Vágólapra másolva!
Két hónappal a szülés előtt is napi húsz-harminc kilométert evez Janics Natasa, aki ennek ellenére úgy érzi, máris sokat kihagyott, és cikinek tartaná, ha nem nyerne Londonban. Az [origo] ellátogatott az olimpiai bajnok kajakos szegedi edzésére, ahol megtudtuk, Janics az edzőjét is tanítja, állapota pedig sem a kondiedzésektől, sem a hajója kisuvickolásától nem tartja vissza.

"Szeptember elejére vagyok kiírva, de erős a hasfalam, ami lent tartja a babát. Az utolsó vizsgálat az augusztus végi világbajnokság előtti szerda, onnantól kezdve bármikor szülhetek, de az is lehet, hogy csak egy hónnappal később" - meséli Janics Natasa, aki két kilométernyi bemelegítés után nyolc kilométert evezett a 33 fokos melegben látogatásunk napján.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

Az edzés utáni súlyzózás ezúttal elmaradt, ám általában negyvenkilós súllyal tízszer tizes sorozatot nyom fekve a bácskapalánkai kajakos. És ez csak a délelőtti adag, naponta két, olykor három edzés is belefér, így nem csoda, hogy Janics haza sem megy nap közben: a Maty-ér mögötti hajótároló házban pihen egy ágyon, a helyi kifőzdében ebédel.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

"Nyolc kilométert akkor is leevezek, ha fáradtabb vagyok, ha viszont jól érzem magam, tizenötig is elmegy egy edzés. Maximum harminc kilométerig megyünk el naponta, a minimum tizenhat. Ezt tartom, amíg lehet, mert aztán ki fogok hagyni elég sokat" - mondja a napi penzumról a lánygyereket váró kismama.

Egyelőre azonban még a délelőtti tréning előtt vagyunk, amelyre egy egy katamaránon kísérhetjük el a Démász-Szeged versenyzőjét . "Na ez a legviccesebb: edzéskor nem adnak kísérőhajót, ilyenkor meg igen" - jegyzi meg Janics, majd a hajóba beszállva gyorsan cáfolja a híreket, hogy átépített kajakban evezne: "Egy másik hajót kaptam, ez igaz, de átépíteni nem kellett. Terhes vagyok, nem beteg."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

Janics eltűnik a távolban, a parton pedig az edzője áradozni kezd róla. "Még sosem volt ilyen tanítványom. Natasa majd leírja a tapasztalatait, és átadja a csajoknak" - viccelődik Kovács László.

"Ő különben az edzőt is tanítja. Nagyon fontos számára a technika, hogy megfelelő-e a testtartása, szimmetrikusan evez-e. Ezekre állandóan rákérdez, és igényli is, hogy folyamatosan mondjam neki. Minden apró részletre odafigyel, a bemelegítésre, a nyújtásokra, arra, hogy a lábát mivel és hogyan támassza ki a hajóban - most például a sarkánál találtak ki egy új megoldást a férjével. Mindig próbál kiagyalni valamit, amiben fejlődhet, az edzéseket pedig utolsóként fejezi be, mint egy kapitány, ő hagyja el utoljára a hajót" - meséli a tréner.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

Kovács beszámolója alapján Janics egy potenciális edző: a fiatalabbaknak megmondja, ha szerinte még kellene futniuk két kört, kertelés nélkül közli, mik a hibáik, akadt, aki sírt is egy ilyen kendőzetlen vélemény miatt. Sokat elárul Janics hozzáállásáról, amit az egyik, gyakran sérült U23-as válogatott kajakosnak mondott: "Az sérül meg, aki azt akarja."

Közben a kismama visszatér a partra, a Maty-ér átépítésén dolgozó munkások egyike pedig megkérdezi: Engem mikor vesz majd a kamera? "Majd, ha állapotos leszel" - érkezik a logikus válasz. Az építkezés szórványos porfelhői és a rendkívüli hőség nem okoz problémát Janicsnak: "Ha vízen vagyok, nem rossz, mert ott jár a szél, jól érzem magam. Csak amikor áll a levegő, azt nem lehet bírni. Akkor menekülök el innen, a kondit pedig kihagyjuk és estére tesszük."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

A tréner szerint várandósan kajakozni a tanítványa számára is egy kísérlet: "Az biztos, hogy a mozgásból nem jött ki. Ez olyasmi, mint a motorversenyzőknél: ha bizonyos mozdulatokat nem is tehet meg, azért a motoron marad, és érzi azt. Natasánál ez azt jelenti, hogy most karból evez, a hasát nem mozgatja."

És hogy mit szól ehhez a baba? "Nem panaszkodik, egyébként pedig felváltva mozgunk. Elég sokat mocorog, amikor ezt érzem, abbahagyom, amikor pedig én mozgok, akkor ő pihen, szóval cserélni szoktunk" - mondja mosolyogva a kajakos.

Janics a tréning után a hajótárolóban megtisztítja a kajakját, az erre rácsodálkozó újságíróknak pedig odaszúrja: "Mivel nincs manó, aki megcsinálná."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

Bár az olimpiai kvótaszerző szegedi vébéről lemarad a hazai kedvenc, jövőre az Eb-n és a hazai válogatókon kiharcolhatja a londoni részvételt. Az olimpia komoly motivációt jelent Janics számára: "Az első olimpiámra 17 évesen jutottam ki, előtte egyéniben hetedik voltam felnőtt vébém, azzal szereztem kvótát még Jugoszláviának. Akkor negyedik lettem, nagyon nagy élmény volt, onnantól kezdve számomra az olimpia a legfontosabb."

Kovács László azt mondja, nagy szükség lesz Janicsra Londonban, mert az oroszok és a fehéroroszok nagyon feljöttek: "A németektől vártuk a támadást, de a másik irányból jött. Az egyik belorusz például akkora, mint két férfi."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

Bizonyos értelemben Janics cikinek érezné, ha nem nyerne Londonban. Beszélt néhány, szülés után visszatérő kollégájával, akiktől sokat tanult: "Még régebben beszélgettem erről másokkal, Josefa Idemnél voltam is vendégségben Olaszországban. Az idei Eb-n beszéltem egy svéd edzővel, Susanne Gunnarssonnal, aki két gyerek után még versenyzett. Ő szülés után egy hónapot kihagyott, majd négy hónapot készült a maratoni vébére és megnyerte, úgyhogy ciki lesz, ha én nem nyerek majd. Neki azt mondta az orvosa, hogy ha ő jól érzi magát, akkor a baba is, az edzéseket pedig szülés előtt két héttel hagyta abba. Szerencsés vagyok, hogy még mindig mozgok, történhetett volna valami probléma félidőben, de minden eredményem tökéletes, és féltem is magam rendesen, nem vagyok az az őrült fajta, aki vakon megy előre."

Janics még nem tudja, meddig folytatja az edzéseket, reméli, összesen egy hónapot kell csak kihagynia, bár mivel most koránt sem teljes intenzitással edz, úgy érzi, máris sokat kihagyott.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

A pozitív hozzáállása viszont tetten érhető, és nem csak az edzésmunkája mennyiségén. A sportolónő június 24-én ünnepelte a 29. születésnapját, és nem sokat gondolkodott az ellentmondáson, hogy élsportolóként vigyáznia kellene a táplálkozására, a várandós nők viszont kívánósak: "Az evésre nem figyelek oda most sem, ahogy régebben sem. Elég sokat mozgok, ledolgozom. A hasamon kívül nem gyarapodott sokat a súlyom, szerencsés alkat vagyok. A születésnapomra anyukám csinált egy hatalmas gyömülcstortát, azt ettük reggelire, délben és vacsorára, mert nagyon jól sikerült."