Vágólapra másolva!

Topalov és Griscsuk királyszárnyi támadással győzött

A linaresi szuperverseny második fordulójában a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az orosz Alekszandr Griscsuk megszerezte első sakkgyőzelmét. Topalov remekül használta ki az azeri Vugar Gasimov meggyengült királyállását, ellenfele időzavarát. Griscsuk ellen az izraeli Borisz Gelfand túlzottan passzívan védekezett, világos támadása átütött. Második értékes fél pontját szerezte meg a spanyol Francisco Vallejo Pons, az örmény Levon Aronjannak kellett a remiért megküzdenie.

Az exvilágbajnok és a címvédő célpontja is az ellenfél királya volt, Veszelin Topalov és Alekszandr Griscsuk hibátlanul oldotta meg feladatát. Az azeri Vugar Gasimov nagyon közel volt a teljes kiegyenlítéshez, de időzavarban királyszárnyi gyalogszerkezetének gyengeségeit kihasználó világos akcióját nem tudta hárítani. A 30.Va1! lépés megzavarta Gasimov elképzeléseit, Topalov vezérét h6-ra varázsolta, a vezér és a bástya hatásos összjátéka ellen az azeri sakkozó nem talált védelmet.

A címvédőként játszó orosz Alekszandr Griscsuk játékvezetése is elismerést érdemel. A d4 izolált gyalog nyújtotta lehetőségeket maximálisan kihasználta. Az előőrs huszár, a h4-h5-ös gyalogtámadás, a harmadik soron támadó bástya ellen a túlzottan passzívan védekező izraeli Borisz Gelfand nem talált ellenszert. A sötét mezők gyengeségét kihasználó világos támadás átütött.

Az örmény Levon Aronjan a spanyol Francisco Vallejo Pons spanyol megnyitása ellen a berlini változatot választotta. Aronjan elnézte 22...Fc8 lépésével a 23.Fxc5 gyalognyerést, de a különböző színű futók segítségével kiharcolta a döntetlent.

A 2. forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2805) - Vugar Gasimov (azeri, 2759) 1 - 0 (Szláv védelem, 48)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2736) - Borisz Gelfand (izraeli, 2761) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 35)
Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2705) - Levon Aronjan (örmény, 2781) döntetlen (Spanyol megnyitás, 41)

A verseny állása:
1-2. Alekszandr Griscsuk és Veszelin Topalov 1,5 pont
3-4. Francisco Vallejo Pons és Levon Aronjan 1
5-6. Vugar Gasimov és Borisz Gelfand 0,5

A 3. forduló párosítása:
Aronjan - Topalov
Gelfand - Vallejo Pons
Gasimov - Griscsuk