Vágólapra másolva!

Műkorcsolya: Chan a világ legjobb eredményével nyerte a moszkvai vb-t

A kanadai Patrick Chan a világ legjobb eredményével nyerte a férfiak versenyét a moszkvai műkorcsolya-világbajnokságon japán és orosz riválisát megelőzve. A párosoknál is rekordpontszámmal lett győztes a német színekben versenyző Aljona Savchenko, Robin Szolkowy duó.

Az utóbbi két évben egyaránt ezüstérmes versenyző ahogy a szerdai rövidprogramban, úgy a csütörtöki kűrben is minden idők legmagasabb pontszámát kapta. Egy napja 93,02 pontot kapott gyakorlatára, ezzel az orosz Jevgenyij Pljuscsenko tavalyi Európa-bajnokságon elért 91,30-as régi rekordját adta át a múltnak. Chan a szabadkorcsolyázás során 187,96 pontot ért el, így összetettben 280,98 ponttal zárt, és mindkét eredménye Takahasi Dajszuke 2008-as Négy kontinens viadalán elért csúcsát múlta felül.

Mögötte a japán bajnok Kozuka Takahiko lett az ezüst- és a vb-újonc orosz Artur Gacsinszkij a bronzérmes. A címvédő Takahasi ötödik helyen zárt. A férfi viadal egyetlen magyar indulója, Vardanjan Tigran a hétfői selejtezőből nem jutott tovább.

Eredmények, férfiak:
1. Patrick Chan (Kanada) 280,98 pont
2. Kozuka Takahiko (Japán) 258,41
3. Artur Gacsinszkij (Oroszország) 241,86

A párosoknál is rekordpontszámmal lett győztes a német színekben versenyző Aljona Savchenko, Robin Szolkowy duó. A 217,85 pontot elérő, négyszeres Európa-bajnok kettős 2008 és 2009 után harmadszor állhatott a dobogó legmagasabb fokára a vb-n. Az eddigi legjobb eredmény a már visszavonult kínai Sen Hszüe, Csao Hung-po páros nevéhez fűződött, ők a tavalyi, vancouveri olimpián 216,57 ponttal nyertek.

A második helyen a hazai közönség előtt szereplő Tatyjana Voloszozsar, Makszim Trankov duó, a harmadikon pedig a címvédőként indult kínai Pang Csing, Tung Csien páros végzett.

Eredmények, páros:
1. Aljona Savchenko, Robin Szolkowy (Németország) 217,85 pont
2. Tatyjana Voloszozsar, Makszim Trankov (Oroszország) 210,73
3. Pang Csing, Tung Csien (Kína) 204,12