Vágólapra másolva!
Egy furcsa körülmények között végződött meccsen, technikai döntéssel védte meg WBA kisváltósúlyú világbajnoki címét Amir Khan. A 24 éves, boltoni bunyós szombaton késő este Manchesterben állt ki a kategória veretlen Európa-bajnoka, a fordított alapállású észak-ír Paul McCloskey ellen, akinek menedzsere nagyon nehezen viselte védence leléptetését.

Az előzetes papírforma sima Khan győzelmet ígért, ám a feszült első menet után nem tudta gyorsan lezárni a találkozót a gyorsabb és fizikálisan jobb formában lévő címvédő. Az ütőtáv határán leengedett kezekkel mozgó, és egy-egy nagy ütésre játszó McCloskey időnként ugyan eltalálta Khant, de a relatíve kevés indított ütés nem sok jót ígért számára. A villámgyors akciókat vezető Khan nagyrészt irányította a mérkőzést, de önmagához képest pontatlan volt ezen az estén, és az első blikkre nagynak tűnő bombákat is viszonylag könnyedén átvészelte a kihívó. Khan fölénye egyértelmű volt, és bár McCloskey a 4. menetben padlóra került (a mérkőzésvezető elcsúszásnak ítélte az esetet és nem számolt), a kiütés nem lógott a levegőben.

Az összecsapás végül a 6. felvonásban fejeződött be, meglehetősen furcsa körülmények között. A két öklöző összefejelt, amiből McCloskey jött ki rosszabbul, a bal szemöldöke és az orrnyerge között - egy mély függőleges vágást képezve - felrepedt a bőr. A rutinos bíróként ismert Luis Pabon azonnal megállította az órát, és kikérte a ringorvos véleményét, aki meglepő módon a szorítóba besétálva vizsgálta meg a kihívó sérülését.

Rövid tanácskozás után végül az orvos javaslatára Pabon beszüntette a mérkőzést, és mivel vétlen fejelésnek minősítette az esetet, a szabályok szerint következhetett a pontozás, amely egyhangúan, háromszor 60:54 arányban Khannak kedvezett. Khan ezzel begyűjtötte 25. profi sikerét, és negyedszer védte meg címét a WBA-nál.

Az eredményhirdetés előtt egy közjáték is borzolta a kedélyeket, McCloskey menedzsere, Barry Hearn magából kikelve és a mérkőzésvezetőt is megfenyegetve tiltakozott a végeredmény ellen, de végül a nagyobb botrány kirobbanása előtt sikerült visszafogni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Cc0XiPy5liIY5fPv


A csalódott McCloskey és csapata a találkozót követő nyilatkozatokban azonnal visszavágót kért Khantól, aki egyelőre elzárkózott ettől, mert szerinte végig egyértelmű fölényben volt, amit jól mutat, hogy a pontozók szerint menetet sem veszített a leállításig.

Profiboksz.hu