Vágólapra másolva!
Szász Emese az ötödik helyen végzett a budapesti WestEnd női párbajtőr Grand Prix-n.

A tavalyi világbajnokság ezüstérmesének világranglista-vezetőként szombaton még nem kellett pástra lépnie, a rangsor élmezőnyéhez tartozó 15 külföldi vívóval együtt csak a 64-es táblán, vasárnap kapcsolódott be a küzdelmekbe.

Első három asszójában nagyon magabiztos volt, szép akciókkal győzte le a román Ana Zdanovschit, a francia Marysa Baradji-Duchene-t és az észt Irina Embrichet. A negyeddöntőben viszont simán kikapott a fegyvernem egyik meghatározó alakjától, az olimpiai és világbajnok francia Laura Flessel-Colovictól.

"A reggel, mint mindig, álmosan indult, de aztán összekaptam magam. Végig összeszedetten, jól vívtam, amit elképzeltem, azt sikerült megvalósítanom, egészen a Flessel elleni asszóig" - értékelt Szász. "Sajnos az első két egylámpás tust ő adta, aztán minden bejött neki, én meg bármit terveztem el, nem tudtam megvalósítani, mindig megelőzött. Pozitív ellene a mérlegem, de érdekes, itt Budapesten szokott megverni. Azt hiszem, most nagy volt benne a vágy, hogy visszavágjon a párizsi vb-n elszenvedett vereségért. Ott is a nyolc között találkoztunk, csak akkor én győztem. Nem szégyen tőle kikapni, de én nem szeretek."

A főtáblán további négy magyar párbajtőröző szerepelt: Takács Emese a legjobb 32 között búcsúzott, Budai Dorina, Békefi Edina és Sziklaváry Franciska pedig már az első asszójában vereséget szenvedett. A két éve elhunyt első magyar párbajtőr világbajnok, korábbi sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendezett viadalon 174-en indultak.

eredmények, a 64 között:
Szász Emese - Ana Zdanovschi (román) 13-8
Takács Emese - Jin Ming-fang kínai) 15-12
Marysa Baradji-Duchene (francia) - Budai Dorina 15-12
Bianca Del Carretto (olasz) - Sziklaváry Franciska 15-12
Magdalena Piekarska (lengyel) - Békefi Edina 15-12

a 32 között:
Szász - Baradji-Duchene (francia) 15-7
Maureen Nisima (francia) - Takács 15-9

a 16 között:
Szász - Irina Embrich (észt) 15-9

a negyeddöntőben:
Laura Flessel-Colovoc - Szász 15-9
Tatyjana Logunova (orosz) - Szun Jü-csie (kínai) 14-8
Nisima (francia) - Vu Haj-jan (kínai) 11-10
Piekarska (lengyel) - Marijana Markovic (német) 15-10

Nyolcadik a női kardcsapat Londonban

A nyolcadik helyen végzett a magyar női kardválogatott a londoni Világkupa-versenyen. A Benkó Réka, Pető Réka, Várhelyi Anna, Garam Nóra összeállítású csapat a 16 között egy tussal, 45-44-re legyőzte a németeket, majd a negyeddöntőben szoros csatában 45-41-re alulmaradt az oroszokkal szemben. A folytatásban még két vereség következett, előbb a franciáktól (32-45), majd az amerikaiaktól (38-45). A csapat Vk-n 14 együttes indult. A szombaton véget ért egyéni versenyben a magyarok közül Pető végzett a legelőrébb, ő 30. lett a 140 kardozót felvonultató mezőnyben.