Vágólapra másolva!
Miután 16 évesen már Naganóban is szerepelt, négy évvel később a semmiből előugorva kétszeres olimpiai bajnok lett, majd újabb nyolc év után Vancouverben ismét aranyérmet szerezett, a svájci Simon Ammann úgy érzi, bebizonyította, nem véletlenül kapta meg a Harry Potter becenevet.

Ammann 1998-ban mutatkozott be az olimpián, akkori 35. helyezése egyáltalán nem okozott eufóriát Svájcban, Négy évvel később azonban Salt Lake Cityben az ismeretlenség homályából előlépve elvarázsolta a világot. A Harry Potter-képű, civilben hasonló szemüveget is viselő síugró a 90 és a 120 méteres sáncon is a legmesszebbre repült, ezzel a finn Matti Nykänen (1988) után ő lett az első olyan síugró, aki egy olimpián mindkét egyéni aranyérmet megszerezte.

Hazájában egy csapásra nemzeti hős lett, Jay Leno és David Letterman elhívta népszerű tenegentúli showműsorába, hazájában az év sportemberének választották, sőt, 2004 júliusában a Svájci Síszövetség az évszázad síugrójának járó díjat is odaítélte neki.

A váratlan siker után Ammann pályafutása hanyatlásnak indult, 2006-ben ugyan még kiharcolta az olimpiai részvételt, de Torinóban csupán egy csapatban elért 7. helyet tudott felmutatni, az egyéni számokban 15. és 38. helyezést szerzett.

Úgy tűnt, számára ennyi volt a profi síugrás, Ammann azonban nem adta fel. A 2007-es szapporói világbajnokságon nagysáncon aranyat, normálsáncon ezüstöt nyert, de még tavaly is bronzérmig jutott utóbbi számban Liberecen.

Az olimpiára sem engedett ki, Vancouverbe már úgy érkezett, hogy a Négysáncversenyen 5. helyet szerzett, miközben az összetett Világkupában az élen állt. Azaz ismét az esélyesek között jegyezték, s ő élt is ezzel a lehetőséggel.

"Ez a harmadik olimpiai aranyérmem, ez őrület. Minden összejött, azt kell mondanom, könnyebben sikerült, mint nyolc éve. Azzal biztattam magamat, hogy nagyszerű szezonom van, vezetek a Világkupában, minden adott a csúcsteljesítményhez" - nyilatkozta a normálsáncon elért diadala után.

Sikerével az olimpiai síugrósport harmadik legsikeresebb sportolója lett, nála jobban csupán a már említett finn Nykänen (4 arany, 1 ezüst) és a német Jens Weissflog (3 arany, 1 ezüst) szerepelt korábban.

"Az első sorozat után már az élen álltam, de tudtam, nyolc éve is hasonló helyzetben nyertem. Ez a tapasztalat segített most is. Azt hiszem, nem hoztam szégyent magamra. És Harry Potterre sem."

Ammann a svájci sport 84. aranyérmét szerezte meg (téli és nyári játékokat is beleértve), nála sikeresebb téli sportoló már csak egy van, a legendás alpesi síelő, Vreni Schneider, aki három arany mellett egy-egy ezüstöt és bronzot is nyert. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a kétszeres aranyérmes, egy-egy ezüst-, illetve bronzéremmel is büszkélkedhető bobversenyző, Gustav Weder áll.