Vágólapra másolva!
Philippe Gilbert kezére játszottak a körülmények a Tour de France francia kerékpáros körverseny első szakaszán, amelyen két tömegbukás is volt, a címvédő Alberto Contador valószínűleg jelentős hátrányt szedett össze.

A 191 kilométeres etapon a belga Gilbert annak is köszönhetően tudott nyerni, hogy nem sokkal a cél előtt egy elbambuló néző a mellette eltekerő mezőnyhöz túl közel állt, az egyik versenyző nekiment, elesett, és dominószerűen buktak utána a többiek. Közben a mezőny első harmada el tudott lépni, és bár nem sokkal később itt is történt egy tömegbukás, az élen haladók tovább tudtak menni. Gilbert végül megnyerte a szakaszt az ausztrál Cadel Evans és a norvég Thor Hushovd előtt.

Az első tömegbukás:

Az első tömegbukás miatt valószínűleg jelentős hátrányt szedett össze a címvédő, háromszoros győztes Alberto Contador, a nem hivatalos számítások szerint 1 perc 20 másodperc a hátrány az összetettben Gilberttel szemben. Rajta kívül a végső sikerre esélyesek közül csak a spanyol Samuel Sanchez volt érintett az első bukásban, a második bukásban érintett esélyeseket - így például a luxemburgi Andy Schlecket vagy az olasz Ivan Bassót - csupán 6 mp-es hátránnyal könyvelték el. Vasárnap, Les Essarts-ban egy 23 km-es csapatidőfutam vár a mezőnyre.

Gilbert szakaszgyőzelme: