Vágólapra másolva!
Szombaton éjszaka Erdei Zsolt lehet az első magyar profi ökölvívó, aki elmondhatja magáról, hogy két súlycsoportban is világbajnoki címet szerzett, ehhez Kielben le kell győznie a Boksz Világtanács (WBC) cirkálósúlyú bajnokát, Giacobbe Fragomenit.

A magyar bokszoló (30 mérkőzés/30 győzelem) közel hat évig birtokolta a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú övét, amelyet 11-szer védett meg, s úgy került máshoz a címe, hogy sohasem vesztette el.

"Eredetileg egy címegyesítést szerettem volna karrierem fénypontjának" - mondta a cirkálósúlyú csatát felvezető sajtótájékoztatón Erdei. "Sajnos a lehetséges ellenfelek nem vállalták a mérkőzést, úgyhogy kapóra jött a lehetőség, hogy a cirkálósúlyú címért bokszoljak. Én félnehézsúlyú világbajnokként veretlen voltam, most viszont kihívó vagyok, ami kisebb terhet jelent lelkileg."

Erdei nem volt könnyű helyzetben az utóbbi időben, mivel január óta nem tudott neki mérkőzést szervezni az Universum, ráadásul az olasz bajnok elleni meccsről is csak októberben értesült. Ez különösen azért tűnik későinek, mert egy kategóriával feljebb kell bokszolnia, egy nála közel tíz kilóval nehezebb ellenféllel. Félnehézsúlyban 79,3 kg, cirkálósúlyban 90,6 kg a súlyhatár.

"Természetesen cirkálósúlyú edzőpartnereim voltak, hogy tesztelhessem magam ebben a súlycsoportban" - mondta felkészüléséről a 35 éves bokszoló. "Fragomeninek és nekem teljesen más a küzdőstílusunk. Ő igyekszik majd nagy nyomás alatt tartani, amire technikával és gyorsasággal válaszolok. Megígérem, hogy egy nagyon látványos küzdelmet láthat a közönség."

Fragomeni tavaly októberben szerezte meg az egyik legnagyobb szervezet, a WBC koronáját, s azóta egyszer, idén májusban megvédte. Igaz, a lengyel Krzysztof Wlodarczykot nem sikerült legyőznie, ugyanakkor a döntetlennel is övé maradt az öv.

"Fantasztikus küzdelem lesz. Nagyon tisztelem Erdei Zsoltot. Ő a világ legtechnikásabb bokszolója, aki hosszú ideig volt a WBO félnehézsúlyú bajnoka" - dicsérte kihívóját a profik között eddig mindössze egyetlen meccset veszített olasz. "Régóta ismerem őt, hiszen ugyanazokon az amatőr eseményeken bokszoltunk, ám ez a felkészülésemben semmit nem jelentett. Az természetes, hogy könnyebb ellenfelekkel is kesztyűztem. Bármi történik is, a tiszteletem megmarad iránta, mind bokszolóként, mind emberként. Nagy küzdelem lesz!"

Erdei Zsolt Fragomeni legyőzésével nem csupán abban a tekintetben lenne az első magyar, hogy két súlycsoportban is a csúcsra ér, hanem a WBC első magyar világbajnokának vallhatná magát.

A Tigris lesz Madár szakkomentátora

Erdei címmeccsét az RTL Klub közvetíti, a 22.25-kor kezdődő műsor vendége lesz Madár korábbi klubtársa, Dariusz Michalczewski is. A 2005-ben visszavonult Tigris korábban már végrehajtotta azt a bravúrt, amire Erdei is készül, azaz a félnehéz után cirkálósúlyban is világbajnoki övet szerzett.