Vágólapra másolva!
Babos Tímea és Fucsovics Márton pályafutása második Grand Slam-győzelmét aratta a juniorok között, a két 18 éves teniszező egyaránt győzni tudott a tenisz szentélyében, Wimbledonban. Fucsovics szerint a legnagyobb vágya teljesült a wimbledoni sikerrel, most már a US Open egyéni címe a célja.

Fucsovics Márton tavaly élete első Grand Slam viadalán, az US Open junior férfi párosának döntőjén aratott történelmi sikert a tajvani Cseng Peng Hszie oldalán. Az idei Australian Openen junior elődöntőt játszó magyar - amennyiben fejlődése töretlen marad - néhány év múlva a felnőttek között akár a legjobb 100-ba is bejuthat, állítják a szakemberek.

- Hogy érzi magát, milyen élményekkel gazdagodott Wimbledonban?
- Eddig nem sokat pihenhettem, mert hétfőn érkeztem meg Budapestre, délután 4-re értünk haza Nyíregyházára, de már este közönségtalálkozón vettem részt, ahol sok szurkoló várt. A wimbledoni élmények elmondhatatlanok. Az első mérkőzésen izgultam, vesztes állásból nyertem két szoros szettben, aztán nagyon magabiztosan jutottam el a döntőig. Az nagy önbizalommal töltött el, hogy az ausztrál sráccal, Benjamin Mitchellel az AusOpenen már játszottam, s simán nyertem ellene. Most jobban játszott, én is izgultam, de sikerült győzni.

- Azt nyilatkozta a minap, mindig is a wimbledoni siker izgatta, Párizs vagy Melbourne közel sem annyira? Miért? Mitől más Wimbledon?
- Mert Wimbledon az Wimbledon. Számomra az összes Grand Slam-torna közül a legkiemelkedőbb. Tavaly még nem indulhattam, mert nem fértem volna fel a főtáblára, most viszont az egyik fő pályán, majdnem telt ház előtt játszhattam. Szerencsére két páholy is magyarokkal volt tele, értem szorítottak, édesapámékat jól láttam is, hiszen az első sorban ültek.

- Ezek után egyértelműnek tűnik, hogy melyik borítást kedveli a legjobban.
- Természetesen a füvet. A gyors borítás a kedvencem, olyan a stílusom, mint Babos Timinek, agresszív és támadó, ez mindkettőnknek jobban fekszik.

- Párosban ezúttal cseh versenyzővel indult, pedig korábban Zsiga Mátéval sokat versenyzett. Mi ennek az oka?
- Semmi rosszra nem kell gondolni, Máté nagyon jó barátom, de ő egy ITF-teammel érkezett Wimbledonba, már neki is párja volt, nekem is. De nagyon tervezzük, hogy a US Openen ismét összeállunk.

- Taróczi Balázs szerint két ilyen tehetséggel hamarosan remek Davis-kupa-csapatunk lehet.
- Remélem, igaza lesz (nevet).

Forrás: AFP

- Tavaly első magyarként győzött az amerikai nyílt teniszbajnokságon a tajvani Cseng Peng Hszie oldalán. Milyen tervekkel utazik idén?
- Mivel a páros győzelmet 2009-ben behúztam, most nagyon szeretnék egyesben győzni.

- Az idei az utolsó junior éve, hogyan tovább? Van-e valamilyen terv a felnőttek közötti fokozatos indulásra, berobbanásra?
- Idén is indultam már több felnőtt versenyen, hogy gyűjtögessek pontokat. A wimbledoni siker jövőre úgy is kamatozni fog, hogy több szabadkártyát kapok ezekre a viadalokra.

- Volt olyan pillanat az életében, amikor úgy érezte, mégsem teniszező szeretne lenni?
- Voltak nehéz pillanatok, amikor szomorú voltam egy-egy vereség miatt, de feladni még sohasem akartam.

- 2007 óta a stuttgarti First Line teniszakadémián tanul. Hogyan kell elképzelni egy ilyen akadémiát?
- Sok edző, sok játékos, saját konditerem, rengeteg pálya különböző borítással. Itthon, sajnos, nem lett volna esélyem arra, hogy olyan szinten készüljek, ami szükséges a nemzetközi sikerek eléréséhez, kint viszont minden feltétel adott. Akadnak itt olyanok, akik befizetik magukat és akadnak szerződésesek, mint én.

- A tanulmányaira jut idő?
- Nehezen, de igen. Nyíregyházán vagyok harmadikos. Ami rossz hír, hogy hiába van nyár, a vizsgaidőszak még előttem áll.

Forrás: AFP

Federer lehet a tökéletes példa

A külföldi lapok elemzése szerint a wimbledoni junior siker egyfajta teher is a teniszezők számára, hiszen nagyon kevés olyan világklasszis van, aki juniorként diadalmaskodott volna a füves szentélyben. De ez fordítva is igaz, a korábbi bajnokok felnőttként nem mindig tudtak a csúcsra érni.

Az Open-éra, azaz 1968 óta mindössze nyolcan értek mindkét korosztályban a csúcsra az angol nyílt teniszbajnokságon. A férfiaknál Björn Borg, Pat Cash, Stefan Edberg és Roger Federer, a hölgyeknél Amelie Mauresmo és Martina Hingis, míg Cara Black és Todd Woodbridge párosban tudott diadalmaskodni. Rajtuk kívül Zina Garrison, Chris Lewis, illetve Ivan Lendl jutott el legalább fináléig.

Utoljára az 1998-as junior győztes Federer nyert felnőttként is Wimbledonban, a MOL Tehetségtámogató Program frontembere, Fucsovics Márton immáron a 12. fiatal csillag, akinek bizonyítania kell, a svájci örökébe léphet.

Forrás: AFP

Az elmúlt 12 év győztesei közül a francia Gaël Monfils legalább volt már világranglista-9., honfitársa, Nicolas Mahut az idei tornán minden idők leghosszabb, 11 óra 5 perces teniszmeccsét veszítette el, de hallhattunk az osztrák Jürgen Melzerről is.

A 4. fordulóban búcsúzó Lleyton Hewitt meg is kapta a kérdést utolsó sajtótájékoztatóján, mit gondol, miért nem érnek be a fiatalok a felnőttek között. Az ausztrál annyit mondott: Nem könnyű a helyzet, hiszen Federer és Nadal minden versenyt megnyer."

Babos sikersorozata

A Roland Garros junior páros versenyének megnyerése után Wimbledonban is remekelt Babos Tímea. A magyar teniszezőnő ugyan egyéniben hallatlan pechjére éppen páros partnerével, az amerikai Sloane Stephensszel került össze és szoros mérkőzésen kiesett a nyolcaddöntőben.

Ketten együtt azonban megállíthatatlanok voltak párosban, a döntőben három játszmában verték az Irina Kromacseva, Elina Szvitolina (orosz, ukrán) duót.

"Kicsit elérzékenyültem, s nemcsak a győzelem, hanem a sok gratuláció miatt is. Fantasztikus érzés wimbledoni győztesnek lenni, s tudom, honnan jöttünk és hová tartunk" - nyilatkozta a mérkőzés után a soproni teniszező édesapja, egyben nevelőedzője.

A 16 esztendős versenyző a héten már Budapesten versenyzett, igaz, a Római Teniszakadémián rendezett, 220 ezer dollár összdíjazású viadal első fordulójából nem jutott tovább.



Hazai elődök nyomában

Babos Tímeán és Fucsovics Mártonon kívül korábban több magyar teniszező is nyert a juniorok között Grand Slam-tornát. A lányok mezőnyében Kapros Anikó 2000-ben Melbourne-ben egyéniben és párosban is diadalmaskodott, de a felnőttek között hiába nyert két ITF-tornát, s jutott el 2004 májusában a világranglista 44. helyéig, a nagy áttörés nem sikerült.

Szávay Ágnes 2005-ben Párizsban és Wimbledonban is diadalmaskodott (a Roland Garroson egyéniben és párosban, Londonban pedig párosban), a felnőttek mezőnyében eleddig csupán a 4. fordulóig jutott. A 22 éves kiválóság azonban már állandósította helyét a WTA-ranglista élmezőnyében, tőle bármikor várható kiugró teljesítmény.

A fiúknál Balázs György 2004-ben az izraeli Sela oldalán nyert párosban a Roland Garroson, az egy évvel korábban még a világ harmadik legjobb junior játékosának számító magyar azonban a felnőttek között nem ért el sikert.