Koldulásból él a kínaiak nagy tornászreménysége

A Kínai Kommunista Párt története, 90 éves a Kínai Kommunista Párt, Pekingben a Kínai Kommunista Párt megalakításának 90. évfordulója alkalmából tartott ünnepi nagygyűlés résztvevői az esemény végén az Internacionálét hallgatják
Vágólapra másolva!
Utcai kéregetésből tartja fenn magát a korábban az egyik legtehetségesebbnek tartott kínai tornász, Csang Sangvu, akinek egy súlyos sérülés vetett véget a pályafutásának. A történetről beszámoló angol Telegraph szerint Csang példája jól tükrözi azt a helyzetet, amelybe az állami rendszerből kikerülő élsportolók kerülnek Kínában.

A most 28 éves Csang 2001-ben két korosztályos világbajnoki aranyérmet is nyert, gyűrűn a pekingi olimpia egyik nagy esélyesének tartották, ám mielőtt beválthatta volna a hozzá fűzött reményeket, egy Achilles-ín-szakadás derékba törte a pályafutását, soha nem tudott teljesen felépülni belőle. A 2005-ös visszavonulása után 38 ezer jüant (1,1 millió forint) kapott a kínai kormánytól, további támogatásban azonban nem reménykedhetett.

Egy ideig kifutófiúként dolgozott, ám az állapota rosszabodott, egy idő után a járás is nehezére esett, így ezzel fel kellett hagynia. Később nagyapja súlyos betegsége az összes tartalékát felemésztette, az aranyérmeit is el kellett adnia, hogy ne haljon éhen.

Kínában 2007-ben került be újra a hírekbe, miután lopás miatt letartóztatták Pekingben. Elítélték, és csak idén áprilisban szabadult, azóta koldulásból tartja fenn magát, és internetkávézókban húzza ki az éjszakákat.

A Telegraph beszámolója szerint Csang története megdöbbentette Kínát, és ráirányította a figyelmet arra, milyen mostohán bánik az állam egykori sportolóival, akik többsége méltatlan körülmények között tengődik az országban.

Példaként hozzák fel még a maratonfutó Aj Dongmejt, akinek mind a tíz aranyérmét el kellett adnia, hogy támogatni tudja a családját, illetve a súlyemelőbajnok Cou Csunlant, aki egy nyilvános fürdőben dolgozik, hogy fenn tudja tartnai magát.

"Ha egy világbajnok ilyen elbánásban részesül, ki akar majd ezek után tornásznak állni?" - idézte Csang egykori csapattársát, az olimpiai bajnok Hszing Aovejt a Telegraph.