Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny hatodik fordulójában a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov újabb győzelmet aratott, riválisaival szemben másfél pontra növelte előnyét. A bonyolult csatában Topalov gyalogot áldozott, de a spanyol Francisco Vallejo Pons sokáig jól játszott, előnybe is került. Időzavarban azonban többször hibázott, majd hihetetlen elnézéssel el is vesztette a partit. A virtuális világranglistán Topalov átvette a vezetést. Az orosz Alekszandr Griscsuk nem tudta minőségelőnyét győzelemig fokozni az örmény Levon Aronjannal szemben. Az orosz huszárjátékban osztozott meg a ponton az azeri Vugar Gasimov és az izraeli Borisz Gelfand.

Az éllovas bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov agresszív, kockázatokat vállaló játékkal ismét győzött a 21-es kategóriájú tornán. Elismerés illeti a spanyol Francisco Vallejo Ponst, aki nyílt sisakos küzdelmet vállalt fel a 7...g5-ös érdekes újítással. A játszma ismét bizonyította, hogy mennyire fontos a gondolkodási idővel való ésszerű gazdálkodás, egyes állásokban jobban hagyatkozni az intuícióra, mint megpróbálni a varikat az utolsó lépésig kiszámolni.

Topalov immár a második partiját nyerte meg kockáztató taktikájával, de akár mindkét játszmáját el is veszthette volna, ha az orosz Alekszandr Griscsuk, majd Vallejo Pons nem került volna végzetes időzavarba. A spanyol sakkozó is többször hibázott, számtalan helyen játszhatott volna jobban, de figyelme megoszlott az állás és a gyorsan múló percek, majd a parti befejező szakaszában már a másodpercek között. Nyerőesélyt adó folytatások maradtak ki, majd egészen hihetetlen elnézéssel még el is vesztette az ütközetet. Topalov másfél pontra növelte előnyét riválisaival szemben, de érthető elégedettséggel nézheti a legjobbak naponta számolt virtuális világranglistáját, visszahódította a 19 esztendős Magnus Carlsentől a világranglista vezető pozícióját. A hátralevő négy partiból még egyetlen nyerésre lenne szüksége, hogy azt megtartsa. A nagy kérdés, hogy a FIDE a március 1-től érvényes ranglistán elszámolja-e a február 24-én befejeződő versenyt?

Február 19-én így festett a világranglista élcsoportja:
Veszelin Topalov 2814,7
Magnus Carlsen 2812,9
Vlagyimir Kramnyik 2789,9
Viswanathan Anand 2788,7
Levon Aronjan 2779,8
Sahriyar Mamedgyarov 2759,5
Alekszandr Griscsuk 2758,4
Wang Yue 2751,1
Vaszilij Ivancsuk 2749,8
Peter Szvidler 2745,3

Az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan küzdelme 101 lépésig tartott. Az örmények olimpiai bajnoka jól megjátszott nyitás után pontatlan volt, kénytelen volt minőséget áldozni, majd pontos védekezéssel remire mentette a partit. Az orosz huszárjátékban remizett az azeri Vugar Gasimov és az izraeli Borisz Gelfand.

A 6. forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2805) - Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2705) 1 - 0 (Angol megnyitás, 40)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2736) - Levon Aronjan (örmény, 2781) döntetlen (Vezércsel, 101
Vugar Gasimov (azeri, 2759) - Borisz Gelfand (izraeli, 2761) döntetlen (Orosz huszárjáték, 37)

A verseny állása:
1.Veszelin Topalov 4,5 pont
2-4. Levon Aronjan, Alekszandr Griscsuk és Vugar Gasimov 3
5-6. Borisz Gelfand és Francisco Vallejo Pons 2,5

A 7. forduló párosítása:
Gasimov - Topalov
Gelfand - Griscsuk
Aronjan - Vallejo Pons