Vágólapra másolva!
Huszár Erika bronzérmet nyert 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságán, a hollandiai Heerenveenben.

Huszár a döntőben jól rajtolt, néhány körön keresztül vezetett is, majd visszacsúszott, de az utolsó fordulókban feljött a harmadik pozícióba, s bár volt egy ütközés, a bírók a brit Elise Christie-t büntették meg, így a bronzérem nem került veszélybe.

"Nem számítottam arra, hogy bejutok a döntőbe, mert nagyon erős a mezőny - mondta Huszár. - Úgy érzem, minden futamon az döntött, hogy melyik versenyző tudott a leghiggadtabb maradni. Sokan hibáztak, valójában ennek is köszönhető, hogy szerepelhettem a fináléban, ráadásul ott is volt olyan rivális, aki elidegeskedte a futását, de összességében nagyon örülök a harmadik helynek. Szombaton az 500 méter következik, ahol még rövidebbek a futamok, ezért különösen fontos a hibátlan korcsolyázás. A váltóversenyben szintén érdekeltek leszünk, de sajnos keveset tudtunk készülni, és erős ellenfeleink lesznek az elődöntőben. Ezzel együtt megteszünk mindent a továbbjutásért."

Az aranyérmet 1500-on a vancouveri olimpián 500 méteren harmadik olasz Arianna Fontana szerezte meg, másodikként pedig az osztrák Veronika Windisch ért célba.

Huszár a nagy rivális cseh Katerina Novotnát és a hazai pályán versenyző Jorien Ter Morst, valamint a büntetése miatt utolsóként zárt Christie-t utasította maga mögé.

Az egyéniben első felnőtt Eb-jén szereplő Lajtos Szandra büntetés miatt már a selejtezőben búcsúzni kényszerült, Heidum Bernadett pedig az elődöntős futamában harmadik lett, így nem jutott be a fináléba.

A férfiaknál Oláh Bence a selejtezőben kiesett, míg Béres Bence az elődöntőben, futamában hetedik lett, így onnan már nem lépett tovább.

A kontinensbajnokság pénteki napján még a férfi váltók selejtezőjére került sor. A Darázs Péter, Knoch Viktor, Oláh Bence, Béres Bence összetételű csapat futamában második lett a házigazda hollandok mögött, megelőzve a bolgárokat, így érdekelt lesz az elődöntőben.

A program szombaton az 500 méteres táv egyéni versenyeivel, valamint női és férfi váltó elődöntőjével folytatódik.