Vágólapra másolva!
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálata szerint a Magyar Úszó Szövetség szabálytalanul használta fel a tavalyi, margitszigeti Európa-bajnokság költségvetési támogatását. A vizsgálat szerint Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök és Ruza József, a szövetség főtitkára jogosulatlanul vettek fel juttatásokat az Eb alatt, és a főtitkár harminc százalékkal magasabb összegre tervezte a költségvetést, közel 350 millió forinttal túllépve a reális értéket.

A Magyar Úszó Szövetség 2008-ban nyerte el a rendezés jogát, a Bajnai-kormány pedig a költségvetésből 400 millió forinttal támogatta az Eb megrendezését. A KEHI közleménye szerint "Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter a 2010. évi költségvetésbe 100 millió forintot elmulasztott betervezni, ezt 2010 júliusában az új kormány biztosította".

Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere az [origo] kérdésére azt mondta, nem emlékszik a konkrét tételre, ami szerinte azért nem meglepő, mert 100 millió forintos tételek tervezésével ritkán foglalkoznak miniszteri szinten. "Ez nem miniszteri kompetencia. Ha a tárcavezető a 13 ezer milliárd forintos magyar büdzsé minden százmillióját maga nézné át, évtizedekig készülne a költségvetés" - jelentette ki Oszkó.

A KEHI vizsgálata szerint a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) főtitkára, aki akkor még Ruza József volt, a támogatási szerződés megkötését megelőzően megalapozatlan költségvetést nyújtott be az Önkormányzati Minisztériumnak, az Eb összköltségét ugyanis harminc százalékkal magasabb összegre tervezte, közel 350 millió forinttal túllépve a reális értéket.

Az ellenőrzés során arra jutott a hivatal, hogy a MÚSZ közbeszerzési eljárás nélkül, illetve jogszerűtlenül lefolytatott közbeszerzést követően kötött szerződéseket, indokolatlanul kívánt egyes költségeket elszámolni, valamint csaknem 20 millió forintnyi járulékot nem fizetett be az általa foglalkoztatott személyek után.

A KEHI azt is kifogásolta, hogy Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, a LEN alelnöke napdíjat vett fel az Eb alatt, annak ellenére, hogy a versenyen hivatalból részt kell vennie, Ruza József pedig, bár a szerződése alapján ingyen látja el a feladatát, a tulajdonában álló bt.-n keresztül hasonló feladatokért több tízmillió forint díjazásban részesül.

A KEHI megállapításai alapján az Eb megrendezésére kapott 400 millió forint állami támogatásból a MÚSZ mintegy 120 millió forintra a megalapozatlan költségvetés miatt nem lett volna jogosult, további mintegy 60 millió forintot pedig jogszabálysértő módon használt fel.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke az MTI megkeresésére így reagált: "A Magyar Úszó Szövetség elnökségének határozata alapján a szövetség gazdasági tevékenységét, az Eb-t illetően is, az elnökség teljes bizalmát több évtizede maradéktalanul élvező Ruza József főtitkár tartotta kézben. A testület tőle azt a tájékoztatást kapta, hogy az ügyvitel teljes mértékben szabályszerű volt az összes kifizetésre vonatkozóan. A főtitkár az elnökséggel azt közölte: az előzetes kalkulációt a korábbi, 2006-os budapesti úszó Eb alapján készítette el, amikor egyébként nem a MÚSZ, hanem az akkori sportvezetés intézte a gazdasági ügyeket. A KEHI eddig nem küldte el a MÚSZ-nak a vizsgálatok eredményét, így nehéz bármilyen módon is véleményt alkotni azok eredményéről. Ami engem MÚSZ-elnökként, az Európai Úszó Liga, a LEN alelnökeként a KEHI-közlemény szerint érint: a LEN szabályzata értelmében minden eseményen, függetlenül attól, hogy hol rendezik, a Büro-tagoknak, így nekem is, 60 eurós napidíjat fizet, a tavalyi budapesti 15 napos Eb esetében ez összesen 900 euró volt. Amennyiben a LEN bármely okból ezt az összeget indokolatlannak tartja, kész vagyok rá, hogy a 900 eurót azonnal befizessem a LEN-pénztárba. Hangsúlyozom, a szerződés szerint a MÚSZ a Büro-tagok napidíját a LEN-nek fizette be, és én a LEN-től kaptam meg - minden más verseny példáját követve - a felemlített összeget."

Ruza József, a MÚSZ főtitkára az MTI érdeklődésére azt mondta, megvárja a KEHI-vizsgálat hivatalos végeredményét, az írásos értesítést, mielőtt részletesen reagálna. A felvetésre, hogy mit szól a KEHI-közleményben említett összegekhez, ennyit tett hozzá: "ismeretem szerint összesen 300 millió forint állami támogatás érkezett be a MÚSZ-hoz".