Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió (MTV) bejelentette, hogy nem közvetíti a jövő évi budapesti úszó Európa-bajnokságot, sem pedig a jövő hét végi, isztambuli rövid pályás Eb-t. Ha az MTV valóban nem vállalja a 2010-es közvetítést, akkor Eb sem lesz Magyarországon, hiszen a rendezés alapfeltétele, hogy a rendező ország biztosítsa a tévéközvetítés garanciáját. 

Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője kedden tudatta az MTV döntését a Magyar Úszó Szövetséggel (MÚSZ), majd szerdán Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke levélben tájékoztatta Gyárfás Tamást ugyanerről.

A MÚSZ közleményében az áll, hogy az MTV visszavonja a 2008. szeptember 22-én az európai úszószövetségnek (LEN) benyújtott Eb-pályázat nélkülözhetetlen elemét, a tévéközvetítésre vonatkozó garanciát, ami - a MÚSZ minősítése szerint - példátlan lépésnek számít.

Ha az MTV tényleg eláll a közvetítéstől, akkor szinte biztosan elveszik Budapesttől a 2010-es Eb-rendezést, annak ugyanis alapfeltétele, hogy a rendező országnak kell közvetítenie az eseményt, a többi ország tévétársasága pedig az általa közvetített képet veszi át.

Gyárfás Tamás szerint beláthatatlan következményei lesznek az MTV döntésének. "Ezzel a húzással nem pusztán az úszókat, nem is csak a magyar sportot, de egész Magyarország sújtják" - mondta az [origo]-nak a magyar úszószövetség elnöke. "Medveczky Balázs úr tavaly maga vállalt garanciát a 2010-es Eb közvetítésére, tehát most a saját döntését annullálta, de szerintem nem méri fel, hogy mindez milyen következményekkel járhat. Budapesti olimpiáról álmodozunk, labdarúgó-Eb-re pályáztunk, legutóbb pedig a vívó-vb-re, de egy ilyen lépés után ki ki fog minket komolyan venni a jövőben? Vagy el tudja képzelni, hogy, mondjuk, a dél-afrikaiak kilenc hónappal a focivébé előtt bejelentik, hogy mégsem közvetítik az eseményt?"

Ha Magyarország eláll az Eb-rendezéstől, akkor a LEN-nel a kormánygarancia által megkötött szerződés alapján a magyar államnak 400 ezer eurót kell fizetnie az európai szövetségnek, emellett pedig a helyünkre lépő rendező költségeit is meg kell térítenie.

Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője az [origo]-nak azzal a magyarázta a döntést, hogy míg 2006-ban 280 millió forintba került a budapesti Eb közvetítése, jövőre ez körülbelül 400 millióba kerülne, az MTV-nek azonban 2010-re "egy fillére sincs saját gyártású műsorokra".

Gyárfás egyelőre nem tudja elképzelni, hogy egy ilyen lépést valóban meg lehessen tenni, ezért írásban fordult - a LEN-nel kötött szerződést a Parlamentben 2009. május 3-án a magyar kormány részéről aláíró - Varga Zoltán sportért felelős önkormányzati miniszterhez, valamint Schmitt Pálhoz, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökéhez, hogy segítsék elő a megoldást.

Gyárfás azt sem érti, hogy miért nem közvetítik a jövő hétvégi isztambuli rövid pályás Eb-t, hiszen az MTV (EBU-tagként, az EBU és a LEN közötti szerződés értelmében) ingyen megkapná a képet a török tévétársaságtól. "Könnyen lehet, hogy a rövid pályás úszó-Eb-n akár 4-5 magyar aranyérem születik, Cseh László és Verrasztó Evelyn is világcsúcsra készül, de a világbajnok Gyurta Daniban is bízom, ezektől az élménytől azonban megfosztják a magyar szurkolókat. Hogy miért, arra nincs magyarázat, hiszen ha arra sincs pénz, hogy kiutazzon egy ember Isztambulba, akkor legrosszabb esetben pusztán egy kommentátornak kéne beülnie a budapesti stúdióba a közvetítéshez."

Arra a kérdésünkre, hogy vajon az ő személyének köze lehet-e az MTV döntéséhez, Gyárfás azt mondta: "Nem lehetek olyan fontos, hogy miattam egy egész országot büntessenek, illetve kiváló sportemberek teljesítményét vegyék semmibe."