Vágólapra másolva!
Taraba Sándor elismerte, hogy az Ungvári Attila doppingügye miatt elvégzett második hazugságvizsgálat során a műszer az egyik utolsó kérdésnél a nemleges válaszra fiziológiai elváltozást mutatott, ami azt jelenti, hogy a cselgáncsozó nem volt őszinte. Taraba, és ügyvédje, dr. Kőrösi Tibor szerint ez azt mutatja, a cselgáncsozónak van elképzelése arról, hogy ki juttathatta a doppingszert Ungvári italába, de nem jelenti azt, hogy ő tette volna.

"Nem a sajtóban szeretném az igazamat bizonyítani, hanem a tatamin" - mondta Taraba Sándor, akit azzal gyanúsítanak, hogy doppingszert tett Ungvári Attila frissítőjébe, és a 73 kilogrammos kategóriában győztes cselgáncsozó ezért bukott meg a februári Hungária-kupa után a doppingvizsgálaton. A B próbát Ungvári egy bécsi laborban végeztette el, az eredmény azonban megegyezett az A teszttel.

Az eset után hazugságvizsgálatnak vetette alá magát Ungvári Attila, bátyja, Ungvári Miklós és edzőjük, Bíró Tamás, az eredmény szerint mindenben igazat mondtak. Dr. Ruttner György, Ungvári Atila ügyvédje, aki a Magyar Judo Szövetség képviseletében is eljár az ügyben, ezt követően azt nyilatkozta, hogy szerinte rivalizálás van a háttérben, és valakik doppingszert csempésztek Ungvári Attila frissítőjébe. Később kiderült, hogy a szintén 73 kg-os Tarabát gyanúsítják ezzel, aki később a magyar szövetség kérésére hazugságvizsgálatnak vetette alá magát, és az eredmény szerint volt olyan kérdés, amelyre nem őszintén válaszolt.

"Védencem kétszer is alávetette magát poligráfos vizsgálatnak, az elsőnél, még márciusban nem mutatta ki a szakértői vélemény, hogy hazudott volna" - kezdte dr. Kőrösi Tibor, Taraba ügyvédje, aki szerint az elmúlt hetekben olyan féligazságok jelentek meg a sajtóban az üggyel kapcsolatban, amelyek Taraba nevét, és az egész dzsúdósportot lejáratják. Az első hazugságvizsgálaton azt kérdeztek Tarabától, tett-e bármilyen doppingszert Ungvári italába vagy ételébe, meg akarta-e mérgezni őt, megkínálta-e bármivel, amiben doppingszer volt, esetleg Ungvári edzőjének adott-e olyan italt, amely tiltott anyagot tartalmazott, Taraba mindenre nemmel felelt, és a műszer nem jelzett ki egyetlen válasznál sem.

Április kilencedikén a magyar szövetség kérésére egy másik hazugságvizsgálaton is részt vett Taraba, de edzője, Czinege József szerint megzsarolták őt. "Korábban egyhangúlag megszavazták, hogy Sándor részt vegyen az Európa-bajnokságon, majd négy hét rágalmazás után arra kötelezték őt, hogy menjen el még egy hazugságvizsgálatra, különben nem engedik, hogy részt vegyen az Eb-n. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy mindkét vizsgálat több mint hetvenezer forintba került, de azóta sem fizették ki neki" - mondja Czinege, aki szerint nem kapnak egyenlő bánásmódot a szövetségtől.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Még mindig nem tudni, miért lett pozitív Ungvári Attila doppingtesztje


A második poligráfos vizsgálaton - amely egyébként az elsőhöz hasonlóan nem számít a bíróságon perdöntő bizonyítéknak - ehhez hasonló kérdések hangoztak el:
- Az elmúlt öt évben becsapta-e olyan sporttársát, aki megbízott benne?
- Okozott-e szándékosan kárt valamelyik sporttársának 25 és 26 éves kora között?
- Követetett-e el doppingetikai vétséget 27 éves kora előtt?
- Csempészett-e az elmúlt egy évben tiltott szert Ungvári Attila ételébe vagy italába?
- Összejátszott-e bárkivel annak érdekében, hogy Ungvári Attila szervezetébe doppingszer kerüljön?
- Tudja-e pontosan azt az időpontot, amikor Ungvári Attila szervezetébe került a doppingszer?

Taraba Sándor mindegyik kérdésre nemmel felelt, a szakvélemény szerint ezeknél a válaszoknál megtévesztésre utaló reakciót nem mutatott ki a műszer, ám az egyik utolsó kérdésnél, amely szerint "Meg tudja-e nevezni azt a személyt, aki Ungvári Attila szervezetébe juttatta a doppingszert?" a nemleges válaszra fiziológiai elváltozást mutatott a hazugságvizsgáló, amely azt jelenti, hogy Taraba nem őszintén felelt.

"A szakértői vizsgálat egyértelműen kimondja, hogy Taraba Sándornak van elképzelése arról, hogy ki juttathatta a doppingszert Ungvári italába, ezt elfogadjuk, és maximálisan egyet is értünk vele, de ez még nem jelenti azt, hogy ő tette volna. Sándor szerint maga Ungvári Attila doppingolt, valakinek a segítségével, ezért mutathatott elváltozást a műszer. Ugyanakkor mi nem vádaskodunk, ez csak a védencem véleménye" - magyarázta Kőrösi.

"Azt olvastam, hogy ez az anyag keserű és büdös, miért nem köpte ki Ungvári Attila, ha valaki csak belecsempészte az italába?" - szólt közbe Czinege, aki úgy véli, nem ilyen formában, hanem orvosi szakértői véleményekkel kellene alátámasztani Ungváriéknak a vádakat.

Hétfőn este jelent meg a hír, hogy a magyar szövetség fegyelmi eljárást indított Taraba ellen, akinek klubja, az UTE a botrány lezárultáig nem nevez cselgáncsozókat a nemzetközi versenyekre, és az UTE főszponzora felfüggeszt mindennemű támogatást is. "A szponzori hír igaz, ám minket nem értesítettek arról, hogy fegyelmit indítottak ellenünk, és arról sincs tudomásunk, hogy az UTE nem engedné versenyezni a sportolóit. Sanyi például a héten utazik Bakuba egy versenyre és az egyik csapattársa is vele tart. Az esetleges eltiltásáról nem is akarok semmit mondani, mert az egy botrányos tett lenne" - válaszolta Czinege.

Forrás: MTI/Földi Imre
Forrás: MTI/Földi Imre

Taraba és edzője


Tarabáék nem értik, hogy miért pont őket gyanúsítják, mert ha Ungvári esetleg nem indulhatna a doppingügy miatt a londoni olimpián, azzal Taraba nem lenne előrébb, hiszen nem az ország, hanem a versenyző szerzi meg az olimpiai kvótát, Taraba pedig messze van attól, hogy kivívja az indulási jogot.

Az ügyben tartott sajtótájékoztatón az első sorban ült Ungvári Attila és bátyja, Miklós is, de hiába kérdeztük őket, azt mondták, ők most nem felelnek. Taraba viszont válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen a kapcsolata a fivérekkel. "Mikivel ugyanolyan a viszonyunk, mint előtte volt. Attilával előtte nagyon sokat beszélgettünk, rengeteget voltunk együtt, előfordult, hogy egy szobában laktunk a versenyeken, de most már csak köszönünk egymásnak, nem beszélünk egymással."

Az ügyben a Budapesti Rendőrfőkapitányság Életvédelmi Osztálya ismeretlen tettes ellen aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés kísérlete miatt indított eljárást, de - ahogy Kőrösi elmondta - Tarabát még nem keresték meg a rendőrök.

Igen súlyos vádak fogalmazódtak meg a két fiatal sportemberrel kapcsolatban, a 23 éves Ungvári Attilát akár 4-6 évre is eltilthatják, a 27 éves Taraba Sándor pedig súlyos testi sértés kísérlete miatt akár börtönbüntetést is kaphat, ha bebizonyosodik valamelyikük bűnössége, de felvetődik a kérdés, elképzelhető-e, hogy mind a ketten ártatlanok, és mindkettőjüket felmentik. "Jogilag elképzelhető, csak be kell bizonyítani, hogy egyikük sem tudott arról, hogy doppingszer van az italban" - mondta zárásként Kőrösi.