Vágólapra másolva!
A törökországi Antakyában a női sakkvilágbajnoki címért a legjobb négy folytatja a csatározást. A kieséses rendszerű viadalon a negyeddöntőben egy párharc dőlt el a rájátszásban. A kínai Ruan Lufei sötéttel nyerte meg az első rapidpartit az indiai Harika Dronavalli ellen, majd remivel biztosította továbbjutását. A világranglistát nagy fölénnyel vezető Polgár Judit mögött második indiai Humpy Koneru mellett három kínai sakkozónő az elődöntőben.

A világranglistán második indiai Humpy Koneru és a harmadik kínai Hou Ji-Fan ismét megmérkőzik egymással a világbajnokság elődöntőjében. Két éve Nalcsikban is előrehozott döntőt játszottak, akkor a 14 esztendős Hou a rájátszásban legyőzte az esélyesebb Konerut.

Az első játszmát Hou megnyerte, majd balszerencsés vereséget szenvedett, sokan azt várták, hogy a nagy hiba után összeomlik. E sorok írója a vb főbírója volt, és az esti szokásos stábülés közepette is érdeklődéssel figyeltük, hogy a kínai delegáció teljes létszámban sétálgat a Hotel Szindika előtt. Okos edzők, a mama mit mondhatnak ilyenkor a 14 éves kislánynak, aki ekkora esélyt szalasztott el?

Hosszasan figyeltük a sétálókat. Egyre oldottabb lett a hangulat, Hou Ji-Fan egyre többet nevetgélt, a csapat jó munkát végzett. Az esti sajtótájékoztatón Humpy Koneru nagyon feszült volt. Bevallotta, hogy már elkönyvelte a vereséget, amikor váratlanul nagy esélyt kapott. A rájátszás azt mutatta, hogy édesapjának nem sikerült feloldani benne a feszültséget.

Az első rapidpartit Hou Ji-Fan világossal megnyerte, de Koneru kiegyenlített. Új színsorsolás után két villámparti következett, Koneru kezdett fehérrel, de meglepően simán vesztett. A visszavágás harmadszor már nem sikerült, a kínai reménység világossal győzött, és bejutott a döntőbe. Bírói pályafutásom egyik legizgalmasabb élménye volt a közel három órai csatározás.

A negyeddöntő rájátszásának eredménye:
Harika Dronavalli (indiai, 2525) - Ruan Lufei (kínai, 2480) 1,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)

Az elődöntő párosítása:
Ruan Lufei (kínai, 2480) -Zhao Xue (kínai, 2474)
Hou Ji-Fan (kínai, 2591) - Humpy Koneru (indiai, 2600)