Vágólapra másolva!
Az ukrán Vitalij Klicsko egyhangú pontozással győzte le kihívóját, az amerikai Shannon Briggset a Hamburgban rendezett, tizenkét menetes nehézsúlyú WBC világbajnoki címmérkőzésen.

A meccs előtt a fogadóirodák és a szaklapok szavazásai sima, idő előtti Klitcsko-győzelmet jósoltak, szinte egyöntetű volt az a vélemény, hogy a 38 éves brooklyni bunyós csak a mérkőzés elején kaphatja el az ukrán bajnokot.

A Profiboksz.hu beszámolója szerint a hamburgi gálán Klicsko kezdett agresszívabban, és több kemény jobbossal már az első menetben tudatosította passzív ellenfelével, hogy nincsen szándékában átadni a kezdeményezést.

A folytatás nyomasztó Klicsko-fölényt hozott, és a lassú, szellősen védekező kihívó a kevés indított - sok esetben testre irányuló - akciójából képtelen volt érdemben elérni a világbajnokot, aki mindkét kézzel pontos találatokat helyezett el Briggs fején.

A negyedik menet első másodpercében egy váratlan kombinációval ugyan kissé meglepte Briggs Klicskót, de a pillanatnyi fellángolást nem követte folytatás, és maradt az addig tapasztalt Klicsko-fölény. A címvédő az összecsapás ezen szakaszában némileg visszavett a támadásai intenzitásából, és nagyobb hangsúlyt fektetett a másodszándékú, azaz kontra akciókra, amivel párhuzamosan teret adott a kihívónak - aki viszont nem akart, vagy nem tudott ritmust váltani, és több kemény ütésbe is belenézett.

A mérkőzés közepére látványosan fogyni kezdett Briggs kondíciója, és a hetedik menetben Klicsko többször is megfogta az amerikait, aki szinte csodával határos módon talpon tudott maradni a szünetig (a gong pillanatában úgy tűnt, hogy Ian John-Lewis mérkőzésvezető fontolgatja Briggs leléptetését, de végül továbbengedte a találkozót).

A következő felvonásokban további nagy pofonokat kapott és meg is sérült a kihívó, de úgy tetszett, a nehézségek ellenére képes lehet arra, hogy kihúzza az összecsapás végéig, ami sikerült is neki.

A tizenkét menetet követően a pontozás és a győztes személyének kihirdetése már csak formalitás volt, és a 120-107, 120-107 és 120-105 arányú egyhangú döntés azt jelentette, hogy a 39 éves, Dr. Vasököl becenevű ukrán hatodik alkalommal is megvédte WBC nehézsúlyú címét, míg a vesztes, Ágyúnak nevezett Briggs vigaszként feliratkozhatott azon kevesek közé, akik képesek voltak végigállni egy Klicsko elleni összecsapást.