Vágólapra másolva!

A sportszakállamtitkár is indul a vívó-ob-n

Csütörtöktől jövő keddig Budapesten, az Angyalföldi Sportcsarnokban bonyolítják le a vívók idei országos bajnokságát, amelyen az antalyai világbajnokságon szerepelt valamennyi válogatott pástra lép.

A szerdai felvezető sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a mezőnyökben ott lesz a sportág több kiemelkedően eredményes, már visszavonult versenyzője, így például a kétszeres olimpiai bajnok, vb-győztes Nagy Tímea, a hatszoros világbajnok Horváth Mariann, valamint az ugyancsak vb-aranyérmes Kulcsár Krisztián, továbbá beszáll a küzdelmekbe az öttusázóként vb-első sportszakállamtitkár Simóka Bea is.

Csütörtökön a férfi és női tőrözők egyéni versenyeit rendezik, pénteken a fegyvernem csapatküzdelmei következnek, majd hétvégén ugyanilyen lebontásban a párbajtőrözők lépnek pástra, hétfőn és kedden pedig a kardozók asszóit bonyolítják le, sorrendben a MOL, az MVM, illetve a Közgép Kupáért.

A fegyvernemek küzdelmei naponta 9 és 12 órakor kezdődnek, a döntőkre a program alakulása szerint kerül sor. Pénteken és vasárnap kerekesszékes döntőket is megtekinthetnek a nézők, előbb tőrben, utóbb párbajtőrben.

A tájékoztatón megjelent a sportág jelenlegi húzóemberei közül Szász Emese, Boczkó Gábor, Nagy Orsolya, Decsi Tamás és - hat hónapos kisfiával, Dominikkal - Knapek Edina, ők ezúttal is valamennyien az esélyesek közé tartoznak.

A legnagyobb mezőny férfi párbajtőrben várható, az egyéni versenyre 166 nevezés érkezett, míg csapatban 29 együttes indul el. Összesen több mint 550-en lépnek pástra.

Erős János, a sportági szövetség elnöke évértékelőjében kiemelte, hogy vb-ken és Eb-ken 30 érmet - 10 aranyat, 7 ezüstöt és 13 bronzot - nyertek a magyarok. A dobogós helyezések közül 23-at az utánpótlás korosztályok hoztak össze. A legeredményesebbek a kardozók voltak, ők az érmek 53 százalékát szerezték.