Vágólapra másolva!
Az amputált lábú Oscar Pistorius nélkül döntőzik pénteken a dél-afrikai 4x400-as váltó a tegui szabadtéri atlétikai világbajnokságon.

A műlábakkal versenyző atléta tagja volt az előfutamból harmadikként, országos csúccsal továbbjutó stafétának, most viszont mégis kikerült a kvartettből.

Az internetre feltett rövid bejegyzése alapján nagyon le volt sújtva a hír miatt, később azonban megváltozott a hangulata: "Az isten megáldott engem! Elődöntőbe jutottam 400 méteren, a váltóval pedig 2 perc 59,21 mp-ces dél-afrikai csúcsot futottam, ez számomra a világbajnoki cím!"

A közvetlenül a vb előtt hozott szabály alapján Pistorius művégtagjai miatt csak első futó lehetett volna a 4x400-as váltóban. Mellőzése meglepő, miután egyéniben ő képviselte egyedül a dél-afrikai színeket a vb-n, s az elődöntőbe jutott.

A dél-afrikai szövetség elnöke, James Evans az Eyewitness News-nak elmondta, stratégiai döntés született, amikor a négyesben leglassabbnak számító Pistorius helyére a leggyorsabb L. J. van Zylt állították. Utóbbi azért nem lehetett ott az előfutamban, mert aznap 400 gáton szerepelt, amiben végül bronzérmet szerzett. Az elnök szerint Zyl beállításával a váltó éremesélyessé válik.

A 4x400-as döntő magyar idő szerint 14:15-kor kezdődik.

Pistorius egyéniben is csak az elődöntőig jutott el a dél-koreai vb-n