Vágólapra másolva!
Nory Kruchten, az Európai Úszó Liga (LEN) állásfoglalása szerint jogosan járt a napidíj a tavalyi, margitszigeti úszó Európa-bajnokság során Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökének, a LEN alelnökének, mivel a szerződés szerint az Eb alatt napi 60 eurót kell fizetnie a rendező szövetségnek a LEN Büro tagjainak.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerdán közleményben jelezte, hogy az általa lefolytattott vizsgálat szerint a MÚSZ szabálytalanul használta fel az Eb költségvetési támogatását, és azt is kifogásolta, hogy Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, a LEN alelnöke napdíjat vett fel az Eb alatt, annak ellenére, hogy a versenyen hivatalból részt kell vennie.

Gyárfás a kifogásolt napidíjról csütörtökön tájékoztatta Nory Kruchtent, a LEN elnökét, aki válaszlevelében rögzítette, hogy a 30. úszó Európa-bajnokság szervezőbizottsága, a kormány képviseletében kijelölt miniszter és a LEN elnöke által aláírt szerződés alapján a LEN Büro valamennyi tagjának az Eb teljes időszakára napi 60 eurót kell fizetnie a rendező szövetségnek, valamint fedeznie kell az Európa-bajnokság szállásköltségeit.

"A LEN a mindenkori kontinensbajnokságok szervezőivel kötött szerződésekben alapfeltételként szabja meg, hogy az Európa-bajnokság lebonyolításában közreműködő LEN-tisztségviselők napidíját fedezzék. Ezen juttatást a LEN biztosítja az érintetteknek, még ha a kifizetésben adott esetben a szervezőbizottság jár el, azaz közvetlenül egyenlíti ki a Büro-tagoknak és a LEN-képviselőknek" - áll a MÚSZ közleményében. Az úszószövetség leveléből az is kiderül, hogy Gyárfás mellett Tóth Ákos, a LEN úszóbizottságának magyar tagja, és Kelemen Ildikó, a LEN műugró-bizottságának tagja is részesült a 60 eurós napidíjban, de az utóbbi két sportvezető ellentételezésére nem terjedt ki a KEHI közleménye.

A KEHI közleménye alapján az Eb megrendezésére kapott 400 millió forint állami támogatásból a MÚSZ mintegy 120 millió forintra a megalapozatlan költségvetés miatt nem lett volna jogosult, további mintegy 60 millió forintot pedig jogszabálysértő módon használt fel. Gyárfás szerint az úszószövetség 222 millió 781 ezer 378 forinttal jutott kevesebbhez, mint amennyire számított, és az alapproblémát az okozza, hogy kevesebbe került az Eb.