Vágólapra másolva!
2006 után újra magyar győztest ünnepelhettek a nézők a férfi cselgáncsozók budapesti Világkupájának első versenynapján. Ungvári Attila arany-, testvére, Miklós ezüstérmet szerzett a 73 kilósóknál, miután egymással vívták a döntőt. Azaz nem vívták, mert Miklós sérülésre hivatkozva visszalépett.

"Az Ungvári-fivérek, az Európa-bajnoki bronzérmes Attila és testvére, a háromszoros világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Ungvári Miklós a fináléig valóságos ipponparádét rendeztek, tízpontos győzelmekkel meneteltek egészen a döntőig" - írta a magyar szövetség.

Az elődöntőben mindketten japán ellenfelet kaptak. Ungvári Miklós már az első percben döntött, egy ragyogó dobással elintézte a tavalyi tokiói világbajnokság bronzérmesét, Avanót.

Ungvári Attilának jóval nehezebben ment, igaz, a Restart-Ceglédi VSE dzsúdósa az egyik legkomolyabb riválisával csapott össze: a japán Nakaja nyerte a két legutóbbi Grand Slam-tornát, ráadásul egy hete Párizsban éppen Ungvári Attilával döntőzve. A meccs végül furcsán dőlt el: a japán indított, a magyar fenékre esett, a bíró jukóval díjazta az akciót. "Ám a mérkőzés ellenőre a videófelvétel alapján töröltette a jukót és szabálytalan fogás miatt leléptette Nakaját" - számolt be a szövetség.

Az Ungvári-Ungvári családi döntőtől Miklós visszalépett, így Attila nyerte a Hungária-kupát. Magyar versenyző utoljára 2006-ban nyert, Baczkó Bernadett személyében.

"Miki ma nagyon nagyot judózott, remekelt állásból, míg Attila főleg földharcban volt jó, négy ellenfelét is így verte meg és a japánt is forgatta, pedig ez a japán srác nagyon ügyes a földön. Párizsban földharcban nyert, Attila olyan ügyes a földön, hogy eszébe sem jutott, hogy ott kikaphat. Most Nakaja egyértelműen szabálytalankodott, első szándékból lábra fogott, így jogos volt a leléptetése" - tartott gyorsértékelést az Ungvári testvérek mestere, Bíró Tamás.

A megnyitón köszöntötték az elmúlt évtized egyik legsikeresebb magyar judósát, a világ- és Európa-bajnok Braun Ákost. Az Atomerőmű SE versenyzőjét 2005-ben az Év sportolójának választották Magyarországon, azóta már az európai szövetség informatikusaként dolgozik a versenyeken.

Vasárnap a 100 kilogrammban Európa-bajnok Hadfi Dánielre lesz érdemes figyelni, aki az olimpiai bajnok mongol Tuvshinbayarral került egy ágra.

60 kg (39 induló)
1. Jamamoto Hirofumi (japán)
2. Hovannesz Davityan (örmény)
3. Betkil Sukvani (grúz)
3. Flipe Kitadai (brazil)
5. Bruno Alves (brazil)
5. Tobias Englmaier (német)
7. BURJÁN LÁSZLÓ (UTE)
7. Castillo Nabor (mexikói)
MAJER TIBOR (Restart-Ceglédi VSE),
PETKA ROLAND (UTE) és
SZABÓ FRIGYES (Leányvár-Egerági Üstökös SE) helyezetlen

66 kg (55 induló)
1. Morisita Dzsunpej (japán)
2. Ebinuma Maszasi (japán)
3. Armen Nazarjan (örmény)
3. Pierre Duprat (francia)
5. GORJÁNÁCZ ZSOLT (UTE)
5. Szőke László (romániai)
7. Julien Ottaviani (francia)
7. Alex Pombo da Silva (brazil)
VASS TAMÁS (Honvéd-Kipex),
JURACSEK LÁSZLÓ (KSI SE) és
UNGVÁRI ZOLTÁN (Restart-Ceglédi VSE) helyezetlen

73 kg (60 induló)
1. UNGVÁRI ATTILA (Restart-Ceglédi VSE)
2. UNGVÁRI MIKLÓS (MTK-Erzsébetváros)
3. Nakaja Riki (japán)
3. Avano Jaszuhiro (japán)
5. Marcelo Contini (brazil)
5. Petro Kuzmin (ukrán)
7. Emmanuel Nartey (ghanai)
7. Adrian Nicolae Merge (román)
TARABA SÁNDOR (UTE) és
HERÉDI ÁKOS (Margitszigeti AC) helyezetlen