Vágólapra másolva!
Nehéz eldönteni, hogy a kétszáz méteres női vegyes úszás vagy a 4x200-as női gyorsváltó izgatta fel jobban a Széchyí Tamás Uszoda zsúfolt lelátóinak népét. Az viszont biztos, hogy mindkét infarktusos verseny főhőse Verrasztó Evelyn volt, akinek előbb bánatában, utóbb örömében potyogtak könnyei.

"Igazából nem fordult meg a fejemben, hogy veszíthetek, azaz veszíthetünk, olyan volt a dramaturgiája ennek a 4x200-as gyorsváltónak, hogy nekünk kellett megnyerni" - mondta az [origo]-nak Verrasztó Evelyn, az aranyos magyar csütörtök egyik hőse. "Meg aztán ott állt mellettem, mögöttem a parton három magyar lány, akikért úsztam, és bár ez közhely, de nagyon igaz: ha az ember nem csak önmagáért úszik, akkor sokkal többre képes."

A Jövő SC 21 éves szőkesége 1:56.77 perces idejével az egész mezőny legjobb eredményét érte el, s ezzel a 200 méteres gyorsúszás legnagyobb esélyesévé lépett elő. De vajon érzékelte-e az utolsó huszonöt méteren folyó eszméletlen küzdelmet a francia váltó utolsó emberével, Camille Muffat-val?

"Mindent világosan láttam, jóllehet Camille a 8-as pályán úszott, jó messzire a mi hármas pályánktól. Mutina Ági mondta nekem, hogy ne ugorjak neki úgy a kétszáznak, hogy az elején mindent beleadok, hanem osszam be okosan az erőmet. Láttam, hogy 700-nál, sőt, 750-nél is egyszerre fordulunk, s azzal is tisztában voltam, hogy a franciák a nagy esélyesek. Úgy voltam vele, most nem képzelhető el olyan fordulat ebben a történetben, hogy én kikapjak. Az, hogy öt pálya választott el egymástól minket és a franciákat, direkt kedvezett nekünk, így például az Ági észrevétlenül el tudott menni a francia váltó első tagjától, Coralie Balmytól. Nekünk ez tökéletes volt."

Verrasztó önmagára vonatkozóan megvonta a nap összmérlegét is.

"A pozitívumok vannak túlsúlyban, nem is vitás. Nem volt könnyű megemésztenem a kétszáz vegyes eredményét, amikor egyetlen századdal kikaptam Katkától, egy pillanatra átvillant az agyamon, hogy már megint. Ugye, ott volt pekingi olimpia szétúszása, meg még számos más eset, amikor apróságok döntöttek, mindig az én rovásomra. De olyan közel volt időben a váltó, hogy meg kellett próbálnom túltenni magam a történteken. Nem volt könnyű. Rágódhattam volna rajta, hogy ez egy sorscsapás, ami mindig engem sújt, de az az igazság, hogy Peking óta már nem nagyon tud kellemetlen meglepetés érni, szinte immunis vagyok. Beletörődtem, hogy második lettem. Kész, senki nem kérdezi, hány századdal maradtam le, a lényeg, hogy nem én győztem kétszáz vegyesen."

Az újdonsült Európa-bajnok is kitért a közönségre is: "Annyira csodálatos, hogy az ember legszívesebben azt kívánná, hogy minden világversenyt itthon, a Margitszigeten rendezzünk! Ezt tényleg könnyű megszokni."

Verrasztó annyira fáradt, hogy egyelőre nem képes a jövővel foglalkozni. "Nem tudom, mi lesz a kétszáz gyorson, egyelőre az foglalkoztat, hogy valahogy jussak el az ágyig. Annyira fáradt vagyok, hogy könnyen fog menni az elalvás.