Vágólapra másolva!
"Jó városban szálltunk le?" - fakadt ki a szokatlanul enyhe téli időjárás miatti meglepetésében Huszár Erika rövidpályás gyorskorcsolyázó, amikor sportoló társaival megérkezett Vancouverbe, a téli olimpia helyszínére, számolt be a pénteki The Philadelphia Inquirer című újság.

A magyarok egy kicsit túlöltözöttnek érzik magukat címmel írt a napilap arról, hogy a sportolók igencsak megdöbbentek, amikor a hét elején megérkeztek az ötkarikás játékoknak otthont adó városba.

Az olimpikonok vastag bélésű dzsekiben és csizmában sétáltak végig Vancouver nemzetközi repülőterén, megfelelően öltözve arra az eseményre, amit a mindenhol látható plakátok hirdetnek, a XXI. téli olimpiára. Amikor azonban a városba beértek és a szitáló esőben, a langyos időben egy zebránál megláttak egy kanadai párt trikóban és rövidnadrágban, elcsodálkoztak:

"Jó városban szálltunk le?" - kérdezte viccelődve társait az 500 méteren induló Huszár Erika gyorskorcsolyázó. Mint a lap megjegyezte, nem ő volt az egyetlen, aki egy kicsit meg van zavarodva, hiszen Vancouverben 73 éve nem volt ilyen enyhe a tél, az átlaghőmérséklet 7,2 Celsius fok.

Az amerikai sajtóban az utóbbi napokban sok tudósítás szólt arról, hogy több tonnányi havat kellett a nyugat-vancouveri Cypress-hegységre szállítani, máskülönben például a hódeszka versenyeket át kellene nevezni fű- és sárdeszka versennyé. A térségben idén alig esett hó.

Az olimpia megnyitóját helyi idő szerint péntek este tartják, az eseményre Kanadába érkező hivatalos amerikai delegációt Joe Biden alelnök vezeti.