Vágólapra másolva!
Novak Djokovic hétfőn letaszítja a világranglista éléről Rafael Nadalt, de előtte még vasárnap a wimbledoni döntőben is megverte. A szerb teniszező először győzte le Grand Slam-mérkőzésen a spanyolt, méghozzá határozottabban játszva, az éles helyzetekben jobban koncentrálva, teljesen megérdemelten. Idén a két játékos mind az öt egymás elleni meccsét Djokovic nyerte.

Wimbledon, férfi egyes, döntő:
Djokovic (szerb, 2.) - Nadal (spanyol, 1.) 6:4, 6:1, 1:6, 6:3

Online közvetítés >>>

Wimbledoni tornagyőzelemmel fejelte meg a világelsőségét Novak Djokovic: a tökéletesen koncentráló szerb egy nagyon éles játszma legvégén került előnybe, majd egy számára tökéletes szett után már 2-0-ra vezetett.

A harmadik felvonást behúzta a szívósan küzdő Nadal, ám a negyedik játszmában Djokovic kétszer is megtörte a spanyolt, ezzel először verte el Grand Slam-meccsen. A szerb harmadszor nyert, Nadal harmadszor bukott el GS-döntőt, kettőjük egymás elleni örökmérlege 16-12-re módosult Nadal szemszögéből, idén viszont ötből ötször alulmaradt a mallorcai ász.

Az első szettben mindketten magabiztosan hozták az adogatójátékokat, főleg Nadal volt könyörtelen, aki rendre beütötte az első szervákat, úgy tűnt, a tie-break dönthet. Aztán Djokovic 5:4-es vezetésénél Nadal már 30:0-re állt saját adogatójátékában, de a szerb két pazar megoldással kedvező helyzetbe hozta magát, Nadal pedig tőle szokatlan módon kapkodni kezdett, és két hibája után elbukta az első szettet.

A második játszmában Djokovic egyből brékelte Nadalt, nem is akármilyen ponttal, Nadal rövidítését egy nagy sprint után beérte, és finoman elnyeste a labdát a hálónál álló riválisa mellett. Nadal hiába nagy küzdő, csak 3:1-re tudott szépíteni, aztán a hétfőtől világelső szerb ismét elvette az adogatását, és a sajátját hozva 6:1-re besöpörte a második szettet.

A harmadik szett éppen a fordítottja volt a másodiknak, ezúttal Nadal húzott el 3:0-ra, Djokovic pedig ugyanúgy csak egy játékra volt jó, mint korábban a spanyol. Hogy Djokovic kényelmesedett el, vagy Nadal kapcsolt egy fokozattal feljebb, nem tudni, de a szerb egy kettős hibával 5:1-es vezetéshez juttatta ellenfelét, aki kiszerválta a szettet, és ezzel szépített.

Nagy kérdés volt, hogy a lendületben lévő Nadal folytatni tudja-e a harmadik játszmában látott játékát, de erre gyorsan választ kaptunk, mivel Djokovic előbb egy bréklabdát hárított, majd elvette Nadal adogatását, így 2:0-ra elhúzott. Nadal sokadszor igazolta, hogy olyan, mint a német fociválogatott, nem lehet egy pillanatra sem lazítani ellene, 2:2-nél utolérte Djokovicot, de 4:4-nél gyakorlatilag tálcán adta a meccset a szerbnek három hibával. Djokovic nem remegett meg a nagy lehetőség kapujában, 30:30-nál kétszer is keményen megütötte a szervát, és ment be a hálóhoz, előbb egy precíz röptével meccslabdához juttatta magát, majd Nadal elrontott ütése után azzal a tudattal rogyott össze, hogy ő lett Szerbia első wimbledoni bajnoka.

Forrás: AFP

"Gyerekkoromban, amikor még tévén néztem Wimbledont, erről a tornáról álmodtam" - mondta Djokovic, miután nagy nehezen sikerült egy működőképes mikrofont találni az ünnepélyes díjátadón. A szerb köszönetet mondott a családjának, gratulált Nadalnak és a csapatának. Djokovic harmadik GS-tornáját nyerte, eddig kétszer az Australian Openen lett a legjobb. Győzelméért a szerb játékos 1,1 millió fontot (330 millió forint) kapott.

Folytatódhat Nadal wimbledoni sorozata - előzetes

Kétségtelenül a pillanatnyilag két legjobb teniszező találkozik vasárnap délután háromkor a 125. wimbledoni döntőben. Rafael Nadal világelsőségét éppen ellenfele, Novak Djokovic vette el Londonban: hétfőtől a szerb játékos életében először vezeti majd a listát.

Talán a Grand Slam-győzelmek összességében többet érnek a világelsőségnél (lásd a női mezőnyt tavaly október óta vezető Caroline Wozniackit, aki eddig egyetlen GS-döntőt játszott, még 2009-ben), ám Djokovic élre törése akár korszakhatárt is jelölhet. 2004 februárja óta kizárólag Roger Federer és Rafael Nadal állt a rangsor élén, Wimbledonban pedig még nyomasztóbb a kettős fölénye: Lleyton Hewitt 2002-es sikere óta vagy a svájci, vagy a spanyol vitte haza a serleget.

Az elmúlt hónapok alapján egyre inkább úgy tűnik, Djokovic lassan, de biztosan trónkövetelő lesz: idén minden idők egyik legnagyobb győztes sorozatát produkálta, eddigi 47 meccséből egyet bukott el, a Federer elleni Roland Garros-elődöntőt.

Nadal sérülésből lábadozva kezdte a szezont, a januári Australian Openen a negyeddöntőben búcsúzott, ám májusban megnyerte a Roland Garrost. Kettejük egymás elleni mérlege viszonylag szoros, 16-11 a spanyol javára, ám a Grand Slam-tornákon a mallorcai eddig lesöpörte a belgrádit: 5-0-ra vezet, háromszor páholta el a Garroson, egyszer-egyszer Ausztráliában és Wimbledonban. A legutóbbi négy összecsapást ugyanakkor mind Djokovic nyerte, méghozzá csupa ATP 1000-es versenyen.

Forrás: AFP

Akinek a teniszeredmények nem jelentenek túl sokat, két eltérő személyiség közül is választhat. Djokovic bohém, mindig kapható mókázásra, talán ez is az oka, hogy csak az elmúlt évben kapcsolt a legfelsőbb fokozatba. Volt példa arra, hogy kétszáz szurkolót hívott meg kávéra, mert épp nem kellett pályára lépnie a belgrádi tornán, az erőnlétére pedig csak a jelen szezon elejétől fordít igazán komolyan figyelmet.

Nadal viszont már tinédzser kora óta ipari mennyiségben termeli a címeket, 25 évesen már több mint hatszáz ATP-meccsen van túl (517/108-as mérleggel), 41,7 millió dollárt keresett csak az összdíjakból, nyert tíz Grand Slamet. Meccs közben jobbára egy bokszoló arckifejezésével küzd, a pályán kívül szerény, John McEnroe szerint túlságosan is. Az egykori amerikai klasszis Wimbledon előtt odaszólt a spanyolnak, hogy lehetne vagányabb is, mert nagyon unalmasak a visszafogott nyilatkozatai. Nadal a mostani torna előtt is azt mondta: "Messze vagyok még Federertől."

A meccs kimenetelét megtippelni merő okoskodás lenne, álljon itt két adat, amely jól mutatja, mi mindent kiolvashatunk a számokból: Nadal húsz mérkőzés, a 2007-es döntő óta nem kapott ki Wimbledonban; nyert 2008-ban és tavaly, míg a közbülső évet sérülés miatt kihagyta. Az előző három tornán ugyanakkor mindig a második kiemelt nyert (sorrendben Nadal, Federer, Nadal) - jelen esetben Djokovic ez az illető.

Forrás: AFP

Nadal útja a döntőig
elődöntő: Murray (brit, 4.) 5:7, 6:2, 6:2, 6:4
negyeddöntő: Fish (amerikai, 10.) 6:3, 6:3, 5:7, 6:4
nyolcaddöntő: Del Potro (argentin, 24.) 7:6 (8-6), 3:6, 7:6 (7-4), 6:4
3. forduló: Müller (luxemburgi) 7:6 (8-6), 7:6 (7-5), 6:0
2. forduló: Sweeting (amerikai) 6:3, 6:2, 6:4
1. forduló: Russell (amerikai) 6:4, 6:2, 6:2

Djokovic útja a döntőig
elődöntő: Tsonga (francia, 12.) 7:6 (7-4), 6:2, 6:7 (9-11), 6:3
negyeddöntő: Tomic (ausztrál) 6:2, 3:6, 6:3, 7:5
nyolcaddöntő: Llodra (francia, 19.) 6:3, 6:3, 6:3
3. forduló: Bagdatisz (ciprusi, 32.) 6:4, 4:6, 6:3, 6:4
2. forduló: Anderson (dél-afrikai) 6:3, 6:4, 6:2
1. forduló: Chardy (francia) 6:4, 6:1, 6:1

vegyespáros, döntő:
Jürgen Melzer, Iveta Benesova (osztrák, cseh, 9.) - Mahesh Bhupathi, Jelena Vesznyina (indiai, orosz, 4.) 6:3, 6:2