Vágólapra másolva!
Novak Djokovic legjobbját nyújtva is csak egy játszmára volt jó Rafael Nadal ellen a US Open hétfő esti döntőjében. A spanyol teniszező New Yorkban a számára eddig hiányzó Grand Slam-győzelmet is besöpörte.

Hétfő este rendezték a US Open vasárnapról eső miatt elhalaszott döntőjét. A Roger Federert kimerítő ötszettes meccsen búcsúztató Novak Djokovic pihenhetett egy napot pluszban, ám így sem tudta kellően feltölteni az elemeket Rafa Nadal ellen.

A világelső spanyol rendkívül keményen kezdett, Djokovic csak későn, az első szett közepén vette fel a tempóját. A második játszmában brékelőnybe került a szerb, ám 4-1 után visszaadta azt, majd egyenlő állásnál esőszünet következett. Djokovic ismét elvette ellenfele adogatását a folytatásban, így kiegyenlítette az állást.

Bár a belgrádi klasszis önmaga legjobbját hozta, a kisebb hullámvölgyeivel, megingásaival esélye sem volt az immár támadásban is erős Nadal ellen. A harmadik játszma végén még lett volna lehetősége egy brékre Djokovicnak, de spanyol ellenfele két ásszal és egy ászértékű szervával megfordította a játékot.

Innentől kezdve nem maradt sok sansza Djokovicnak, bár becsületére legyen mondva, a negyedik szett a 6:2-es eredmény ellenére szoros játékot hozott, számtalan rendkívül látványos labdamenettel.

Jellemző a meccsre, hogy Djokovic több adogatást vett el Nadaltól, mint eddig a torna egésze során a spanyol ellenfelei összesen - ám így is csak négy lehetőséghez jutott, míg Nadalnak 26 bréklabdája volt. A mallorcai klasszis szerváját hét New York-i ellenfele közül csak Fernando Verdasco, Mihail Juzsnyij (egyszer-egyszer) és Djokovic vette el.

Rafael Nadal kedd éjszaka óta az öt Roland Garros-, a két Wimbledon- és az Australian Open-győzelme mellett US Open-nyertesnek is mondhatja magát, azaz kilenc Grand Slam-trófeánál jár.

Forrás: [origo]
Amerikát is meghódította a spanyol

US Open, férfi egyes, döntő:
Rafael Nadal (spanyol, 1.) - Novak Djokovic (szerb, 3.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:2
Sikeres első szervák (százalék): 67 - 66
Ászok: 8 - 5
Kettős hibák: 2 - 4
Nem kikényszerített hibák: 31 - 47
Megnyert első szervák (százalék): 73 - 64
Nyerő ütések: 49 - 45
Kihasznált bréklabdák: 6/26 - 3/4

A meccs három óra 43 percen át tartott.