Vágólapra másolva!
A hagyományoknak megfelelően a versenyzők várhatóan a teljes keddi szakaszt a hétfőn balesetben életét vesztett belga Wouter Weylandt emlékének szentelik a Giro'd Italia országúti kerékpáros körversenyen. A negyedik etap nagy valószínűséggel nem fog beleszámítani az összetett eredménybe.

Angelo Zomegnan versenyigazgató hétfő esti sajtótájékoztatóján azt mondta, folytatják a viadalt, de a résztvevőkre, illetve az elhunyt kerekes csapatára, a Leopard-Trekre bízzák, hogyan kezelik a keddi szakaszt.

"Tiszteletben tartjuk, bárhogy is döntenek" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a szokásos zenei program és a díjátadó ceremónia biztosan elmarad kedden.

Ha egy verseny közben haláleset történik a kerékpársportban, a következő napon hagyományosan egy perces gyászszünettel indul a szakasz, amelyet lassú tempóban, együtt teker végig a mezőny, az utolsó kilométereken pedig az elhunyt egyik csapattársa áll a karaván élére.

A 26 éves Weylandt a Giro negyedik szakaszán 20 kilométerre a céltól, a Genovához közeli Passo del Boccóról lefelé jövet bukott, nagy sebességgel egy falnak ütközött, és később belehalt súlyos fejsérüléseibe.