Vágólapra másolva!
Papírforma egyes eredmények és izgalmas páros csaták zajlottak az első kajak-kenu Eb-válogató 1000 méteres döntői során. A párosban címvédő Sáfrán testvérek nem jutottak ki a kontinensversenyre, Kovács Katalin csak a hajrában hagyta le Csipes Tamarát.

Kucsera Gábor két ujja meghúzódott, de teljesítményén ez nem látszott a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyszámában: a Kőbánya SC sportolója oktatta a főként fiatalokból álló mezőnyt, komoly finis nélkül győzött és vívta ki az Európa-bajnoki indulás jogát.

"Az első 200 méter, 'parketta' volt, vagyis nagyot rajtoltam és mire átálltam az utazóra, már leszakadtak a többiek. Az utolsó 130 méteren is megindultam, de nehéz volt, mert nem igazán volt ellenfelem, ezért a finisben nem adtam ki magamból mindent. A kezem kicsit fáj, de szerintem nincs komoly baja" - mondta Kucsera.

C-1 1000 méteren sem borult a papírforma, a Vajda Attila távollétében egyértelmű esélyesnek számító Sarudi Pál több mint három másodperccel győzött a gyengének egyáltalán nem nevezhető mezőnyben.

"Végig kontrollálni tudtam a távot, nem kellett magamból mindent kiadni a győzelemhez. Jó formában vagyok, az elmúlt 4-5 hétben egyértelműen gyorsultam, remélem, hogy tudom folytatni ezt a tendenciát az Eb-n is. Csak azért keserű a szám íze, mert Attila nem volt a mezőnyben" - nyilatkozta sportszerűen Sarudi.

A válogató eddigi meglepetésembere, az olimpiai bajnok Pulai Imre 400 méterig együtt jött a mezőnnyel, de a végére alaposan leszakadt, talán majd az 500 méteres döntőben lehet esélye jó eredmény elérésére.

"Reálisan nem voltam ebbe a döntőbe való, bár 400-ig tényleg elég jól ment az evezés. Pont Sarudi és Fürdök között rajtoltam el az ötös pályán, 400 után olyan vizet kaptam tőlük, hogy nem lett volna esélyem a felzárkózásra" - nyilatkozta az olimpiai bajnok.

A női egyesek között már a tegnapi előfutamok után egyértelmű volt, hogy Csipes Tamara lehet Kovács Katalin egyetlen kihívója ezen a távon. A két lány fej-fej mellett haladt egészen 850 méterig, a kajakkirálynő jobb hajrájának köszönheti, hogy ezen a távon már Eb-résztvevőnek mondhatja magát.

"Nem ez volt életem pályája az biztos, de megvan a szám, most ez a lényeg. Nem érzem magam túl jó formában ezen a hétvégén, remélem, hogy lesz ez még jobb is, most ezt tudom nyújtani. Nem vagyok pedig rossz erőben, de elérek egy bizonyos sebességet és onnan már nem tudok gyorsulni" - mesélte Kovács Katalin az eredményhirdetés után.

A párosok között jóval nagyobb küzdelem zajlott, C-2-ben például alaposan kikapott és csak negyedik lett az Európa-bajnoki címvédő Sáfrán-Sáfrán páros. A számot a Tóth-Mike egység nyerte a Varga-Széles és Vass-Kiss duó előtt.