Vágólapra másolva!
Szász Emese ezüstérmet nyert hétfőn a párizsi vívó-világbajnokság nőipárbajtőr-versenyében.

Az egész nap kiválóan vívó Szász a 64-es főtáblán legyőzte a litván Jurate Stucinskaitét (15-9), az észt Julija Beljajevát (12-5) az amerikai Kelley Hurleyt (15-7), a negyeddöntőben pedig az olimpiai és világbajnok francia Laura Flessel-Colovicot (15-14). Az esti programban előbb az olasz Nathalie Moellhausennel csapott össze, aki ellen viszonylag könnyedén, 15-8-ra nyert.

Ezzel már biztosított volt számára, hogy eddigi legjobb eredményét éri el, mivel korábban vb-n egyéniben a harmadik helyig jutott, még 2006-ban. A döntőben a francia Maureen Nisimával vívott, így a Grand Palais négyezres közönségének nyomásával is meg kellett küzdenie. Tizenöt-tízre kikapott, de nem emiatt, hanem azért, mert csak komoly hátrányban érzett rá, mit is kellene csinálnia, akkor pedig már késő volt.

Az első tust még ő adta, utána viszont egymás után négyszer meglepte Nisima, s bár volt egy újabb találata, az első pihenőig négy tusnyira nőtt a hátránya (2-6). A forgatókönyv ezután sem változott, Nisimának több kitörése gyors és pontos volt, de még a pást végére szorulva is tudott tust adni, így egyre nehezebbé vált a magyar helyzete (4-10). Aztán Szász hirtelen magára talált, ennek eredményeként 10-13-nál, az utolsó harmad elején még élt a halvány remény a fordításra, de mire ezt bárki végiggondolhatta volna, a francia már győzött is (10-15).

"Még bánt egy kicsit, hogy kikaptam, de természetesen örülök az ezüstéremnek" - mondta az MTI-nek Szász az eredményhirdetés után, amikor a csarnok egyik sarkában a kerekesszékesek válogatottjának tagjai egymás után gratuláltak neki. "A döntőben egy kicsit lemaradtam az akciókról. Tudtam, mit kellene csinálni, de amikor ott volt az idő az indulásra, valahogy mindig elkéstem. Aztán egyszer csak megvolt az ütem, de a vége felé közeledve már nagyon nehéz komoly hátrányt ledolgozni egy ilyen jó vívóval szemben. Ezzel együtt boldog vagyok, mert az elmúlt években Eb-ken és vb-ken is rosszul szerepeltem."

Eredmények:
a 64 között:
Szász Emese - Jurate Stucinskaite (litván) 15-9
Antal Edina - Bianca Del Carretto (olasz) 15-7
Laura Flessel - Colovic (francia)-Budai Dorina 15-8

a 32 között:
Szász - Julija Beljajeva (észt) 12-5
Antal - Nakano Zozomi (japán) 15-4

a 16 között:
Szász - Kelley Hurley (amerikai) 15-7
Antal - Maria Martinez (venezuelai) 3-2

negyeddöntő:
Szász - Flessel-Colovic 15-14
Nathalie Moellhausen (olasz) - Magdalena Piekarska (lengyel) 15-12
Tatyjana Logunova (orosz) - Oh Jun Hi (dél-koreai) 12-6
Maureen Nisima (francia) - Antal 15-10

elődöntő:
Szász - Moellhausen 15-8
Nisima - Logunova 15-14

a döntőben:
Nisima - Szász 15-10

A végeredmény:
1. Maureen Nisima
2. Szász Emese
3. Nathalie Moellhausen és Tatyjana Logunova
...8. Antal Edina
...58. Budai Dorina
...101. Takács Emese

Krajnyák Zsuzsanna is ezüstérmet nyert

Krajnyák Zsuzsanna vb-ezüstérmet szerzett párbajtőrben a kerekesszékes vívók viadalán. Az A kategória mezőnyében a csoportszakaszt követően a 16-os táblán legyőzte a kanadai Ruth Sylvie Moselt (15-0), az orosz Olga Irnyevát (15-6) és a hongkongi Justine Ng-t (15-13), végül 15-8-ra kikapott a szintén hongkongi Ju Csuj Jitől.

"A tegnapi nap után ma úgy vágtam neki a versenynek, hogy az éremig meg sem állok" - mondta az MTI-nek, utalva arra, hogy tőrben a negyeddöntőben kikapott. "Nagyon jól sikerült a felkészülésem, sokat jelentett, hogy az épekkel együtt vívtunk, Boczkó Gábor és Imre Géza például sokat segített."

Krajnyák Zsuzsannának ezzel teljessé vált a világbajnoki egyéni éremkollekciója, az eddigi egy-egy aranyhoz és bronzhoz ezúttal került egy ezüst is. Paralimpián egyéniben három bronza van.

Ugyancsak az A kategóriában Juhász Veronika 9., Jurák Andrea 11., míg a B-ben Dani Gyöngyi 6., Pálfi Judit 15. lett. A férfiaknál az A kategória párbajtőrversenyében Horváth Gábor a 12., Mató Gyula a 14., Juhász Tamás pedig a 17. helyen végzett.