Vágólapra másolva!
Egy világbajnoki címmérkőzésig mindenképpen el akar jutni, de nem zárja ki, hogy később is folytatja a bokszot Erdei Zsolt, aki fél év szünet után a hétvégén Atlantic Cityben próbálja tovább építeni amerikai karrierjét a Byron Mitchell elleni meccsen. Az eddig mind a harminckét profi meccsét megnyerő ökölvívő irtózik a showelemektől, de azt mondja, a sportágához az is hozzártartozik, hogy olykor limuzinban fotózzák.

- Az Amerikában készült legutóbbi képeken olyan szálkásnak tűnik, amilyennek már nagyon régen nem lehetett látni. Mi történt?
- Az erőnléti edzőm, Klink Zoltán teljesen megreformálta az edzéseimet. Bár korábban nem sok kapcsolata volt a boksszal, főleg az ő módszereinek köszönhető, hogy a zsírszázalékom már majdnem az egészségügyi határ alatt van. Tizenkilenc hete dolgozunk együtt, azóta megmásztam hat-hétszázezer lépcsőt, és bele se akarok gondolni, hogy mennyit futottam. Remélem, a meccsen nemcsak szépen fogok kinézni, hanem a kondim is jó lesz, és jól fogok bokszolni. Én a ringben érzem magam otthon, amikor az edzőteremben kell gyurmázni, az nem a legjobb élmény, de hát az is hozzátartozik.

- Ellenfele, Byron Mitchell viszont nem biztos, hogy ilyen jó kondiban van, már május elején úgy érezte, hogy nem tudja hozni a súlyhatárt, és háromfontnyi (1,36 kg) engedményt kért, amibe ön beleegyezett. Nem furcsa, hogy egy bokszoló ilyen sok idővel a meccs előtt ilyen kicsi súly miatt aggódik?
- Azért, ha az ember sokat fogyaszt, akkor a három font is számíthat, emlékszem, annak idején mi is savanyú cukrot szopogattunk, úgy köpködtünk le tíz-húsz dekákat. De ez az ő dolga, én már 77, 5 körül szoktam mérlegelni, két kilóval belül vagyok a súlyhatáron, úgyhogy lehet, hogy most a szokottnál nagyobb súlykülönbség lesz közöttünk.

- Egy másik, napokban készült fotón az látszik, hogy egy monoklit sikerült már előre begyűjtenie.
- Az egyik kesztyűzés alatt, de hát ez társas játék, az ember edzésen is beszed egy-egy pofont. Pedig olyan fejvédőm van, amellyel elvileg nem szenvedhetnék ilyen sérülést, lehet, hogy épp a varrás nyomott meg, mert nem pontosan oda kaptam az ütést, ahol a nyoma van. De ilyen a bunyó, itt néha a győztest is jól megverik.

- Mitchell mennyire lehet kemény dió, hová helyezi az eddigi ellenfelei között?
- Ezt csak a meccs után fogom tudni megmondani, ha már megtapasztaltam az ütőerejét, a gyorsaságát. A felvételeken azt láttam, hogy mozgékony, elég kiszámíthatatlan a mozgása, leejti ugyan a bal kezét, de a jobbat közben keresztbe teszi. Magasabb nálam, de én gyorsabb vagyok, nagyon jól bírja az ütéseket, az istennek se akar padlót fogni. Igazi amerikai stílusban bunyózik, ezért nekem is ilyen edzőpartnereim voltak az elmúlt másfél hétben. (Erdei ellenfeléről itt tudhat meg többet.)

- Amikor belekezdett az amerikai karrierjébe, sokat nyaggatták azzal, hogy látványosabban kell bokszolnia, mert ha nagy meccset akar kapni, nem elég, hogy biztonságosan kipontozza az ellenfeleit. Mitchell ellen mi lesz a stratégia?
- Egyáltalán nem foglalkoztat, hogy ki mit és hogyan vár el tőlem, megpróbálom függetleníteni magam mindettől. Szeretnék dominálni a meccsen, az elejétől kézbe venni az irányítást, és nyomás alatt tartani Mitchellt, de a teljes taktikát hadd ne mondjam el.

Forrás: Megaphone Kft.

- Tartja még magát ahhoz, hogy már csak két meccs van hátra a pályafutásából?
- Ez még változhat, Amerikával minden felborult, a három meccs tuti volt, de arra ráhúzhatunk még kettőt. Egy vb-címmeccsig mindenképpen el akarok jutni, aztán, ha azt veszem észre, hogy van még motiváció, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy tovább folytassam.

- Végül is Bernard Hopkins is negyvenhat évesen lett nemrégiben világbajnok, ennek alapján önnek is lehet még tíz jó éve a ringben.
- Én azért biztosan nem húzom olyan sokáig.

- Pedig meglehet, hogy a legnagyobbakra sokat kell várnia, Hopkins például a napokban kijelentette, hogy legközelebb Chad Dawsonnal akar kiállni.
- Ne kiabáljunk el semmit, nekem először le kell győzni ezt a srácot szombaton, a távolabbi jövőről nem szívesen beszélek ilyen kevéssel a meccs előtt, ennyire én is babonás vagyok.

- Az előző, Samson Onyango elleni meccse után azt mondta, évek óta halogatja, hogy magaslati edzőtáborba vonuljon, és ezt legközelebb meg kell majd tennie. Azóta Vitalij Klicsko társaságában három hetet töltött a tiroli hegyekben, ilyen felkészülésre gondolt?
- Nem, az nem volt magaslati edzőtábor, csak hétszáz méterrel voltunk a tengerszint felett. A magaslatit jobban meg kell szervezni, közbejöhetnek váratlan dolgok, sokkal nehezebb a formaidőzítés. Több szakemberrel beszéltem erről, és többféle véleményt mondtak, mindenesetre ahhoz, hogy egy ilyen felkészülést végigcsináljak, legalább három hónappal korábban tudnom kellene, hogy mikor bokszolok. Ez most nem így történt.

- Továbbra is tervez magaslati edzőtábort?
- Nem tudom még, lehet, hogy az új edzéstechnika elég lesz a megfelelő kondihoz, de ez csak a meccs alatt fog kiderülni. Egyelőre úgy érzem, hogy előreléptem kondícióban.

- Azt is nyilatkozta a novemberi meccs után, hogy a hosszú kihagyás miatt rozsdásnak érezte magát a ringben, ám az a küzdelem pont arra volt jó, hogy újra lendületbe jöjjön. Ehhez képest nem maradt ki megint túl sok idő a két meccse között?
- Ez még éppen az az időintervallum, amikor azt mondhatom, hogy nem. De tovább már nem kellett volna nyújtani, az biztos, még egy hónap várakozás már tényleg sok lett volna.

- Lelkileg másképp készül most a meccsére, mint mondjuk öt évvel ezelőtt? A külsőségek némiképp megváltoztak, világhírű edzőtermekben készül, fehér limuzinban fotózzák.
- Ezeket én mind feleslegesnek tartom, a limuzinban még rosszul is éreztem magam.

Forrás: Megaphone Kft.

- Akkor ez csak a médiának szól?
- Hatan voltunk, rengeteg csomaggal, kellett egy nagy autó. Én nem szeretem a felhajtást, annak mindig rossz vége lesz. Amikor otthon bokszoltam, az volt az egyetlen kérésem, hogy ne legyen tűzijáték, bejövök a zenémre, és bokszolok, de a show-elemektől irtózom. Nyilván ez is hozzátartozik az egészhez, és ha limuzinnal megyünk, akkor persze mutatjuk kifelé is, de nem jelent semmit.

Erdei meccsét a SPORTM csatorna közvetíti vasárnap hajnali három órától.