Vágólapra másolva!
Az idei US Open után mindössze huszonhét évesen bejelentette visszavonulását az aktív tenisztől Kapros Anikó. Az egykoron a világranglista 44. helyéig eljutó teniszező szerint az athéni olimpián elszenvedett szerencsétlen balesete változtatta meg hozzáállását, betegségei és sérülései miatt nem tudott megújulni. Jelenleg a Magyar Teniszszövetséget segíti menedzseri munkával, az ő ötlete nyomán sok egykori és jelenlegi játékos nyilatkozatban állt ki a jelenlegi elnök, a saját elnökségével háborúzó Nagy Tünde mellett.

Kapros Anikó 17 évesen megnyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokság junior egyéni versenyét, az Orange Bowlon elődöntőt, a US Openen döntőt játszhatott, de ugyanebben az évben, 2000-ben már bemutatkozott a profik között is.

Karrierje csúcsán, 2004-ben a világranglista 44. helyén jegyzeték, a melbourne-i és a New York-i Grand Slam-tornán is a 4. fordulóba jutott. Pályafutása során olyan nagyágyúkat győzött le, mint a belga Justine Henin, a francia Virginie Razzano, a japán Szugijama Ai, az orosz Nagyja Petrova, vagy az ausztrál Samantha Stosur.

Az utóbbi években már csupán a 200-300. hely környékén rangsorolták, az idei US Open után pedig be is jelentette, 27 évesen befejezi aktív pályafutását.

"Amikor megnyertem az Australian Open junior versenyét, úgy éreztem, meghódíthatom a tenisz világát. Talán kissé naiv, de lelkes, lendületes, pozitív személyiség voltam. 2004 volt a legjobb évem, akkor a világranglistán a legjobb 50 közé kerültem" - nyilatkozta Kapros az [origo]-nak. "Az olimpia azonban törést okozott az életemben. Párosban jól álltuk japán ellenfelünkkel szemben, amikor futás közben összeütköztem társammal, Czink Melindával. Megsérült a térdem és a combom, így már egyesben sem tudtam kiállni."

A teniszező szerint ez lehetett az első olyan negatív esemény, amely megváltoztatta a sportághoz való hozzáállását. "Ez volt az első komolyabb sérülésem, s a lehető legrosszabbkor. Egy évet azért dolgoztam, hogy az olimpián jól szerepeljek, de ez egy ilyen buta baleset miatt meghiúsult. Persze, mindenkinek eljön előbb vagy utóbb egy sérülés amiből vagy jól, vagy rosszul jön ki. Nekem utóbbi jutott, hiába küzdöttem, dolgoztam, nem sikerült visszanyerni a formámat. Aztán jött a többi gond, volt pajzsmirigy-betegségem, fájt a gerincem, eltört a könyököm, és az idei év elején éreztem azt először, lehet, befejezem pályafutásomat."

Forrás: AFP

2000: juniorként győzelem az Australian Openen

Kapros november 11-én töltötte be 27. életévét, sportágában ez nem számít még kornak, a legjobbak ekkor még javában teniszeznek. Ő azonban úgy látja, akadnak néhányan kortársai közül, akik szintén feladták már a küzdelmet."Ha arra gondolok, 14 évesen már junior versenyeken szerepeltem, akkor joggal érzem úgy, elfáradt a szervezetem. Már a lehetőségek is messze kerültek tőlem, hiszen aki még nem volt ötvenben a világranglistán, annak külön motiváció, hogy bizonyítson, küzdjön az odajutásért. Visszakerülni sokkal nehezebb, ez már elsősorban mentális kérdés is."

Aktív pályafutásának részét képezte, hogy a magyar színekért harcolt a női válogatott tagjaként a FED-kupa-csapatban. "Az én generációm hihetetlen jó versenyzőkből állt, Mandula Petrával, Gubacsi Zsófival, Marosi Katival a Világcsoportban szerepeltünk. Pedig elhiheti, a FED-kupa nem egyszerű, főleg, mert lányokról van szó, ahol elég egy rossz szó, máris kész a sértődés. Ehhez képest mi jó csapatot alkottunk, barátnők voltunk és maradtunk."

Kapros úgy véli, azzal, hogy Keller Lászlót választották meg szövetségi kapitánynak, jól döntött a szövetség. "Jó választás a posztra, mert remek szakember, vidám és színes egyéniség. Engem juniorkoromben edzett, jó tréningeket tartott, szerepvállalása jót tesz a lányoknak is. Tudom, hogy megválasztását övezte némi ellentmondás, mert a játékosok Marosi Katit szerették volna a poszton látni, de ezt a problémát sikerült áthidalni, mindenki a rendelkezésére áll."

De vajon egy abszolút egyéni sportágban mennyire fontos a kapitány személye? "A kapitány feladata, hogy jó hangulatot teremtsen, hogy lelkileg sokat segítsen, irányítsa az edzéseket. Viszont az is fontos, hogy ne szóljon bele például a tenyeres ütőfogásba, a játékosokat meg kell hagyni szokásaikban."

Forrás: AFP

Az egykori teniszező jelenleg sportvezetői, menedzseri ambíciókat dédelget, ugyan visszavonulását csak a nyáron jelentette be, de fél éve már tárgyalt az új teniszelnökkel, Nagy Tündével és jelezte, szívesen segít neki.

"Nem szeretnék elnökségi tag lenni, egyszerűen csak segíteni akarok, például a Nemzeti Teniszcentrum létrehozásában. Ebben szeretnék mintegy menedzserként részt venni, befektetőket keresni, illetve abban segíteni, hogy mindez szakmailag hogyan nézzen ki. Egyelőre bármerre járok, csak azt kérdezik, 'na, mi a helyzet a szövetséggel?' Remélem, hamarosan lezárul ez a vitákkal terhes időszak."

Kapros szerint, ha hamarosan nem oldódik meg a helyzet, s az elnök és az elnökség tagjai nem egy irányba húznak, akkor komoly károkat szenvedhet a szövetség.

"Úgy gondoltam, mivel nekünk, játékosoknak nincs szavazati jogunk, a hangunkat azért valamilyen módon hallatnunk kell. Megkerestem sok egykori és jelenlegi játékost, és megalkottunk egy nyilatkozatot, amellyel kiálltunk Nagy Tünde mellett" - mondta.

"A helyzetről az a magánvéleményem, hogy a jelenlegi elnökség úgy viselkedik, mint akinek nem érdeke a fejlődés. Azzal vádolják az elnököt, hogy választási ígéretei ellenére nem hozott pénzt a szövetségbe. Pénzt viszont programra adnak, amit az elnökség nem akar megszavazni. Tünde programját ismerem, jónak tartom, olyannak, amelyet lehet tovább bővíteni."

"Alulírott aktív, illetve volt teniszezők a Magyar Tenisz Szövetség vezetésében kialakult helyzet kapcsán az alábbi közös nyilatkozatot tesszük: 2010. márciusában a Magyar Tenisz Szövetség közgyűlése Nagy Tündét választotta elnökké. Az új elnök változásokat ígért. Mi, versenyzők, a változásokat már régóta várjuk. Tudjuk, hogy nem lehet egyik napról a másikra változtatni több évtizedes gyakorlatokon, és tudjuk, hogy csak az alázatos munka vezet eredményre. Ahogyan a teniszben is. Kell egy cél, kell egy elképzelés, kell egy csapat, aki segít. Így jutottunk el egy bizonyos szintig a teniszben és így fogják egyesek a hozzájuk fűződő reményeket beváltani ebben a sportágban.

Amit mi a márciusi közgyűlés óta eltelt időszak munkájából tapasztaltunk az az, hogy Nagy Tünde komolyan vette az ígéretét, és hatalmas munkát, energiát fektetett abba, hogy jobb helyzetbe kerüljön a magyar tenisz. Végre láthattunk egy komplex elképzelést. Ez a program, véleményünk szerint jó irányba mutat, ami egy lehetséges út felfelé, és ezt igenis meg kell valósítani.

Elnökasszony többször megkeresett bennünket, megkérdezte a véleményünket - még ha nem is mindenkiét - és azok teljesítése érdekében látható erőfeszítéseket is tett, ilyenre pedig nem volt korábban hasonló példa. Láttuk, milyen sok irányba tett lépéseket, tudunk arról, hogy minden szabadidejét arra fordította, hogy végre változások legyenek a magyar teniszben.

Úgy gondoljuk, hogy a Magyar Tenisz jövője érdekében, esélyt kell adni Nagy Tündének és csapatának, hogy egy olyan elnökség tudjon dolgozni a következő másfél évben, az olimpiai ciklus végéig, akik az alapelképzeléseit támogatják.

Támogatjuk, hogy teljes tisztújítás legyen az MTSZ vezetésében, és támogatjuk, hogy a jövőben is Nagy Tünde és Dr. Pákay Péter, támogatóik segítségével vezessék az elnökséget. Bízunk a tagság ítélőképességében, bízunk abban, hogy nem fognak elhamarkodottan dönteni és tényleges tisztújítást fognak végrehajtani!

A Nagy Tünde elnökasszonyt támogató nyilatkozattal egyetértők névsora: Arn Gréta, Balázs Attila, Balázs György, Bátyi Tamás, Borsos Olivér, Czink Melinda, Dékány Marcell, Fonó László, Gubacsi Zsófia, Jani Réka, Kapros Anikó, Kinál Kristóf, Kisgyörgy Gergely, Kiss Sándor, Krocskó József, Lukács Dénes, Mandula Petra, Marosi Katalin, Müller Réka, Nagy Gyula, Nagy Viktor, Pákai Norbert, Sávolt Attila, Susányi Zsófia, Szathmáry Tibor, Szávay Blanka, Tatár Zsolt.