Vágólapra másolva!
A Szófiában zajló sakkvilágbajnoki döntő kilencedik játszmája a 83. lépésben örökös sakkal végződött döntetlennel. A világos bábukat vezető indiai világbajnok Viswanathan Anand nagy esélyt hagyott kihasználatlanul, többször is fonalas nyerést hagyott ki. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nagy kockázatokat vállalt, de a címvédő hathatós segítségével megmenekült a vereségtől. A tízedik játszmában 4,5-4,5-ös állás mellett Topalové a kezdés joga.

Hihetetlenül izgalmas csatát vívott Viswanathan Anand és Veszelin Topalov a világbajnoki döntő kilencedik játszmájában. Az indiai világbajnok "lecserélte" a katalán megnyitást és a Nimzoindiai védelem egyik főváltozatában küzdöttek meg. Anand újított a 18. lépésben, Topalov elkötelező döntést hozott két lépés múlva, világos vezéréért két bástyát adott. A bonyodalmak közepette Anand időzavarba került, míg a bolgár exvilágbajnok ellenfele időzavarára játszott, többször is pontatlankodott.

Úgy tűnt, hogy a világos bástya betörése a hetedik sorra megpecsételi sötét sorsát, de az időkontroll előtti utolsó lépésével Vishy mentőövet nyújtott kihívójának. Sötétnek két összekötött gyalogja volt a vezérszárnyon, de királyát ismét fenyegette a világos haderő.

Topalov kapkodott és szinte biztosra vettük, hogy az újabb esélyt Anand már nem hagyja kihasználatlanul. Fonalas nyerést hagyott ki pontatlan huszárlépésével, ismét meggyűlt a baja az idővel. A második időkontroll után még mindig nyerésre állt, de ismét hibázott. Az oly sokáig tétlen sötét vezér akcióba lendült, az örökös sakkot világos nem tudta kivédeni.

Viswanathan Anand a nyolcadik parti tragikus elvesztése után ma többször hagyott ki nyerést, nem tudta megbüntetni a túl sokat kockáztató Veszelin Topalovot. A címvédő előnyt szerezhetett volna, ehelyett az újabb rontás kínjával kell a tízedik játszmában sötéttel kibírni a kihívó rohamait.

Forrás: [origo]

A világbajnoki döntő kilencedik játszmájának eredménye:
Viswanathan Anand (indiai, 2787) - Veszelin Topalov (bolgár, 2805) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 83)

A világbajnoki döntő állása:
Viswanathan Anand - Veszelin Topalov 4,5 - 4,5 (0 - 1, 1 - 0, döntetlen, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)