Vágólapra másolva!

Tomba sztrájkra szólítja fel a síelőket

A veszélyes körülmények miatt sztrájkra szólította fel a jelenlegi versenyzőket Alberto Tomba, az olaszok legendás síelője.

"A túl sűrű program miatt óriási terhelésnek vannak kitéve a mostani legjobbak, ezért egyre több a sérülés" - mondta a Tuttosport keddi számában a 43 éves olimpiai és világbajnok. "A sportolók helyében én lázadnék, mint ahogy annak idején meg is tettem. Persze mindenki hatalmas nyomás alatt van a nemzetközi szövetség és a szponzorok részéről."

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) tiltakozását fejezte ki, és visszautasította Alberto Tomba kritikáját. "A naptáron az elmúlt években már lazítottunk, de így sajnos több nemzeti szövetség elvesztette a versenyét. A rendező országok nem szívesen válnak meg a viadalaiktól, az ő érdekeiket is figyelembe kell vennünk. Elhihetik, nem könnyű a versenynaptár összeállítása" - mondta szerdán Günter Hujara, az FIS versenyigazgatója.

Az FIS múlt pénteken jelentette be, hogy egyeztetésre hívja az alpesi sízőket és az edzőket annak érdekében, hogy közösen találjanak megoldást az utóbbi hónapok Világkupa-versenyein sorozatossá váló súlyos balesetek elkerülésére. A nemzetközi szövetség mindeközben a ruházatra vonatkozó előírások változtatásának lehetőségét is megvizsgálja.

Az idei Világkupa-rajt óta 21 síelő szenvedett kisebb-nagyobb sérülést, így John Kucera, a kanadai lesikló világbajnok, valamint a műlesiklásban Vk-győztes francia Jean-Baptiste Grange, és a korábban összetettben Vk-aranyérmes osztrák Nicole Hosp is egy verseny közbeni bukás miatt kénytelen kihagyni a februári, vancouveri téli olimpiát.