Vágólapra másolva!
Nem fedezi az állam annak a sportközpontnak a felújítási támogatását, amelyben a 2012-es biatlon Európa-bajnokságot kellene megrendezni.  Okként hivatalosan a korrupciót nevezték meg, a pozsonyi Új Szó szerint a cserpataki biatlonpálya felújítására elkülönített pénz egy részét ugyanis lenyúlták, ráadásul két minisztérium magas beosztású alkalmazottai.

Ismét szégyen fenyegeti az országot, a meghiúsult siketlimpia (az idén tavasszal szervezett rendezvényre szánt pénzt egy vállalkozó elsikkasztotta, több létesítményt nem béreltek ki, illetve nem készültek el időre, ezért az eseményre nem került sor) után ugyanis úgy tűnik, a 2012-es biatlon Európa-bajnokság megrendezésével is gondok lesznek, írja a pozsonyi Új Szó.

Jövőre Cserpatak (Osrblie) rendezhetné a biatlon Európa-bajnokságot, de a pályázat elfogadásának egyik feltétele az volt, hogy a rossz állapotban levő pályát fel kell újítani. Erre 1,6 millió eurót kapott a Szlovák Sílövő Szövetség, egymilliót adott az oktatásügyi tárca, 300 ezret a pénzügyminisztérium, és ugyanennyit Iveta Radicová kormányfő saját tartalékalapjából.

Az Új Szó úgy tudja, a teljes összeg tíz százalékát valaki jutalékként akarta lenyúlni, három személy ellen már eljárás indult, a lap szerint nem kizárt, a minisztérium magas beosztású hivatalnokairól van szó.

A Bumm.sk azt írja, az érintetteket harmincezer koronás kenőpénz átvétele közben érték tetten.

"Hihetetlen, hogy a kenőpénzt követelő személyek a minisztérium ajtaja előtt sem állnak meg. Mivel korán fény derült a korrupcióra, sikerült megmenteni a teljes összeget, de egy biztos, a projektre állami támogatást nem kapnak" - mondta Radicová.

A kormánycsapok elzárása ugyanakkor azt jelenti, hogy a biatlon Európa-bajnokság megrendezése veszélybe került. Ivor Lehotan, a helyi szövetség elnöke szerint Szlovákiának is sokat jelentene a rendezvény, a szervezők mindent megtesznek azért, hogy a kormánytámogatás leállása ne legyen hatással a sportrendezvényre.