Vágólapra másolva!
Bácsi Péter ezüstérmes lett a kötöttfogásúak 74 kg-os súlycsoportjában, miután a vasárnapi döntőben kikapott az azeri Rafig Huszejnovtól a dortmundi Európa-bajnokságon. Az FTC 2008-ban Eb-aranyérmet nyert versenyzője a fináléban két menetben maradt alul, így a magyar csapat két ezüst- és három bronzéremmel zárta az Eb-t.

A magyar birkózó a nyolcaddöntőbe jutásért a brit Myroslav Dykun ellen kezdett győztes meccsel, majd a legjobb 16 között - a vártnál könnyebben - a címvédő, világbajnoki ezüstérmes örmény Arszen Dzsulfalakjant múlta felül. A negyeddöntőben a finn Henri Esko Valimeki sem okozott gondot Bácsinak, míg a döntőbe kerülésért három menetben győzte le az orosz Roman Vlaszovot.

Bácsi Péter és az azeri Rafig Huszejnov a finálé első menetében másfél percig csak tusakodott, aztán a magyar birkózó volt a kedvezményezett az utolsó 30 másodpercre, mivel ő volt piros mezben. Azonban riválisa kivédekezte a parterhelyzetet, ezzel 1-0-ra megnyerte ezt a felvonást.

A következő két percben Bácsi hatalmas elánnal küzdött, próbálkozásai pedig kifizetődtek, ugyanis kitolta ellenfelét, így egypontos előnyre tett szert. Alig volt hátra három-négy másodperc a menetből, amikor az azeri befogta Bácsi mindkét karját, majd eldobta őt, ezzel 2-1-re ezt a két percet, és a meccset is megnyerte.

"Roppant csalódott vagyok" - mondta az MTI-nek Bácsi Péter. "Ilyen butaságot biztos nem csinálok legközelebb, hogy összekapaszkodok, amikor csak meg kellett volna várnom, hogy lepörögjön az óra a második menetben. A 2008-as arany- és a tavalyi bronzérem után teljessé vált az Eb-s éremgyűjteményem, de jobb lett volna, ha mostani második hely helyett a második aranyat gyűjtöm be."

"A mai nap is nagyon jól sikerült, Bácsi nagyon szépen birkózott egész nap, a döntőben egy figyelmetlenség okozta a vesztét. Vezetésénél állásból le kellett volna hoznia a meccset, de az utolsó másodpercekben egy pillanatra kihagyott, és ezért lett csak ezüstérmes. Ennek ellenére örülünk a második helynek is" - mondta Struhács György szövetségi kapitány.

Kozák István, a mindössze 20 éves Eb-újonc finn és fehérorosz vetélytársának legyőzésével jutott elődöntőbe, ahol alulmaradt a bolgár Ivo Serafinov Angelovval szemben. A bronzcsatában két menetben kapott ki a török Mustafa Saglamtól, ezzel ötödik lett.

Az egyéves eltiltása után most visszatért, 2009-ben világbajnok Kiss Balázs előbb litván riválist győzött le, majd a hazaiak kedvencét, Mirko Englichet is felülmúlta. Utóbbi összecsapáson azonban bordasérülést szenvedett, emiatt feladta a későbbi győztes fehérorosz Cimafej Dzejnyicsenka elleni negyeddöntőjét, így hetedikként zárt.

Utóbbi két versenyzőről Struhács György a következőket mondta: "Kozák minden elismerést megérdemel, első felnőtt világversenyén két meccset hozott, és utána is megtette, amit kértünk tőle. Kiss Balázs nagyon peches volt, jó erőben volt, a németet a második körben simán verte. Sajnos az első menetben egy ártatlan szituációban megsérült, valószínűleg eltört az egyik bordája, és mindent elmond róla, hogy még így is meg tudta nyerni ezt a meccset, de a folytatásra már nem volt olyan állapotban, hogy birkózni tudjon. Attól tartok, legalább hat hetet kell kihagynia."

Bácsin kívül korábban ezüstérmes lett Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kg), továbbá bronzérmet nyert Hatos Gábor (szabadfogás, 74 kg), Ligeti Dániel (szabadfogás, 120 kg) és Deák Bárdos Mihály (kötöttfogás 120 kg) a birkózó-Eb-n.

Eredmények, kötöttfogás:
60 kg:
1. Revaz Lashi (grúz)
2. Ivo Angelov (bolgár)
3. Mustafa Saglam (török) és Haszan Alijev (azeri)
5. Kozák István

74 kg:
1. Rafig Huszejnov (azeri)
2. Bácsi Péter
3. Roman Vlaszov (orosz) és Christophe Guenot (francia)

96 kg:
1. Cimafej Dzejnyicsenka (fehérorosz)
2. Artur Alekszanjan (örmény)
3. Salva Gadabadze (azeri) és Elis Guri (bolgár)
...7. Kiss Balázs