a bemelegítésre élesben, pedig az észtekkel szemben szükség lett volna rá.

Az eleje - talán emiatt is - nem jól indult, az első asszók után 11-14 volt az állás. Azután viszont Imre 2-0-ra, majd Boczkó 4-1-re nyert, ennek nyomán pedig máris kedvezőbb helyzetből lehetett vívni. Az összecsapás közepén 34-26 is állt már az eredményjelzőn, a tetemes előny azonban mégis szinte elfogyott, 25 mp-cel a vége előtt, 40-39-re módosult az állás.

Ekkor Boczkó eltalálta ellenfelét, aki így kénytelen volt erőltetni a támadásokat, ez pedig a magyaroknak kedvezett. A vége 44-40 lett, következhettek a dél-koreaiak, akiket simán vertek a mieink, leginkább azért, mert Imre 10-10 után, a negyedik asszóban 10-3-ra verte ellenfelét, valamint azért, mert a vb-újonc Rédli mindhárom párharcát megnyerte, s ezek között volt három, illetve négytusos győzelem is. Boczkó a kilencedik asszóban 40-26-os vezetésnél mehetett fel a pástra, és bár akadtak gondjai a rendkívül agilis ellenfelével, végül is simán hozta a mérkőzést.

Az idén Európa-bajnok magyar együttes a németek elleni elődöntőben sem lassított, 45-38-ra nyert és ezzel bekerült a fináléba.

Ezúttal is az Imre, Boczkó, Rédli hármas vívott, mégpedig az összecsapás nagy részében nagyon összeszedetten. Csupán az első párharc után vezettek a németek (1-2), a következő asszótól viszont már a magyaroknál volt az előny.

Boczkó 5-0-ra verte Kneipet, így még az is belefért, hogy ezt követően Imre és Rédli is kikapjon két-két tussal. Nyolc-nyolc után viszont már nem vesztettek párharcot a magyarok, Imre kétszer növelte az előnyt három találattal, Boczkó pedig még a végén eggyel, miközben ő korábban, illetve Rédli döntetlenre hozott egy-egy asszót.

A német csapatnál egy alkalommal komoly vita alakult ki a szövetségi kapitány és Schmid között, mert utóbbi Imre elleni kapkodásával gyorsan semmissé tette a felzárkózásukat.

Az összecsapás után már majdnem elkezdtek örülni a magyar csapat tagjai, de érkezett Kulcsár Győző szövetségi kapitány, aki rögtön jelezte, hogy van még cél: "csak semmi ünneplés, most kezdődik a verseny".

A másik ágon a franciák 45-30-ra verték a lengyeleket, így a magyarok az olimpiai bajnokkal találkoztak a döntőben. Az utolsó összecsapás kiélezett küzdelemben dőlt el, bár jórészt az ellenfélnél volt az előny. Az ötödik asszó után még 22-22 volt az állás, akkor azonban a vb-újonc Rédli, aki egyébként jól vívott az egész nap során, 8-5-re kikapott Grumier-től, ezzel kedvező helyzetbe kerültek az amúgy is nagyon erős franciák.

Sőt, a folytatásban Imre további három tus hátrányt szedett össze, igaz a Jeannet helyére beállt Lucenay ellen végül visszatornázta magát. Rédli újabb pástra lépésekor, Robeiri ellen, menet közben már ismét szoros volt az állás (33-35), végül Boczkó 34-38-nál kezdte meg az utolsó párharcot Grumier-vel. A nehéznek tűnő feladat - nevezetesen a hátrány ledolgozása - az idő előrehaladtával szinte lehetetlen küldetéssé vált, s bár Boczkó nem adta fel, Grumier végül rutinosan tartotta meg az előnyt.

Boczkó Gábor: "Úgy érzem, kicsit megszeppent franciákkal vívtunk, volt esélyünk. Ha például az athéni olimpiai döntőhöz hasonlítjuk, elmondhatjuk, hogy sokkal kevésbé vívtak magabiztosan, de egy-egy tussal helyzetbe hozták magukat, nekünk pedig a végére talán elment egy kicsit az önbizalmunk. Négy tust felhozni az utolsó asszóban túl szép lett volna a világranglista vezetőjével szemben. Persze nem lehetetlen ez, csak nagyon nehéz. Ha az egész évet vesszük figyelembe, elégedettek lehetünk, mert Eb-t nyertünk, vb-ezüstöt szereztünk. Csak hát az ezüstnél van egy fényesebb érem, ott volt az asztalon, és azt most a franciák kaparintották meg."

Rédli András: "Erős francia csapattól kaptunk ki, amelyet többek között akkor verhettünk volna meg, ha például én jobban vívok. Csak a Grumier elleni asszót sajnálom, de hát ő nagyon jó vívó. Remélem, holnap már szép lesz ez az ezüst, ma még nem az. Ugyanakkor az mindenképpen pozitívum, hogy idén szerepeltünk először ebben a felállásban, és máris olyan eredményeket értünk el, melyekre büszkék lehetünk."

Imre Géza: "Volt esélyünk. Én magamban keresem, hogy miben nyújthattam volna többet. Talán nem voltam eléggé dinamikus, nem tudtam elég tust adni. Nem fizikailag fáradtam el, hanem fejben voltam tompább. A nap során akadt olyan pillanat, amikor aláírtam volna az ezüstöt, de egy elvesztett döntő után mégsem tudok teljes szívből örülni. Most már vb-n, Eb-n mindhárom éremből begyűjtöttem, olimpián bronzot és ezüstöt nyertem, csak az arany hiányzik. Ez a formálódó csapat ebben a felállásban idén harmadiknál rosszabb nem volt, ami biztató a jövőre nézve."

A magyar csapat a legutóbbi világbajnokságon, 2007-ben bronzérmes volt, akkor Imre és Boczkó mellett Kulcsár Krisztián és Kovács Iván szerepelt az együttesben. Tavaly az olimpián, ugyancsak a már két visszavonult vívóval, ötödik lett a válogatott. A bronzmérkőzésen a lengyelek ráadástussal verték a németeket.

Forrás: [origo]

Az ezüstérmes csapat: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Somfai Péter

A Varga Gabriella, Knapek Edina, Kreiss Fanny, Varga Katalin alkotta tőrcsapat nagyon rosszul kezdett a nyolcaddöntőben az ukránok ellen, 2-11-ről volt kénytelen visszakapaszkodni. Varga Gabriella és Knapek eredményes második vívásának köszönhetően ez sikeresen meg is történt, 15-15 után gyakorlatilag új mérkőzés kezdődött.

A végéig többnyire az ukránok vezettek, a vívóidő lejártakor azonban 28-28 állt a táblán. A ráadásban Varga és Lelejko lámpája is kigyulladt, a videózsűrizés alapján az ukránokat hirdették ki győztesnek. A magyarok közül sokan ezt erősen vitatták, de akadtak olyan vélemények is - a visszajátszást látva -, hogy akár ilyen döntés is születhetett. Vargáék a folytatásban a szingapúri és a kanadai együttest legyőzték, aztán kikaptak a franciáktól, így tizedikként zártak. Az aranyat, mondhatni szokás szerint, az olaszok szerezték meg.

eredmények, férfi párbajtőr:
a 32 között:
Magyarország - Üzbegisztán - mérkőzés nélkül

a 16 között:
Magyarország - Észtország 44-40

negyeddöntő:
Franciaország - Svájc 45-41
Lengyelország - Ukrajna 22-21
Magyarország - Koreai Köztársaság 45-33
Németország - Olaszország 45-39

elődöntő:
Franciaország - Lengyelország 45-30
Magyarország - Németország 45-38

döntő:
Franciaország - Magyarország 45-41

A döntő asszói: Boczkó-Robeiri 4-3, Imre-Grumier 6-6, Rédli-Jeannet 1-2, Imre-Robeiri 7-9, Boczkó-Jeannet 4-2, Rédli-Grumier 5-8, Imre-Lucenay 5-5, Rédli-Robeiri 2-3, Boczkó-Grumier 7-7.

női tőr:
a 16 között:
Ukrajna - Magyarország 29-28

a 9-16. helyért:
Magyarország - Szingapúr 45-16

a 9-12. helyért:
Magyarország - Kanada 37-22

a 9. helyért:
Franciaország - Magyarország 45-36

negyeddöntő:
Olaszország - Koreai Köztársaság 45-35
Románia - Egyesült Államok 35-23
Németország - Ukrajna 35-23
Oroszország - Kína 45-39

elődöntő:
Olaszország - Románia 45-27
Oroszország - Németország 36-35

a 3. helyért:
Németország - Románia 42-30

döntő:
Olaszország - Oroszország 45-33

Férfi párbajtőrben 30, női tőrben 18 válogatott indult. Csütörtökön, a világbajnokság utolsó napján a férfi kardozók és a női párbajtőrözők csapatversenyét rendezik.