Vágólapra másolva!
Pars Krisztián ezüstérmet szerzett a férfi kalapácsvetők hétfői döntőjében a tegui szabadtéri atlétikai világbajnokság harmadik napján. A magyar versenyző utolsó dobásával csak hajszállal maradt el a viadalt megnyerő japán Murofusi mögött.

A szombathelyi versenyző utolsó, hatodik kísérletére dobta a legnagyobbat, 81,18 m-t, ami idei legjobbja, ám elmaradt a japán Murofusi Kodzsi 81,24 méteres eredményétől. A harmadik helyen a szlovén Primoz Kozmus végzett 79,39 méterrel.

A döntőt a 2004-es olimpiai bajnok, a 36 éves japán Murofusi Kodzsi tekintélyt parancsoló, 79,72 méteres dobással kezdte, Pars biztonságinak nevezhető 77,26 méterrel nyitott, s a negyedik volt az első kör után.

A folytatásban Murofusi folytatta remeklését, 81,03-ig jutott másodikra, a magyar így hiába javított, 78,84-gyel a harmadik helyre jött fel, a címvédő, pekingi ötkarikás aranyérmes, szlovén Primoz Kozmus továbbra is előtte (79,39 m) volt.

Harmadikra a japán már 81,24-re hajította a szert, s egyre biztosabbnak látszott sikere, mivel Kozmus nem tudott javítani, Pars pedig csak centiket haladt előre (79,14 m).

Németh Zsolt tanítványa a negyedik fordulóban jelezte, hogy bőven van még benne tartalék, 79,97-tel a sorozat legnagyobbját dobta, s már a második helyen állt, az ötödik kísérletét azonban elrontotta.

Az ötödikre ismét 81,24-et teljesített Murofusi az utolsó sorozat előtt aligha gondolta, hogy még lesz izgulni valója, Pars kalapácsa azonban szinte ugyanabban a távolságban ért földet, ahol a japán legnagyobb dobásai landoltak. Az eredményjelzőn aztán a 81,18 méteres eredmény jelent meg, így Pars Krisztián maradt a második helyen, a veterán japán pedig élete első világbajnoki aranyának örülhetett. A magyarnak hét centivel kellett volna nagyobbat dobnia, ha ugyanis ő is 81,24-et ér el, a japáné lett volna az arany, lévén a második legnagyobb dobása jobb volt Parsénál.

Pars pályafutása legjobb eredményét érte el nagy világversenyen, a korábbi vb-ken nem állhatott dobogóra.

A magyar válogatott utoljára 2005-ben tudott érmet szerezni a vb-n, akkor Zsivoczki Attila tízpróbában lett harmadik. A mieink eddig öt érmet könyvelhettek el, aranyérmet még nem sikerült nyerniük a világbajnokságokon. A legözelebb az elsőséghez Pars volt, és az 1991-ben Tokióban ezüstérmes Bagyula István, aki rúdugrásban 590 centivel végzett Szergej Bubka mögött, a világcsúcstartó ukrán klasszis végül 595 centivel győzött.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Pars Krisztián a tegui szabadtéri atlétikai világbajnokságon