Vágólapra másolva!
Az ország történetének legrosszabb téli olimpiai szereplése miatt az illetékes sportvezetők lemondását sürgette Dmitrij Medvegyev orosz elnök. A helyi sajtó lesújtónak minősítette az orosz sportolók eredményeit; a lapok és rádióadók, a megkérdezett sportolók és edzők egybehangzóan úgy vélekedtek, a szégyenről a hivatalnokok tehetnek, és figyelmeztetnek, hogy a 2014-es szocsi játékok nagy bukást hozhatnak.

"Ha maguktól nem távoznak, szívesen segítünk nekik" - mondta hétfőn az orosz sportvezetőkről Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

Medvegyev szerint a gyenge eredményekért kizárólag a sportot irányító szakemberek tehetők felelőssé, s nekik nincs más feladatuk, mint elkészíteniük a beszámolóikat, majd távozni posztjaikról. Az államfő neveket nem említett, és "jóllakott kandúroknak" nevezte a hivatalban lévő sportvezetőket.

Az elnök kifejtette: radikális változtatásokra van szükség ahhoz, hogy az orosz sportolók felkészülése eredményesebb legyen, s jobban szerepeljenek a 2014-es szocsi olimpián.

A vancouveri játékokon Oroszország 15 érmet szerzett, ebből azonban csak három aranyat, s ezzel az összesített éremtáblázat 11. helyén végzett. Az olimpia előtt 40 érem megszerzését és az éremtáblázaton az első háromba kerülést célozta meg a küldöttség.

Az orosz lapok szerint a szégyenről a hivatalnokok tehetnek

A helyi sajtó lesújtónak minősítette az orosz sportolók vancouveri téli olimpián elért eredményeit; a lapok és rádióadók, a megkérdezett sportolók és edzők egybehangzóan úgy vélekedtek, a szégyenről a hivatalnokok tehetnek, és figyelmeztetnek, hogy a 2014-es szocsi játékok nagy bukást hozhatnak.

A Vedomosztyi című lap szerkesztőségi kommentárjában rámutatott: az orosz sportolók összesítésben a 11. helyen végeztek, és az 1994-es lillehammeri olimpia óta - amikor még az elsők voltak - folyamatosan romlott a teljesítményük. Hozzátette: az állam néha figyelmet szentel a sportnak, ilyenkor tervek és átfogó programok készülnek, az irányítási struktúrákat átalakítják, minisztériumok, bizottságok és ügynökségek szűnnek meg és jönnek létre, s a funkcionáriusokat a legkülönbözőbb szempontok alapján nevezik ki, de egyiknek sincs köze munkájuk hatékonyságához.

"Ez azonban nem irányítás, csak annak imitációja. Talán Vancouver után kiderül, hogy nem lehet a végtelenségig imitálni a sport, és minden egyéb irányítását. A hivatalnokoknak, akik azért ülnek a helyükön, hogy jó állásokkal lássák el a rokonságot és pénzt gyűjtsenek külföldi számlákon, meg kell érteniük, hogy előbb-utóbb tőlük is számon kérnek mindent. Az orosz sportolóknak pedig köszönet jár azért, ha most mindez kiderül" - írta a Vedomosztyi.

Egy további kommentárban rémálomnak minősítette a lap az orosz sportolók teljesítményét. Úgy vélte, Vitalij Mutko sportminiszter, Vlagyimir Putyin kormányfő régi harcostársa tisztségében marad, és ő fogja megnyitni és bezárni a 2014-es szocsi olimpiát. A kommentátor - ironikusan - reményének adott hangot, hogy talán 2013-ban szükségessé válik az orosz csapatok bevetése külföldön, akkor a politikailag elkötelezett sportolók távol maradnak, mint az 1980-as moszkvai olimpiáról, és az oroszok megint sok érmet gyűjthetnek.

"Évek óta teljesen feleslegesen hatalmas pénzeket ölnek az élsportba"

A Kommerszant a vancouveri Orosz ház életéről szóló tudósításában azt írta, a gyenge sporteredmények ellenére a mulatságokat megtartották, s a legfontosabb, ami elmondható, hogy fekete kaviár nem volt. Ott voltak viszont a Szocsiban rendezendő következő téli olimpia előkészítésével foglalkozó magas beosztású hivatalnokok, az elnöki adminisztráció számos munkatársa, a kormány több tagja, számos oligarcha, illetve azok rokonai, és csak a moszkvai önkormányzat 30 hivatalnokot küldött ki.

Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok, ellenzéki politikus arról beszélt az Eho Moszkvi rádióban, hogy évek óta teljesen feleslegesen hatalmas pénzeket ölnek az élsportba, amelyhez hiányzik a bázis, a tömegsport, s a sportra szánt pénzek java kézen-közön elszivárog.

A Moszkovszkij Komszomolec című lapban Alekszandr Minykin az államfőnek írt levelei legfrissebbjét szentelte Vancouvernek, és óva intette az elnököt, hogy közeleg Szocsi, amely elől nem tud elbújni. Minykin szerint két megoldás lehetséges: ideiglenesen le lehet tenni az elnöki tisztségről, de hát Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő úgyis egymás között döntik el, ki lesz a házigazda Szocsiban és a fennmaradó területen 2014-ben. A másik lehetőség a hazai szégyentől való menekülésre, hogy nem tartják meg Szocsiban a téli olimpiát. Kitörhet például egy háború, vagy egy hatalmas sárlavina maga alá temetheti mindazt, amit felépítettek Szocsiban, meg azt is, ami nem készült el időre, hiszen nagyon úgy néz ki, hogy sok minden nem fog elkészülni - írta Minykin.