Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelő álomdöntővel és Rafael Nadal diadalával ért véget az idei francia nyílt teniszbajnokság. Roger Federer mindent megpróbált a spanyol klasszis ellen, de riválisa könyörtelenül kihasználta lehetőségeit, és négy szettes csatában hatodszor is megnyerte a Roland Garrost, ezzel beérte az eddigi csúcstartó Björn Borgot.

Online közvetítés

Federer remekül kezdte a találkozót, és 5:2-es vezetésnél játszmalabdához jutott. A már szinte megnyert labdamenetet azonban egy rontott rövídítéssel zárta, Nadal pedig visszakapaszkodott (5:5), sőt, fordítani tudott.

Az elszalasztott lehetőség nem tett jót a svájcinak, akinek hosszan tartó mélyrepülése a második szettben is folytatódott. Sorozatos hibái után kis híján kettős brékhátrányba került. Ezt követően azonban sikerült lehiggadnia, és 4:2-es hátrányból felállva rövidítésre kényszerített Nadalt. Ezt a spanyol ellentmondást nem tűrő játékkal besöpörte, és kétszettes előnybe került.

Federer nem játszott rosszul a folytatásban sem, a közönség pazar labdamenetekben gyönyörködhetett, de ez sem volt elég a fordulathoz, Nadal 4:2-nél közel került a Grand Slam-győzelemhez. Az egyre több nyerő nyerő ütéssel operáló svájci klasszis ekkor zseniális játékkal fordítani tudott, és végül a játszmát is megnyerte.

Federer lélektani előnye a negyedik szettben is kitartott, ennek első játékában azonban elszalasztotta kihasználni a zsinórban adódó három bréklabdát. Ettől a ponttól kezdve Nadal végleg megnyugodott, és visszatért ahhoz a játékához, amit ezen a borításon csak hibátlan teljesítménnyel lehet ellensúlyozni. Federer már nem volt erre képes, így a színvonalas teniszt, és több fordulatot hozó finálé gyors véget ért (6:1).

"Gratulálok ellenfelemnek, hihetetlen, amit teljesített" - nyugtázta vereségét Federer. "Persze szomorú vagyok, hogy kikaptam, ugyanakkor örülök, hogy döntőt játszhattam itt a Roland Garroson Rafával."

"Nagyon nagyon boldog vagyok, legszebb álmom vált valóra" - lelkendezett a tizedik Grand Slam-sikerét arató Nadal, majd spanyol, angol és francia keveréknyelven riválisát köszöntötte, akivel mint mondta, egy csodálatos meccset vívott vasárnap Párizsban.

A mallorcai teniszező ezzel beállította Björn Borg csúcsát, a legendás svéd játékos 1974-ben és 1975-ben valamint 1978-1981 között szintén hatszor nyert Párizsban. Nadal győzelme egyben azt is jelenti, hogy hétfőtől továbbra is ő vezeti a világranglistát.

férfi egyes, döntő:
Nadal (spanyol, 1.) - Federer (svájci, 3.) 7:5, 7:6 (7-3), 5:7, 6:1