Vágólapra másolva!
"Balzsay sajnos nem olyan főnixmadár, mint Erdei" - mondja a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, aki szerint az Universum mindkét magyar világbajnokát be akarta áldozni, csak Erdeit nem sikerült. Balzsaynak súlycsoportot kell váltani, ha folytatni akarja, a nehézsúlyban Klicskóékon kívül már csak macskajancsik maradtak, Pacquiao doppingsztorija pedig ügyes reklámfogás csupán - véli Csötönyi Sándor, akit az év legfontosabb bokszhíreinek kommentálására kértünk.

Január 10., Magdeburg: Balzsay Károly egyhangú pontozással legyőzi az orosz Gyenyisz Inkint, és a WBO nagyközépsúlyú világbajnoka lesz. Ugyanitt Erdei Zsolt tét nélküli meccsen veri az ukrán Jurij Barasjant, aki átlépte az előírt súlyhatáron.

Csötönyi Sándor: "Balzsay és Erdei is parádésan bokszolt, látszott, hogy munkával töltötték az ünnepeket. A nagyobb kockázatot Erdei vállalta, mert ha kikapott volna, még jobban félreteszik a németek. Nem kapott ki, az Universum vezetői újból megtapasztalhatták, hogy Madár elpusztíthatatlan. Balzsaynak le kellett győznie Inkint, és le is győzte. Akik nem úgynevezett észbokszolók, azok ellen Karcsi mindig jól teljesít. Nála az a gond, hogy nehezen hozza a súlyát. "

Február 18-21., Debrecen: Három magyar aranyérem az 53. Bocskai István Emlékversenyen - Kalucza Norbert 51, Szellő Imre 81, Bernáth István pedig +91 kg-ban győzött.

Csötönyi Sándor: "Nagyon szép eredmény a három elsőség, nyolc friss Világkupa-győztes jött el Debrecenbe, a komplett orosz és kubai válogatott. Európa legerősebb, legszínvonalasabb versenyévé nőtte ki magát ez a viadal, februárjában is itt lesznek a kubaiak és az oroszok."

Június 13-20., Odense: Két-két magyar arany- és ezüstérem az Európai Unió bokszbajnokságán. Bacskai Balázs (69 kg) és Szellő Imre (81 kg) nem talál legyőzőre.

Csötönyi Sándor: "Mindkét aranyérmesünk kirobbanó formában bokszolt, miként az ugyancsak döntőbe került Káté Gyula és Bernáth István is. Reménykeltő volt ez az erőpróba a világbajnokság előtt. Újra megmutattuk az erőnket Európának."

Augusztus 22., Budapest: Balzsay Károly a 11. menetben technikai KO-val vereséget szenved a német Robert Stieglitztől, s ezzel elveszíti a WBO nagyközépsúlyú világbajnoki címét. Balzsay kimerül, hogy hordágyon kell kivinni a Syma-csarnokból.

Csötönyi Sándor: "Karcsi olyan bokszolótól kapott ki, aki a képességei alapján nem jobb nála. Viszont látszott, hogy az ellenfél tábora feltérképezte Balzsay bunyóját, tudták, mit kell tennie Stieglitznek a ringben. Karcsi, sajnos, egy idő után megmacskásodott, besavasodott, mert ilyen az izomzata. Nem azt a ritmusváltásos bokszot mutatta, amit Inkin ellen, hanem monoton volt, és az ötödik menet táján elfogyott. Sajnos, ő nem olyan főnixmadár, mint Erdei, már amatőrben is ilyen volt, nehezen tudta túltenni magát a hullámvölgyeken. Ettől függetlenül Stieglitzet vernie kellett volna."

Forrás: MTI

Szeptember 1-12., Milánó: Káté Gyula (64 kg) révén egy bronzérmet szerez a magyar válogatott a felnőtt amatőr világbajnokságon. Az aranyérmesek között Puerto Ricó-i, mongol, német és bolgár bokszolót is találunk. 2010 őszén beindul a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) speciális profiligája, az úgynevezett Boksz Világsorozat (WSB), benne minimum egy magyarral, Káté Gyulával.

Csötönyi Sándor:"Felemás érzéseim vannak, annak idején magam is harcoltam a világranglistán alapuló kiemelés bevezetéséért, de ez most hátrányosan érintett minket, leginkább Bacskai és Szellő esetében. A pekingi olimpián Bedák Pál volt az áldozat, most ők ketten. Egy bronzéremnél azért több van a magyar bokszban. Varga Miklós, Darmos József alig-alig kapott ki, Szellő pedig tízből kilencszer megverné ezt a koreai akrobatát, csak Milánóban zavarodott meg a rongylábú láttán. Bacskai két meccset nyert első világbajnokságán, ez dicséretes eredmény. Minden idők legnagyobb létszámú vb-je volt, Káté bronzérme előtt le a kalappal. Ő már lassan egy évtizede az amatőr boksz állócsillaga. A WSB-helyes kezdeményezés annak az ereménye, hogy az AIBA fejesei próbálnak változtatni az ökölvívás miliőjén. Amatőrök maradnak a profik, nem veszítjük el őket. Ez jó lehet nekünk, magyaroknak, hiszen az elmúlt évtizedben Erdeitől Kótain át Balzsayig és a két Bedákig világklasszisok sora ment el profinak, most pedig aki pénzt akar keresni, az megteheti ezt a WSB-ben anélkül, hogy elveszítené az olimpiai indulás jogát. Egyébként teljesen mindegy, hogy melyik promóternek, melyik menedzsernek, melyik istállónak hozzák a sikereket, aki magyar bokszoló az magyar is marad. Akkor is, ha amatőr, akkor is, ha profi. Mert magyar boksz csak egy van, és az élni fog."

November 7., Nürnberg:A brit David Haye a közel félmázsás testsúlykülönbség ellenére egyhangú pontozással legyőzi az orosz Nyikolaj Valujevet a WBA nehézsúlyú világbajnoki címéért vívott meccsen.

Csötönyi Sándor: "Szégyenletesnek tartottam ezt a világbajnoki döntőt, egyikük sem igazi klasszis, még talán Haye mozgáskészsége az, ami a jobbak közé emeli a britet. Valujev egész egyszerűen nem tud bokszolni, őt csak a termete emelte a hírességek közé. Amúgy kíváncsi lennék egy Csagajev-Haye meccsre. A jelenlegi nehézsúlyban csak a két Klicskót tartom klasszisnak, a többiek macskajancsik."

Forrás: AFP

November 14., Las Vegas:A fülöp-szigeteki Manny Pacquiao a 12. menetben TKO-val győz a Puerto Ricó-i Miguel Cotto ellen, s megszerzi hetedik világbajnoki címét, a WBO váltósúlyú övét. Pacquiao 13, míg Cotto 7 millió dollárt keres a meccsel.

Csötönyi Sándor:"Pacquiao egyértelműen a világ jelenlegi legjobb ökölvívója, súlycsoportoktól függetlenül, habár a másik kedvencem éppen az a Floyd Mayweather Junior, akivel talán megmérkőzik márciusban. A boksz igazi ünnepe lenne, ha ők ketten összecsapnának. Cotto - bármilyen jó bunyós is - nem tudott méltó ellenfele lenni Pacquiaónak."

November 21., Kiel:Erdei Zsolt a WBC cirkálósúlyú világbajnoki címmeccsén többségi pontozással legyőzi a nála nyolc kilóval nehezebb olasz Giacobbe Fragomenit, és ő lesz az első magyar profi bokszoló, aki két súlycsoportban is világbajnoki címet szerez.

Csötönyi Sándor:"Szememben Zsolt egy hős, egy bálvány. Egyedül ő kockáztatott ezen a meccsen, az Universum megint be akarta áldozni, és megint nem sikerült. Amit ő tett a magyar bokszért, az hihetetlen, felbecsülhetetlen. Nagyon boldog voltam, hogy erőn felüli teljesítménnyel győzött. Azt viszont rettenetesen sajnálom, hogy nem tudott az év sportolója lenni. Ezek után már nem is tudom elképzelni, mit kell még tennie ahhoz, hogy a magyar újságírók a legjobbnak találják? Ki kéne ütnie Valujevet vagy valamelyik Klicskót?! Óriási itt az értékzavar."

Forrás: [origo]

December 5., Sölden:Balzsay Károly visszatérő mérkőzését is elveszíti, pontozásos vereséget szenved a német Eduard Gutknechttől a WBO nagyközépsúlyú interkontinentális bajnoki címéért vívott meccsen. Balzsay további karrierje ezzel kérdésessé válik.

Csötönyi Sándor: "Remélem, hogy azért nem válik kérdésessé. Szerintem az a megoldás, hogy Karcsinak súlycsoportot kell váltania, kinőtte már a nagyközépsúlyt. Máskor húsz meccsből hússzor legyőzte volna Gutknechtet, de az Universum félremenedzselte őt - már megint. Kellett volna egy felhozó meccs, szakmailag elhibázott volt rögtön címmeccsen bunyóztatni, nem heverte még ki a Stieglitz-vereség fizikai, s főleg lelki utóhatásait. Őt is beáldozták, ahogyan Erdeit akarták, csak Madár nem engedte. De ez csak a körítés, nagyobb baj, hogy Karcsi megint azokat a jegyeket mutatta a szorítóban, mint Stieglitz ellen. A változó feltételekhez nem tudott alkalmazkodni, a dinamikája, az élessége nem volt a megszokott. Nem tudom, hogy nyerte-e vagy veszített, ki lehetett volna hozni győztesnek, de nem hozták ki. Egyelőre rejtély, mit hoz számára a jövő. Ha folytatni akarja, súlycsoportot kell váltani, ha nem, akkor nyugodtan kezdje el a civil pályát. Így is csodálatos pályafutás az övé."

December 14-19., Kecskemét: A 86. magyar felnőtt országos bajnokság jobbára papírforma eredményeket hoz. A seregszemle legjobbjának a 69 kilós győztest, a korábbi junior világbajnokot, a 21 éves Bacskai Balázst választják meg.

Csötönyi Sándor:"Nem értek egyet azzal, hogy papírforma eredmények születtek volna. Számos súlycsoportban a fiatalok vitték a prímet, a 17 éves légsúlyú Dobrádi Zsolt megverte Kalucza Norbertet a döntőben, s eggyel lejjebb az Eb-bronzérmes Ungvári István is kikapott a döntőben Lakatos Istvántól. Bacskai és Káté bunyója nagyon tetszett, ők ketten csillogtak igazán. Szellő Imre is megmutathatta volna, hogy mire képes - ha lenne idehaza méltó ellenlábasa."

December 28.:Elmaradhat a 2010. március 13-ra tervezett Manny Pacquiao-Floyd Mayweather Jr. összecsapás, minden idők legnagyobb pénzdíjú és - valószínűleg - bevételű bokszmeccse. Az ok: a doppinggyanúba keveredett Pacquiao megsértődött, nem hajlandó többszöri vérvételnek is alávetni magát, sőt, perrel fenyegeti Mayweathert amiért az szerinte hitelrontást követett el vele szemben.

Csötönyi Sándor: "Szeretnék egy dolgot tisztázni: az ökölvívásban nem igazán segít a dopping, nem leszel bátrabb, ügyesebb tőle. Kizárt, hogy Pacquiao doppingolna. Amúgy meg akkora pénz van ebben a meccsben, hogy nem fogják elmulasztani. Bár egyszer Lennox Lewis is kifarolt egy Klicsko elleni megameccsből, de Pacquiao és a menedzsmentje nem fog. Meggyőződésem, hogy ez a doppingsztori csak ügyes reklámfogás, hogy még feljebb korbácsolják az amúgy is óriási érdeklődést. Ismétlem: a mi sportágunkban nem sokat ér a dopping. Ügyességet, bátorságot, gyorsaságot nem lehet szerezni a koksszal."

Forrás: AFP

És hogy mit hoz a 2010-es esztendő a bokszban?
Csötönyi Sándor: "A nők bekerültek az olimpiai programba, lesz felnőtt világbajnokság, vannak éremesélyeseink. A férfiaknál Moszkvában rendezik a felnőtt Eb-t, aztán beindul a WSB is, remélhetőleg magyarral, magyarokkal. Sajnos, a pénzünk egyre kevesebb, ha az államon múlna, akkor nem is tudnánk csapatot küldeni egyetlen világversenyre sem. Szponzoraink tartják életben a sportágat, még a gazdasági válság sanyarú körülményei között is. Felzárkóztató programunk működik, áramlanak a tehetségek, nem engedjük, hogy megfojtsák a magyar bokszot. Ezeket még csak csiszolták, amikor én már fényes voltam."