Vágólapra másolva!
A kínai Li Na nyerte a francia nyílt teniszbajnokság női egyesét, miután a szombati döntőben két játszmában győzött a címvédő olasz Francesca Schiavone ellen. Az összecsapás 1 óra 48 percig tartott. A 29 éves Li Na pályafutása során először diadalmaskodott Grand Slam-tornán és egyben ő az első ázsiai teniszező, aki GS-viadalt tudott nyerni egyesben.

Eredmény, női egyes, döntő:
Li Na (kínai, 6.) - Francesca Schiavone (olasz, 5.) 6:4, 7:6 (7-0)

Az első, 39 perces szettben a kínai játékos, aki az idén döntős volt az Australian Openen is, rendkívül keményen kezdett, biztosan nyerte a saját adogatásait és 2:2 után brékelte riválisát. Hiába igyekezett Schiavone, megszorítani sem tudta ellenfelét, aki biztosan tartotta előnyét.

Ugyan 5:4-nél az olasznak sikerült az egyenlítés közelébe jutnia, de az ázsiai teniszező egy védhetetlen tenyeressel előnyhöz jutott, majd Schiavone túlütött egy labdát az alapvonalon, s ezzel a kínait már csak egy játszma választotta el a végső sikertől.

A második, egyben utolsó felvonásban azonnal brékelt Li Na. Egyre ellenállhatatlanabbul játszott (2:0, 3:1, 4:2), ám a hetedik játékban megtört varázs. Schiavone - ahogyan ezt már több mérkőzésen, például a Pavljucsenkova elleni negyeddöntőben is megtette - váratlanul feltámadt, sorozatban három gémet nyert (4:5).

Két alkalommal is csupán két labda választotta el a játszma megnyerésétől, de ezúttal nem sikerült egyenlítenie. Következett a rövidítés, amelyben az itáliai teniszező teljesen összeomlott, és már csak egy játékos volt a pályán: Li Na.

"Hallatlanul boldog vagyok, bár voltak időszakok, amikor egy kissé idegesen játszottam" - mondta győzelme után Li Na, aki sikeréért 1,2 millió eurót (körülbelül 320 millió forintot) kapott.

"Szoros mérkőzés volt, sajnos nem tudtam ellenfelemet az alapvonal mögé kényszeríteni. Megérdemelten győzött" - fogalmazott a vesztes, aki 600 ezerrel vigasztalódott.

További eredmény, férfi páros, döntő:
Maksz Mirnyij, Daniel Nestor (fehérorosz, kanadai, 2.) - Juan Sebastian Cabal, Eduardo Schwank (kolumbiai, argentin) 7:6 (7-3), 3:6, 6:4