Vágólapra másolva!
A Jangce-parti nagyváros, Nanking október 19. és 30. között harmadszor rendez 6 résztvevős, kétfordulós szuperversenyt. A 250 ezer euró összdíjazású sakk tornán a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen játszik címvédőként. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand, az első torna győztese, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov mellett a kínai Wang Yue, az azeri Vugar Gasimov és a francia Etienne Bacrot szerepel a 2766-os Élő-pontátlagú, 21-es kategóriájú viadalon, ahol a győztes 80 ezer euróval gazdagodik.

A kínai sakkozásban sokáig egyértelműen a nők jelentették a világszínvonalat. Hszie Csün, Zsu Csen és Xu Yuhua világbajnoki címet szereztek, a kínai női válogatottat 1998-tól sorozatban négyszer is olimpiai bajnokként ünnepelhették. A 2006-os torinói sakkolimpián az addig gyengébb férficsapat meglepetésre ezüstérmes lett, a megfiatalított női válogatott bronzérmesként zárta szereplését.

Itt mutatkozott be az együttesben Hou Ji-fan, aki két évvel később már izgalmas világbajnoki döntőt játszott az orosz Alekszandra Kosztenjukkal. A négyjátszmás párharcban végül 2,5-1,5-re vereséget szenvedett, de a 14 éves kislány a drezdai sakkolimpia idején megtartott kongresszuson férfi nagymesteri címet kapott, és ezzel a sakktörténelem legfiatalabb női sakkozójaként büszkélkedhetett ezzel a titulussal.

Az orosz válogatottal vívott, és a 7 meccsből 5(!) kínai győzelmet hozott csaták mellett a kínai nagymesterek egyre gyakrabban nyertek meghívást a szuperversenyekre. A Grand Prix versenysorozatra a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov többek között a kínai Wang Yue-t delegálta, összesítésben az ötödik helyen végzett. Két éve októberben, Pekingben megrendezett I. Szellemi Sportok Világjátékán a házigazdák voltak a legeredményesebbek, négy aranyérem mellett még három ezüst és két bronzérmet szereztek.

A drezdai sakkolimpián a mindkét mezőnyben a harmadik helyre rangsorolt kínai válogatottak csalódást okoztak. A sokáig vezető női csapatuk csak a nyolcadik lett, a végig bukdácsoló, de az utolsó fordulóban a végső győztes örmény együttessel játszó és vereséget szenvedő férfi válogatottjuk a hatodik helyen végzett. Hanti-Manszijszkban a női válogatott ezüstérmesként, férficsapatuk ötödikként zárta szereplését.

Forrás: [origo]

Két éve decemberben remek küzdelmeket, érdekes játszmákat láttunk az I. Pearl Spring tornán. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov veretlenül, másfél pontos előnnyel végzett az élen. A világranglistát vezető nagymester 2890-es performance-teljesítményt ért el a viadalon! Az örmény Levon Aronjannak kevés ideje maradt, hogy a második olimpiai bajnoki címük ünneplése után ismét a sakktáblára koncentráljon, de így is második lett, csak Topalovtól szenvedett vereséget. A torna 30 partijából 12 végződött döntéssel.

A II. Pearl Spring szuperverseny a norvég Magnus Carlsen szenzációs elsőségével fejeződött be. A 18 esztendős norvég nagymester az év hatodik szuperversenyén lenyűgöző teljesítménnyel bámulatos eredményt ért el. Két és félpontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt. Nagyon meglátszott megnyitási repertoárján edzőjének, Garri Kaszparovnak a hatása. Magnus új nyitásokat is játszott, régebbieket sikeresen megújítottak, jól játszható állásokat kapott, az esélyeket szinte tökéletes kihasználta. Önmagáért beszél, hogy ebben a mezőnyben hat győzelmet tudott elérni. Igazán bajban csak Lékó Péter elleni második partijában volt, de hidegvérrel védekezett, ahogy a kínai Wang Yue ellen sem vesztette el a fejét. A viadal 30 partijából csak 9 végződött döntéssel, Magnus hatot nyert!

Nankingban idén is hat szupernagymester kétfordulós versenyét rendezik meg. Wijk ann Zee, Linares, Bázna, Dortmund és a Grand Slam-döntő után a gigászok ismét összecsapnak. A tavalyi mezőnyből csak Carlsen és Topalov játszik. Mindketten a sakkolimpián értékes Élő-pontokat vesztettek, Carlsen a bilbaói Grand Slam-döntőn is halovány teljesítményt nyújtott. Topalov az elvesztett szófiai világbajnoki döntő után ismét összemérheti erejét a regnáló világbajnokkal, Viswanathan Ananddal.

A torna résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Magnus Carlsen (norvég, 2826)
Veszelin Topalov (bolgár, 2803)
Viswanathan Anand (norvég, 2800)
Wang Yue (kínai, 2732)
Vugar Gasimov (azeri, 2719)
Etienne Bacrot (francia, 2716)

A 21-es kategóriájú viadalon október 19-én tartják meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, másnap kezdődik a csata. Az első kör végén, október 25-én szünnap lesz, október 30-én játsszák az utolsó fordulót. Magyar idő szerint reggel 9.30-kor kezdődnek a játszmák. A torna honlapján élő közvetítés lesz, de a partik természetesen a Playchess.com-on is követhetőek lesznek.