Vágólapra másolva!
Balzsay Károly még mindig nem dolgozta fel teljesen a Robert Stieglitztől augusztusban elszenvedett vereséget, de azt reméli, ha pénteken legyőzi  Eduard Gutknechtet, sikerülhet lezárnia a múltat. Bár sokan azt mondták, hogy a budapesti mérkőzést Fritz Sdunek taktikázta el, a magyar bokszoló továbbra is bízik a nemsokára hosszabb pihenőt tartó mesterében, aki talán utoljára készítette fel őt. Balzsay pénteki ellenfele 27 éves, kazah származású német, aki eddig mind a tizenhét profi meccsét megnyerte. 

- Ezen kívül mit kell tudnunk pénteki ellenfeléről? - kérdeztük Balzsayt, akit csütörtökön éppen az autópályán értünk utol, amikor a Hamburgtól Söldenig tartó 913 kilométeres út felénél járt.
- Azt, hogy az amatőrök között korábban már kétszer megmérkőztünk, mindkétszer én győztem, első alkalommal döntő fölénnyel, másodszor pontozással. Először Franciaországban találkoztunk, egy négy nemzet tornája nevű eseményen, másodszor egy magyar-német csapatviadalon.

- Ezek szerint nem kell idegeskednünk, ön az egyértelmű esélyes.
- Azért ne legyünk elbizakodottak, azóta sokat változott Gutknecht stílusa, jobb bokszoló lett belőle.

- De a lélektani előny azért így is önnél van, nem?
- Persze, ha én kerülnék szembe egy olyan bokszolóval, aki korábban megvert engem, és sokkal erősebb nálam, akkor bennem is lennének kisebbrendűségi érzések. Bizonyára Gutknecht is tart tőlem, nekem viszont nincs baj az önbizalmammal.

- Mennyi ideig tartott, mire kiheverte az augusztusi, Stieglitztől elszenvedett vereséget, illetve a világbajnoki cím elvesztését?
- Még most sem hevertem ki teljesen, de már jó úton haladok, s ha péntek este győzök, talán végére is érek a folyamatnak.

- Minden kérdésre megtalálták már a választ edzőjével, Fritz Sdunekkel?
- Nagyjából igen. Túl erősen kezdtem, túl sokat ütöttem, túlságosan gyorsan felemésztettem az erőtartalékaimat.

- Igaz, hogy a pontozóknál ön vezetett, amikor a tizenegyedik menetben Sdunek feladta a küzdelmet?
- Igaz. Legrosszabb esetben döntetlen lett volna a végeredmény, ha végigmegy a meccs. És a döntetlen mindig a címvédőnek - adott esetben nekem - kedvez, illetve kedvezett volna.

- Több szakértővel beszéltem az elbukott vb-címmeccse után, és szinte valamennyien Sdunek rossz taktikáját okolták a vereségért. Bízik még a mesterében, aki pénteken talán utoljára lesz ott a szorítósarkában?
- Hogyne bíznék! Az, hogy augusztus 22-én kikaptam, nem Fritz bűne. Egy bokszoló és egy edző kapcsolata roppant bonyolult, abból kell kiindulni, hogy a siker mindig közös érdem, és a vereség is közös kudarc. Azt a meccset ketten szúrtuk el, és ketten is fogjuk kiköszörülni a csorbát.

- Ha pénteken győz, akkor legközelebb a január 9-ei Stieglitz-Edison Miranda vb-döntő győztesét hívhatja ki a WBO övéért.
- Igen, de ezen még nem gondolkodom. Pénteknél tovább nem tekintek előre.

- Az utóbbi években szinte mindig betegségek és sérülések nehezítették a felkészülését. Most is így volt?
- Nem, és ez engem is meglepett. Pedig körülöttem szinte mindenki kidőlt az Universum wandsbeki edzőtermében, Erdei Zsolt is influenzás volt, nekem viszont kivételesen nem volt semmi bajom.

- Kielben a ring mellett izgulta végig az Erdei-Fragomeni WBC cirkálósúlyú vb-döntőt. Mit szólt hozzá?
- Én is majdnem belehaltam a meccsbe, nemcsak Madár. De szerencsére győzött.

- Mennyit kesztyűzött a felkészülése során?
- Viszonylag rövid, héthetes felkészülésen vagyok túl, az utolsó három hétben összesen 66 menetet kesztyűztem. Kiváló formában érzem magam. Csütörtök délután ötkor van a mérlegelés, nem lesz gond a 76,2 kilós súlyhatár alatt maradni.

- Készültek speciális taktikával?
- Nem, a saját stílusomat bokszolom, alkalmazkodjon Gutknecht hozzám.