Vágólapra másolva!
Erdei Zsolt lett az első magyar profi ökölvívó, aki két súlycsoportban is világbajnoki címet szerzett. A félnehézsúlyból cirkálósúlyba vándorolt klasszis Kielben többségi pontozással legyőzte a Bokszvilágtanács bajnokát, Giacobbe Fragomenit, megszerezve ezzel a WBC övét.

A 30 profi mérkőzését megnyerő Erdei közel hat évig birtokolta a WBO félnehézsúlyú övét, tizenegyszer védett címet, ám miután klubja, a német Universum január óta nem tudott neki meccset szervezni, kapott az alkalmon, s egy kategóriával feljebb lépett.

Giacobbe Fragomeni tavaly októberben szerezte meg az egyik legnagyobb szervezet, a WBC koronáját, s azóta egyszer, idén májusban megvédte.

"Vasárnap óta vagyok Kielben, akkor költöztünk át Hamburgból, az utolsó napokban folyton tésztát eszem, fel kell töltenem szénhidráttal a szervezetem. Nem láttam értelmét, hogy felhizlaljam magam Fragomeni súlyának közelébe, nekem ez a természetes súlyom, 88 kilósan lassú, nehézkes lennék. A gyorsaságommal, a színes, változatos bokszommal lehet esélyem a nagyobb olasszal szemben" - mondta Erdei a mérlegeléskor az [origo]-nak, ahol kiderült, 7,7 kg-mal könnyebb riválisánál

A kieli Sparkassen Arenában éjjel fél 12-kor vonult be a ringbe Erdei a Republic megszokott slágerére, őt követte hófehér ruhában Fragomeni.

Erdei aktívan kezdte a mérkőzést, megelőző ütésekkel próbálta megakadályozni, hogy Fragomeni kezdeményezzen. A második menetben is úgy tűnt, pontosabb és gyorsabb a magyar öklöző, az olasz nem találta sem a ritmust, sem az ütőtávolságot.

Az első két sima menet után a harmadikban be-betalált Fragomeni jobbosa, de továbbra is Erdei akarata érvényesült. A 4. menetben még mindig jól találtak Erdei balegyenesei, az elmozgásos, elhajlásos védekezéssel nem tudott mit kezdeni ellenfele. Öt menetnek kellett eltelnie, hogy végre Fragomeni is magára találjon, de így sem okozott komolyabb gondot Erdeinek.

Az erős kezdés hatására a hatodik három percben már kicsit lomhábbnak tűnt Madár, Fragomeni több ütése is talált, talán ez volt az első olyan menet, amelyet ő irányított. A 7. menetre egyértelművé vált: Erdei elfáradt. Karját gyakrabban lógatta, ezáltal a kettős fedezéke is lejjebb került, s többször került a ring köteleihez közel.

A 8. menetben érte el a holtpont Fragomenit, luftokat ütött, s kapott is két hatalmas ütést Erdeitől. Ami talán meglepetésként hatott: Erdei minden pontozónál fölényesen vezetett.

A 9. menetben Erdei a mérkőzés eleji formáját idézte, a 10. menet nagy adok-kapokban csúcsosodott ki, de Erdei kiválóan tartotta magát. Az utolsó két menetben Fragomeni minden erejét mozgósította, hogy megpróbálja kiütni a magyart, de hiába indított rengeteg támadást, reménytelenül paskolta a levegőt.

Az izgalmat fokozta, hogy az ölelkezést követően többségi pontozással hirdették ki a győztest, szerencsére a 114-114-es pontozó mellett ketten 115-113-ra adták a meccset Erdeinek, aki így első magyarként szerzett világbajnoki övet a WBC-nél, s ő lett az első magyar, aki két kategóriában is a csúcsra ért.

"Köszönöm a magyar szurkolóknak, hogy ilyen késői órán fennmaradtatok" - üzent haza első nyilatkozatában Erdei Zsolt. "Tudtam, hogy 12 meneten át nem tudom elkerülni a dulakodást, verekedést. Az első pár menetet meghajtottam, szerintem ezzel is nyertem. Harcos vagyok, a ringbe születtem."