Vágólapra másolva!
Csaknem féléves kihagyás, hosszú sérülés után márciusban, Indian Wellsben játszik újra Szávay Ágnes. A 22 éves magyar teniszező olykor pokoli fájdalmakkal játszott, de új edzőjével, Köves Gáborral együtt hisz a felemelkedésben, és azt sem zárta ki, hogy egyszer Grand Slam-tornát nyerjen.

"Az elmúlt szezont fájdalomcsillapítókkal és mindenféle tapaszokkal játszottam végig, csak akkor még éppen nem tudtuk, hogy mennyire komoly a probléma, ez pedig azt eredményezte, hogy a gyomromat szinte teljesen tönkretettem, a sérülésem pedig még rosszabb lett" - mondta az MTI-nek a világranglista 38. helyén álló Szávay. "Volt korábban egy gerincsérvem, az már szinte teljesen panaszmentes, most viszont egy deréktáji gerincelcsúszással bajlódom."

A legendás amerikai teniszező, Andre Agassi önéletrajzi könyvében éppen erről írt a bevezetőben: fekszik a padlón a gerincproblémáival, a hátfájásával és szinte üvölt a fájdalomtól. "Sajnos én is közelről ismerem ezt az érzést. A könyvet még nem olvastam, de ez lesz a következő, amit elolvasok, lesz rá időm a hosszú repülőutakon."

Ugrott a Fed-kupa és a párizsi torna is

Szávay Ágnes két nappal az utazás előtt mondta le a Fed-kupa-szereplést, korábban viszont még úgy nyilatkozott, hogy ez a verseny lesz a felvezető az idei szezonra.

"Így terveztük, többször is próbálgattuk a hátamat, hogy mennyire és milyen gyorsan fájdul meg, folyamatosan erősítettünk, nagyon sokat dolgoztunk. Három nappal az utazás előtt játszottam újra, és 3:3-ig, tehát hat játékot tudtam úgy teniszezni, hogy nem fájt. Egy szettet sem tudtam lejátszani panaszmentesen, akkor hogy lettem volna képes egy egész meccset végigteniszezni?"

Nem sokkal később a párizsi tornát is lemondta, amelyen tavaly negyeddöntős volt. "Úgy gondoltam, egy hét alatt már nem fog annyit javulni a helyzet, hogy Párizsban pályára léphessek. Ezzel viszont nyertem még másfél hónapot, és szerencsére a ranglistán sem fogok sok helyet veszíteni. Indian Wellsben kezdek március elején, szeretem azt a versenyt, mert 64-es a főtábla, ami azt jelenti, hogy az első körben nem játszhatok kiemelt ellenféllel, mert ők erőnyerők a nyitófordulóban."

Szávay néhány éve, amikor befejezte junior pályafutását, duzzadt az erőtől, bármelyik élvonalbeli sportoló megirigyelhette fizikai állapotát. "Sajnos 2006-ban elkaptam egy mononukleózis nevű betegséget, ami teljesen legyengítette az immunrendszeremet. Azóta egyszer sem voltam igazán fitt, persze akadtak közben jó és kevésbé jó periódusaim is. Most az a célom, hogy újra eljussunk a korábbi szintre. Úgy érzem, menni fog, mert rengeteget foglalkozunk a hátammal, minden nap gyógytornázom, és egy nagyon jó csapat áll mögöttem."

Szinte minden játékelemben javult

A magyar teniszező legutóbb októberben, a 4,5 millió dollár összdíjazású pekingi tornán játszott, ahol már az első fordulóban kiesett. Aztán edzőcsere következett, elbúcsúzott az osztrák Karl-Heinz Vettertől és Köves Gábor, az egykori kiváló Davis-kupa-játékos lett az új tréner.

"Élvezem az edzéseket, nagyon fel tud dobni még a legnehezebb pillanatokban is. Olyan ember, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy nekem a legjobb legyen. Sok újat adott nekem, nagyszerű párosjátékos volt, már most úgy érzem, hogy sokat fejlődött a szervám és a röptém. Régebben a tenyeresem volt a gyengébb, most ez is javult, és azt hiszem, egy szinten van a fonákkal, de javult az adogatás-fogadásom is."

Az ötszörös egyéni WTA-tornagyőztes játékos 2008 áprilisában a tizenharmadik volt a világranglistán, jelenleg pedig a 38. "Az idén az első három hónap elúszott, így a legjobb harminc a reális cél. Ezzel jövőre Ausztráliában már kiemelt lehetnék és az Australian Openen elért jó eredmény esetén már a húsz közé kerülhetnék."

Szávay elképzelhetőnek tartja azt is, hogy bekerüljön az első tíz közé, és szerinte akár Grand Slam-tornát is nyerhet. "Ez a célom, ezért dolgozunk! Aztán megyünk tovább, ha az ember nyer egy Grand Slamet, akkor jó lenne megnyerni egy másodikat is, mert evés közben jön meg az étvágy."