Vágólapra másolva!
Két amerikait megelőzve a norvég Axel Lund Svindal nyerte a férfi szuperóriás-műlesiklást a vancouveri olimpián. A svéd Patrik Järbyn óriásit bukott, helikopterrel szállították kórházba.

A férfi szuperóriás-műlesiklás volt az első éremosztó szám pénteken a téli olimpián. A mezőny elején induló olasz Peter Fill látványosat esett, nagy sebességnél kapta telibe az utolsó kapuk egyikét. Kisvártatva Bode Miller tört az élre: a második ellenőrzőpontnál már négy tizeddel vezetett, ám végül csak három századdal előzte meg az addig élen álló Andrew Weibrechtet.

Az olasz Christof Innerhofer hibázott, két kanyarban is egyensúlyoznia kellett, ennek ellenére csak 11 századdal kapott ki Millertől és a harmadik helyen állt. "Túl gyors voltam" - mondta a 25 éves síző a kamerába, miután lecsillapodott a dühe.

Később a pálya fölső szakasza fokozatosan lassulni kezdett, ám a többi részen be lehetett hozni a hátrányt. Aksel Lund Svindal be is hozta, majd három tizedet adott amerikai ellenfelének. A dobogó harmadik fokára az ugyancsak amerikai Weibrecht állhatott, míg az első hétben három olasz is végzett, Heel Werner két századdal maradt le az éremről.

Hatalmasat bukott a mezőny második felében induló Patrik Järbyn. A svéd versenyző elkapott egy kaput, a léce maga alá szorult, a hátára esett, majd eszméletlenül csúszott hosszan. A negyvenéves versenyzőt helikopterrel kórházba szállították. Később kiderült: Järbyn agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett.

Két nagyhatalom is leszerepelt ebben a számban: a legjobb svájci, Carlo Janka csak kilencedik, míg a legjobb osztrák, Benjamin Raich csupán 14. lett.

Forrás: [origo]
Svindal a lesiklás-ezüst után aranyat nyert

"A rajtnál azt mondtam magamnak: van már egy ezüstöm, ennél csak jobb lehet. Csakúgy, mint a többiek, én is elkövettem néhány hibát, de amikor beértem a célba, éreztem, hogy ebből arany lehet. Jól felkészültem, fizikálisan és mentálisan is rendben vagyok, egyszerűen minden összejött" - mondta a 26 éves, többszörös világbajnok győztes, aki a hétfői lesiklást másodikként zárta. A péntek esti pályafutása első olimpiai aranya.

Férfiak, szuper-óriásműlesiklás:
1. Axel Lund Svindal (norvég), 1:30.34 perc
2. Bode Miller (amerikai), + 0.28 másodperc
3. Andrew Weibrecht (amerikai), + 0.31