Vágólapra másolva!
Meneszti Riccardo Riccót csapata, ha bebizonyosodik, hogy az olasz kerékpáros valóban saját vérének transzfúziójától lett rosszul. Ricco három év börtönbüntetést is kaphat.

A Vacansoleil klub szerdán jelentette be, hogy a zéró tolerancia jegyében jár el, vagyis ha Ricco bűnös, akkor nincs keresnivalója a csapatban.

A gyanú szerint a bringás saját vérének otthoni transzfúziójától lett rosszul vasárnap. A 27 éves versenyzőt kritikus állapotban szállították be a modenai kórházba, ahol beismerte, hogy a hűtőszekrényben 25 napja tárolt vérét fecskendezte vissza magának. Az orvosok a vér helytelen tárolása miatt fellépő veseelégtelenséget és tüdőembóliát állapítottak meg. Édesapja szerint Riccónak már az előző napon magas láza és hasfájdalma volt.

Az olasz rendőrség, valamint az Olasz Olimpiai Bizottság, illetve a csapat is vizsgálatot indított.

Riccónak nem ez lenne az első doppingvétsége, a 2008-as Tour de France-on az EPO vérdopping továbbfejlesztett változatát, CERA-t találtak a szervezetében, akkor 20 hónapos eltiltással sújtották. Ha ismét bűnösnek találják, akár hároméves börtönbüntetést kaphat.