Vágólapra másolva!

Orbán nagyot dobott, Kazinak véres lett a lába

Orbán Éva bejutott szerdán a női kalapácsvetés döntőjébe a barcelonai atlétikai Európa-bajnokságon. Kazi Tamás kiesett 800 méteren, ahol bekerült egy kupacba, és meg is sérült.

Női kalapácsvetésben a 69 méteres selejtezőszintet az első csoportból csak hárman dobták túl, így az Egyesült Államokban tanuló magyar versenyző számára az idei legjobbjához (69,73) közeli eredmény a finálét jelentette. Orbán csak 64,55-tel kezdett, de másodikra jelentősen javított, 68,59-cel, így az eredmények ismeretében már nem volt szüksége a harmadik kísérletre. Összesítésben a nyolcadikként jutott a pénteki 12-es döntőbe.

"Az első dobásom nem sikerült jól, de megnyugtatott, hogy van már érvényes kísérletem" - nyilatkozott Orbán Éva. "A második sem volt tökéletes, de most elégnek bizonyult. A döntőben, remélem, frissebb leszek, mert nem délben kell dobókörbe lépni, ennél csak jobb lehet."

Kazi Tamás kiesett 800 méteren. A négy előfutamból az első három helyezettek mellett a további három legjobb idővel lehetett az elődöntőbe jutni, így a várakozásoknak megfelelően nagy taktikai verseny alakult ki. Kazi a harmadik futamban egészen a hajráig a mezőnnyel haladt, negyedikként fordult a célegyenesbe, de az első három közé nem sikerült beférkőznie. Mint kiderült, futama az egyik leglassabb volt, így 1:50.21 perces ideje nem bizonyult elégnek a továbbjutáshoz.

"Úgy éreztem, az első háromba be tudok kerülni, az edzések alapján 1:45-ös formában vagyok, de versenyen ez valahogy nem jön ki" - mondta csalódottan a tavalyi berlini vb-n elődöntős Kazi. "A taktikám az volt, hogy 600 után lereagálom, a többiek mit csinálnak, vagy elindulok. De sajnos az élboly nagyon visszafogta a tempót. Bekerültem egy kupacba is, sok volt a könyöklés, verekedés, véres is a lábam." A kiesők közül Kazinak volt a legjobb ideje.

Tóth Lívia nem jutott döntőbe 3000 m akadályon. A 32 fokos melegben és tűző napsütésben elrajtoló mezőnyből futamonként az első négy helyezett került a fináléba, plusz a további legjobb négy idővel rendelkező. Tóth néhány kör után leszakadt az élbolytól, de sikerült hajráznia, így éppen nyolcadikként ért célba, tehát még reménykedhetett. A következő futamban azonban kiderült, hogy 10:03.97 perces ideje kevés a továbbjutáshoz, s végül a tizenötödik helyen végzett.

"Nem így terveztem a versenyt, szerettem volna idei legjobbamat megfutni" - nyilatkozott Tóth Lívia. "Az elején sok volt a lökdösődés, kiszorultam a hármas pályára, a meleg és a szél is megfogott kissé. Aztán próbáltam javítani, hogy legalább nyolcadik legyek. A 10:03 perces idő egy rémálom, ennél több volt bennem."

A VEDAC futója eddig különösen balszerencsés volt világversenyeken: a 2005-ös helsinki világbajnokságon bukott, a négy évvel ezelőtti, göteborgi Eb-n pedig az utolsó 15 méteren esett el, továbbjutó pozícióban. Sérüléséből felépülve csak a tavalyi, berlini vb-n tért vissza a nemzetközi mezőnybe. Legjobb eredményeit 2005-ben érte el az Universiade megnyerésével és az atlétikai Világdöntőben szerzett negyedik helyezéssel.