Vágólapra másolva!
Teknősvérrel magyarázott váratlan siker, munkásokkal összefutó maratonista, gerellyel leszúrt távolugró és pályán heverve tiltakozó sprinter is színesítette már az atlétikai versenyeket. Nem Mironcsik-Ivanova lófarka hagyott először nyomot a sportágban.

Különös módon vesztített el egy aranyérmet a vasárnap zárult atlétikai vébén a belorusz Nasztasszija Mironcsik-Ivanova. A 22 éves távolugrónő lófarokba font haja nyomot hagyott a homokba érkezéskor, így - a fotók kiértékelése alapján - mintegy 16 centivel rövidebbet ugrott. Mironcsik-Ivanova ezzel aranyérem helyett negyedik helyet szerzett.

Bár a helyszínen lévő nézők tiltakoztak a versenybírók döntése ellen, mivel a lelátóról nem lehetett látni az apró plusz nyomot, a szabályok szerint helyesen jártak el a bírák. Az [origo] olvasóit erősen megosztotta az első helyével együtt hatvanezer dollárt bukó sportolónő esete.

A hozzászólók egyik része úgy gondolja: a szabály egyértelmű, és minden versenyző tisztában is van vele, mások viszont értelmetlennek találják ezt a szabályt, ahogy Walaky fogalmazott: "Ez egy igazi fafejű ítélet."

A mélyen hívő és a gerellyel eltalált ugró

Fafejű vagy sem, hasonlóan meglepő eseményekben igen gazdag az atlétika története. Az olasz távolurgónak, Giovanni Evangelistinek nagyobb ugrást mértek a római bírák az 1987-es vébén, hogy a hazai kedvenc megkaparintsa a bronzérmet. Bár a nemzetközi szövetség decemberben megtagadta a vizsgálatot, az olasz sajtó számítógépes méréseket közölt, melynek alapján 88 áprilisában megváltoztatták az eredményt: az amerikai Larry Myricks lett a harmadik.

Tero Pitkämäki egy 2007 júliusi Golden League-versenyen olyan szerencsétlenül dobta el a gerelyt, hogy az beleállt Salim Sdiribe. A francia távolugrót azonnal elszállították mentővel, a mintegy tíz centi mélyen behatoló gerely eltalálta a máját és érintette a veséjét, de nem okozott életveszélyes sérülést. Sdiri 2008 elején tért vissza.

Sdiri drámája 1:35-től

A hármasugró Jonathan Edwards 1995-ben világcsúccsal nyert vébét, ehhez azonban előbb rá kellett beszélnie az apjának, hogy egyáltalán induljon. A mélyen vallásos Edwards ugyanis négy évvel korábban azért nem indult, mert vasárnapra esett volna a versenye.

Persze nem csak a távolugrók körül történnek furcsaságok.

Mezitlábas maraton és a naív apuka

Még a hőskorszakban, az 1908-as londoni olimpián az eredeti maratoni távhoz hozzácsaptak mintegy 330 métert, hogy a futók éppen a királyi páholy előtt érjenek célba. Ezen múlt Dorando Pietri győzelme. A capri cukrászfiú az utolsó másfél kilométeren vette át a vezetést, miután az addig vezető Charles Heffertont a nézők pezsgővel kínálták, amitől megfájdult a gyomra. A finisre azonban Pietri is elfáradt, többször összesett, mígnem az utolsó húsz méterre felkarolták és a célba segítették, hogy ne a mögötte érkező amerikai John Hayes nyerjen. Az amerikaiak fellebbeztek, Hayes győzött, az olaszt pedig másnap egy különleges serleggel jutalmazta meg a királyi pár.

1960-ban, a római olimpián Abebe Bikila mezitláb futva nyerte meg a maratont. Az etióp úgy érezte, a csapatától kapott cipő töri a lábát. Bikila az olimpia előtt is mezitláb edzett, ám négy évvel később, Tokióban már cipőben futott és nyert, világcsúccsal.


Mezitláb Rómában


A szintén etióp Haile Gebrselassie az 1993-as vb-győzelme után egy Mercedest is kapott, amit az édesapjának ajándékozott. Idősebb Gebrselassie akkor ébredt rá, hogy a sporttal pénzt is lehet keresni, addig azt hitte, csak szórakozás. "Helyes, nem csak magadnak keresel, nekem is" - nyugtázta fia eredményeit, melyekhez maga is hozzájárult. Gebrselassie egy interjúban elárulta: az apja is nagyon gyors volt, amikor kergette a gyerekeit, mindig utolérte őket, még magát Haile-t is.

Akadt viszont futó, aki inkább nem akart futni. A sprinter Jon Drummondot kizárták a százas elődöntőből, mert a szervezők szerint kiugrott a rajtnál. Az amerikai nem érezte így, tiltakozni kezdett, majd egyszerűen lefeküdt a pályára. Végül nem állhatott rajthoz, mi több, az egész vébéről kizárták, mert "rossz hírét keltette a sportnak." Pedig, mint kiderült, neki volt igaza: Asafa Powell mozdult be.

Durcás Drummond

Az 1993-as világbajnokságon a női 3000 méteres síkfutásban három kínai végzett az élen. Ugyancsak kínai nyert 1500-on és tízezren, pedig sem korábban, sem azóta nem nyertek az ország képviselői ezen távok egyikén sem. Jünren Ma edző azzal magyarázta a váratlan sikert, hogy tanítványai teknősvért ittak. Mivel a doppingtesztek nem bizonyítottak semmit, az eredményeket megtarthatták, bár később Ma több sportolója is lebukott.

Gyaloglás kizárásos alapon, munkásokkal összefutó maratonista

Paula Radcliffe az edmontoni vébén vörös szalaggal a mezén tiltakozott Olga Jegorova rajtengedélye ellen. A brit hosszútávfutó ezen kívül segített kitenni egy transzparenst a stadionba "Kifelé az EPO-csalóval" (EPO Cheat Out) felirattal. Jegorova a vb előtt bukott meg a doppingteszten, ennek ellenére a szövetség részvételi jogot adott neki, mivel nem vettek tőle vér-, csak vizeletmintát. Az ötezres döntőt a nézők moraja kíséretében megnyerte Jegorova.

Radcliffe a 2005-ös London maratonon úgy szerzett győzelmet a hazaiaknak, hogy menet közben még pisilt is egyet gyorsan.

Radcliffe-nek a pisiszünet is belefért

A gyorsgyaloglást sokan nem veszik komolyan, a megítélésén a 93-as stuttgarti vébé pedig csak rontott. A kilences élboly négy tagját is kizárták szabálytalan gyaloglás miatt. Mihajil Scsennyikov az ezüst-, Daniel Garcia a bronzérem felé haladt a hajrában, mikor diszkvalifikálták. Ráadásul a bírák döntését csak késve kapták meg a gyaloglók leállításával megbízottak, így Garciának akkor kellett feladnia, mikor már beért a stadionba. Valenti Massana győzött, aki egy évvel korábban olimpiai ezüstöt bukott, mert kizárták.

A leglassabb maradt a legvégére: az atlantai olimpia egyetlen afgán indulója, Abdel Baser Wasiqi térdszalagsérülése ellenére is rajthoz állt a maratonon. Teljesítette is a távot: utolsó, 111. lett, szűk másfél órával az utolsó előtti mögött. Mikor Wasiqi végre elért a stadionhoz, már csak a záróünnepségre készülő munkásokat találta ott, akik már letakarták a futópályát egy ponyvával. Wasiqi kedvéért egy időre leállították a munkálatokat, így teljesítette olimpiai küldetését.