Vágólapra másolva!
Rafael Nadal egy szettet bukott Ivo Karlovic ellen az Australian Openen, ezzel a legjobb nyolc közé jutott. A spanyol klasszis ellenfele a John Isnert legyőző Andy Murray lesz a negyeddöntőben. A torna első nagy meglepetése Juan Martin Del Porto korai búcsúja. A nőknél Nagyja Petrova orosz, Justine Henin belga derbit nyert. A junioroknál Babos Tímea legyőzte hazai pályán játsszó ellenfelét az első fordulóban.

A címvédő spanyol összességében annak dacára is biztosan verte 2 méter 8 centi magas horvát ellenfelét, hogy az 28 ászt ütött.

Nadal negyeddöntős ellenfele a Melbourne-ben ötödikként kiemelt brit Andy Murray lesz, aki az amerikaiak szintén hatalmasra nőtt képviselőjét, John Isnert verte három szettben.

Később megszületett a torna első nagy meglepetése: az eddigi utolsó keménypályás Grand Slamet, a US Opent megnyerő Juan Martin Del Potro gyilkos ötszettes csatában kikapott a horvát Marin Cilictől.

A nőknél az orosz házi rangadónak számító csatában Nagyja Petrova - a belga ex-világelső Kim Clijsters felett aratott siker után - diadalmaskodott a harmadik helyen rangsorolt Szvetlana Kuznyecova ellen is, a döntő játszmában csupán egyetlen gémet átengedve honfitársnőjének.

A korábbi világelső Justine Henin belga honfitársát, Yanina Wickmayert búcsúztatta három szettben. Bár Henin a második játszmát 6:1-re elbukta, a döntő szettre alaposan összeszedte magát.

A lányoknál az első helyen kiemelt Babos Tímea két szettben búcsúztatta az ausztrál Ashling Sumnert.

Australian Open, férfiak, nyolcaddöntő:
Nadal (spanyol, 2.) - Karlovic (horvát) 6:4, 4:6, 6:4, 6:4
Cilic (horvát, 14.) - Del Potro (argentin, 4.) 5:7, 6:4, 7:5, 5:7, 6:3
Murray (brit, 5.) - Isner (amerikai, 33.) 7:6 (7-4), 6:3, 6:2

nők, nyolcaddöntő:
Petrova (orosz, 19.) - Kuznyecova (orosz, 3.) 6:3, 3:6, 6:1
Cseng Csie (Zheng Jie, kínai) - A.Bondarenko (ukrán, 31.) 7:6 (7-5), 6:4
Henin (belga) - Wickmayer (belga) 7:6 (7-3), 1:6, 6:3

lányok, első forduló:
Babos Tímea (1.) - Sumner (ausztrál) 6:1, 7:6 (7-2)