Vágólapra másolva!
Hiába nyert egy aranyat és egy ezüstöt, kicsit csalódott maradt Verrasztó Evelyn, aki a budapesti úszó Európa-bajnokság negyedik, csütörtöki versenynapján egy századmásodperccel maradt le Hosszú Katinka mögött 200 vegyesen. Gyurta Dániel 200 mellen diadalmaskodott, ő a londoni olimpiára tervez, edzője világcsúcsra vágyik. A 4x200 méteres női gyorsváltó sikere azt jelentette, hogy az 1954-es torinói Eb óta most először nyert magyar úszóstaféta világversenyt.

A 200 méteres női vegyes úszás döntője bevonul a sportág klasszikusai közé, s ez nem csupán a magyar újságírók véleménye, hanem Craig Lordé, a The Times szakírójáé, az úszósportban referenciának számító Swimnews.com főszerkesztőjéé is.

Hosszú Katinka egyetlen századdal verte meg a szerencse kegyeltjének aligha nevezhető Verrasztó Evelynt. Hosszú immár Eb-arannyal is rendelkezik tavalyi vb-elsősége után, s emberi nagyságára jellemző, hogy legszívesebben megosztotta volna a legfényesebb medáliát barátnőjével.

"Hihetetlenül szoros verseny volt, a végén azt hittem, hogy kikaptam, mert Evelynnek hosszabb a karja, mint nekem, de valahogy mégis én nyertem. Őszintén szólva jobban örültem volna, ha azonos idővel csapunk célba. Boldog vagyok, mert bebizonyítottam, hogy nem vagyok dresszúszó, tavalyi eredményeimet nem a szuper fürdőruhának köszönhettem, a hagyományos textilben is jó vagyok. Nagyon sokat köszönhetek Bodor Richárdnak, ő is segített ma délelőtt abban, hogy, úgymond, összerakjam a mellúszásomat. Mert ez volt a kulcs, négyszáz vegyesen a mell-szakaszon úszott el az aranyérmem, most azon alapoztam meg. Egész egyszerűen több erőm maradt most a gyorsra."

Hosszú a 200 pillangóra vonatkozóan is jósolt: "Nem lesz gond, már csak azért sem, mert a 200 pillangón nincs mellúszás."

Verrasztó viszont nem titkolta csalódottságát. "Most mit mondjak, boldognak kellene lennem azok után, hogy egyetlen századdal kikaptam? . Ha viszont már valaki megvert, annak örülök, hogy Katka volt."

Forrás: MTI

Gyurta Dániel boldogsága ellenben nem ismert határt. "Nehezen tudom szavakba önteni, amit érzek. Minden tökéletes volt, az úszás, a hangulat, a közönség, nincs annál szebb dolog, mint a magyar közönség előtt győzni. Edzőm, Széles Sándor 2:08.60-as időt tűzött ki célul, ettől 35 századdal elmaradtam, ez az utolsó ötvenen jött össze, mert ott három tizeddel mentem gyengébbet az eltervezettnél. De kit érdekel? Óriási energiákat érzek magamban, biztos vagyok benne, hogy nemcsak a londoni olimpiáig, hanem sokkal tovább kitart ez a lendület."

Széles Sándor, Gyurta edzője visszaemlékezett a négy évvel ezelőtti halványabb teljesítményre: "2006-ban már az elődöntő után éreztem, hogy ebből nem lesz énekes halott, akkor leültünk egy kávéra a barátaimmal, és nem voltunk optimisták. Most viszont teljesen nyugodt voltam, nagyon bíztam Daniban. Tudtam, hogy 2:09 körüli, vagy azon belüli idő kell a győzelemhez, ez megvolt. óriási megnyugvás, hogy most már százon is klasszis időre képes, egész egyszerűen több ereje marad a második százra, nem arra kell fecsérelnie az erejét, hogy behozza a nagy lemaradást, hanem az élről kezdheti meg a hajrát. És a második száza még mindig neki a legjobb. Nincs mese, most már rá kell mennünk a világcsúcsra, még akkor is, ha azt tavaly szuperdresszben úszták.

Szabó József, Szöul olimpiai bajnoka a 200 mellen semmi kivetnivalót nem talált utódja úszásában. "Ez maga volt a tökély, remek rajt, jó utazósebesség, kiváló hajrá. Én annak idején húsz tempóval tettem meg egy hosszt, Dani 16-os tempóval úszik, ennyit változott a mellúszás huszonkét év alatt, és ennyivel erősebb Dani nálam. Messze még a csúcs, nincs határa Dani képességeinek."

Forrás: MTI

A 4x200-as női gyorsváltó sikere azt jelentette, hogy az 1954-es torinói Eb óta most először nyert magyar úszóstaféta világversenyt, akkor a női 4x100-as gyorsváltó végzett az élen.

"Semmi kétségem nem volt afelől, hogy Evelyn nem engedi ki a kezéből a győzelmet. és úgy is történt, emberfelettit úszott" - dicsérte barátnőjét Hosszú. "Hallom, a franciák azt mondták, nem meglepő a győzelmünk, való igaz, mi is készültünk rá, de azért a franciák nagyobb esélyesek voltak."

Dara Esztert, a magyar kvartett második tagját egy kicsit elvitte a hév: "Én mindig nagyon gyorsan kezdek, ez volt a pekingi olimpián is, most is, a végére rettenetesen elfáradtam. Mindegy, boldog vagyok, a száz pillangón is bejutottam a döntőbe, ennél több nem is kell."

Takács Krisztián és Kozma Dominik sem jutott be a csütörtöki elődöntőből a 100 méter férfi gyors pénteki fináléjába. Kozma 49.25 másodperces egyéni csúcsa az összesítésbeli 10., Takács 49.69-e a 15. helyre volt elegendő. Dara Eszter viszont bejutott a 100 méter pillangó döntőjébe, a magyar versenyző 58.99 másodperccel - idei legjobbjával - csapott a célba, és ezzel nyolcadikként lett finalista.


Eredmények, 800 m női gyors:




200 m női vegyes:
1. HOSSZÚ KATINKA (Magyarország) 2:10.09 p
2. VERRASZTÓ EVELYN (Magyarország) 2:10.10
3. Hannah Miley (Nagy-Britannia) 2:10.89

200 m férfi mell:
1. GYURTA DÁNIEL (Magyarország) 2:08.95 p
2. Alexander Dale Oen (Norvégia) 2:09.68
3. Hugues Duboscq (Franciaország) 2:11.03
...8. MOLNÁR ÁKOS (Magyarország) 2:12.76

100 m női hát:
1. Gemma Spofforth (Nagy-Britannia) 59.80 mp
2. Elizabeth Simmonds (Nagy-Britannia) 1:00.19
3. Jenny Mensing (Németország) 1:00.72

200 m férfi pillangó:
1. Pawel Korzeniowski (Lengyelország) 1:55.00 p.
2. Nyikolaj Szkvorcov (Oroszország) 1:56.13
3. Ioannisz Drimonakosz (Görögország) 1:57.10

50 m férfi hát:
1. Camille Lacourt (Franciaország) 24.07 mp
2. Liam Tancock (Nagy-Britannia) 24.70
3. Guy Barnea (Izrael) 25.04

4x200 m női gyorsváltó:
1. MAGYARORSZÁG (MUTINA ÁGNES, DARA ESZTER, HOSSZÚ KATINKA, VERRASZTÓ EVELYN) 7:52.49 p
2. Franciaország 7:52.69
3. Nagy-Britannia 7:55.29

Ilja Kvasa és Olekszej Prigorov révén ukrán siker született a férfiak 3 m-es szinkronműugró számában a margitszigeti Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján. A duó megvédte címét. A második helyen egy német, a harmadikon pedig egy orosz kettős végzett.

Eredmény, férfi 3 m-es szinkronműugrás:
1. Ilja Kvasa, Olekszej Prigorov (Ukrajna) 431,67 pont
2. Stephan Feck, Patrick Hausding (Németország) 427,95
3. Dmitrij Szautyin, Jurij Kunyakov (Oroszország) 410,43

női toronyugrás:
1. Christin Steuer (Németország) 354,50 pont
2. Noemi Bátki (Olaszország) 343,80
3. Julija Koltunova (Oroszország) 340,45
Kormos Villő a 13., Mátyás Melinda pedig a 15. helyen végzett a délelőtti selejtezőben.